Kratka zanimljivost – Pomrčina Mjeseca

Ove nedjelje navečer (27. rujna) nas očekuje pun Mjesec, no riječ je o posebnom događaju jer će se uz njega vezati još nekoliko značajki. Ovaj je pun Mjesec inače poznat i kao Žetveni pun Mjesec jer je kut ekliptike (put kojeg Mjesec i ostali planeti prate na nebu) vrlo nisko na horizontu  što je u prošlosti bilo važno poljoprivrednicima (farmerima) jer  im je to pružalo dodatnu količinu svjetlosti potrebnu u vrijeme žetve.

Uz to što je riječ o Žetvenom i super-Mjesecu, ovaj se još naziva i Krvavim Mjesecom. To se odnosi na Mjesec koji, zbog Zemljine sjene koja utječe na kut njegovog osvjetljavanja, djeluje kao da je crvene boje. Ovaj put će se on (u odnosu na ostale u 2015.) nalaziti najbliže Zemlji (na udaljenosti od 357 877 km) što se inače naziva njegovim perigejem ili, popularno, „super-Mjesecom“. Jedini primjetan, fizički utjecaj takvog Mjeseca se odnosi na plimu koja će tijekom njegovog trajanja, ali i naredna tri dana biti vrlo izražena. No, najveća posebnost se odnosi na njegovu potpunu pomrčinu koja će se također odigrati ove nedjelje kad će ga u potpunosti prekriti Zemljina sjena.

Ovo je jedan od najvećih astronomskih događaja koji se mogu vidjeti golim okom, a koji će trajati nešto duže od sat vremena (oko 72 minute), dok će vrhunac ostvariti u 4:47 sati. Posljednji ovakav događaj se zbio 1982. dok će slijedeći put to biti 2033.

Vidljivost pomrčine 2015 rujan os uma
Vidljivost pomrčine Mjeseca 27. rujna 2015.

One thought on “Kratka zanimljivost – Pomrčina Mjeseca

 1. ‘Krvavi Mjesec’ neastronomski je engleski pojam nastao u kontekstu religijskog proročanstva, i rjeđe se odnosi na boje Mjeseca tijekom pomrčine. Astronomski je pojam tetrada – niz četiriju pomrčina unutar dvije lunarne godine (ili s razmakom od šest punih Mjeseca) koje su potpune. Supermjesec je puni Mjesec pri perigeju.

  Izvori:
  http://earthsky.org/space/what-is-a-blood-moon-lunar-eclipses-2014-2015
  http://earthsky.org/tonight/total-lunar-eclipse-blood-moon-hunters-moon-september-27-28-2015
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tetrad_%28astronomy%29

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s