Kratka zanimljivost – Svemirski otpad imena “WTF” juri ka Zemlji

Očekuje se da će 13. studenog u Zemljinu atmosferu ući jedan dio svemirskog otpada naziva WT1190F, no prema proračunima, past će u indijski ocean, oko 100 kilometara od Šri Lanke. Objekt je vrlo mali, ima svega par metara u promjeru, i očekuje se da će veći dio, ako ne i sve, izgorjeti u atmosferi te se smatra da ne predstavlja veliku opasnost po čovječanstvo. Ovaj će događaj poslužiti priliku istraživačima za proučavanje kako se objekti ponašaju kada ulaze u atmosferu.

Astronomi su otkrili WT1190F još 3. listopada, a kasnije su shvatili da je objekt zabilježen još 2013. godine. Praćenjem su otkrili da objekt zapravo kruži oko Zemlje svakih tri tjedna u vrlo eliptičnoj putanji, a također su uočili da predmet nije dovoljno gust da bi bio primjerice asteroid, te su zaključili da se vjerojatno radi o komadu svemirskog smeća.

Zemlja je okružena sve većim oblakom orbitalnih krhotina od kojih je najmanje 20 000 većih od loptice za tenis, 500 000 je većih od pikula, a čak milijuni komadića i krhotina su premali za praćenje. Kraj svemirskog otpada WT1190F će biti dramatičan prikaz za one koji žive u blizini njegovog pada, no za astronome i znanstvenike to predstavlja idealnu priliku za testiranje ljudske spremnosti za eventualne buduće događaje atmosferskih ulaska.

Izvori: Space, Yahoo News

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s