Zračni kišobran

Os uma

by Barbara

Moglo bi se reći da je standardni kišobran već savršeno dizajniran: kompaktan je, otporan na sve osim vrlo snažne vjetrove i veći dio tijela održava suhim. Vrsta nevremena kod kojeg kišobran nije učinkovit je ona kod koje neće pomoći ništa osim ostanka u zatvorenom prostoru. Stoga su Je Sung Park i Woo Jung Kwon dizajnirali novi kišobran čiji je cilj ne samo promjena  temeljnog dizajna kišobrana nego i njegova prilagodljivost vremenskim neprilikama.

Zračni kišobran, kojeg je razvila kineska tvrtka jednakog naziva (Air Umbrella) koristi forsirani zrak, a ne tkaninu kako bi se stvorio zaštitni krov koji štiti od kišnih kapi. Nakon upotrebe ga bezbrižno možete suhog spremiti u torbu sve do slijedećeg korištenja.

Ovaj kišobran svojim izgledom podsjeća na veliku ručnu svjetiljku. Na glavi kišobrana se nalaze motor i ventilator koji tjeraju zrak prema gore i zatim van stvarajući tako zaštitni štit. Vrat kišobrana je litij-ionska baterija koju je moguće puniti dok se na bazi nalazi jednostavan prekidač za paljenje ili gašenje. Uz to, postoji i kontrolni kotačić koji mijenja opseg zaštitnog „krova“. Njega je moguće proširiti i više od jednog metra u promjeru što stvara dovoljno prostora koji će od kiše zaštiti dvije osobe.

Zračni je kišobran testiran u teškim oborinskim uvjetima i čini se da funkcionira poprilično dobro. Tvrtka navodi da zrak tjera kapljice vode i do 70 cm dok promjena načina držanja tog kišobrana usmjerava pad kiše s njega. No, iako se ovaj kišobran smatra boljim u odnosu na uobičajeni kišobran kada je vjetar u pitanju, niti ovaj se ne može boriti protiv snažnog vjetra koji utječe na strujanje njegovog zraka. Njegova težina iznosi oko 1 kg i može ga se za sada naći u tri modela koji se međusobno razlikuju u dužini i vijeku trajanja baterije. „To je pravi nevidljivi kišobran koji iskorištava protok zraka kao zaštitu od kiše,“ piše na internetskoj stranici tvrtke.

Kritičari za sada njegovu težinu smatraju nedostatkom kao i duljinu trajanja baterije koja u prosjeku traje oko pola sata pa se to smatra još jednim proizvodom kojeg je potrebno redovito puniti. Također navode i da je poprilično bučan.

Ovo nije prva ideja o stvaranju takve naprave, no prva je koja je pretvorena u proizvod koji će se naći na tržištu i to, pretpostavlja se, već slijedeće godine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s