Prehrana za zdravije kosti

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Gubitak koštane mase je prirodna pojava koja ide u korak sa starenjem, i nikako nije bolest, iako moderna medicinska znanost to stanje naziva bolešću. Prehrana današnjice može ovaj gubitak ubrzati, a kako bi to izbjegli možete se poslužiti i zdravljem iz prirode.

Osteoporoza je definirana od strane svjetske zdravstvene organizacije kao bolest koja zahtjeva liječenje, a kao mjerilo ima li netko ovu “bolest” uzet je model žene u dobi od 30 godina. Gubitak koštane mase se tretira kao bolest, samo zato da bi se mogle prepisivati ogromne količine lijekova i visoke doze kalcija. No i prekomjerna gustoća kostiju može predstavljati veliki problem.

Jednostavno je kako možete imati zdrave kosti, normalne gustoće. Samo treba obratiti pažnju na namirnice koje čine vaše kosti otpornijima na lomove. Novija istraživanja ukazuju da je komorač od iznimne koristi za prevenciju i za održavanje zdravlja kostiju.

Komorač za zdravije kosti

U studiji objavljenoj u časopisu International Journal of Molecular Medicine, utvrđeno je da konzumacija sjemena komorača ima blagotvoran učinak na gubitak koštane mineralne gustoće, kao i na mineralni sadržaj.

Zdrave kosti održavaju svoju snagu kroz kontinuirani proces razgradnje i ponovne izgradnje. Osteoblasti su stanice koje razgrađuju kosti, a osteoklasti su stanice koje ponovno grade. Komorač smanjenjuje osteoklastnu diferencijaciju i funkciju, a time lagano smanjuje markere koštane pregradnje i nudi zaštitni učinak za kosti.

Ovo povrće ima dugu povijest ljekovitog korištenja, te je cijenjeno od davnina kao osvježivač daha, kao pomoć pri probavi i pri izbacivanju sluzi iz pluća. Sada je poznato da je ova biljka riznica hranjivih tvari, uključujući vitamin C, posjeduje i prirodni oblik folne kiseline, kalcij, magnezij i još mnogo toga, kao i fitonutrijente i antioksidanse koji mogu pomoći smanjiti upalu, jačaju imunološki sustav, pa čak i sprječavaju rak.

Komorač je samo jedan primjer povrća koje je odlično za vaše kosti. Visoki unos povrća je već godinama povezan s pozitivnim učincima na mineralni status. Unos visoko kvalitetnog, organskog, biodinamičkog i lokalno uzgojenog povrća, naravno, će povećati gustoću kostiju i snagu, te će smanjiti rizik od razvoja prijeloma u gotovo bilo kojoj dobi .

Jedan od razloga zašto je to tako važno je zato što ono opskrbljuje vaše tijelo s hranjivim tvarima koje su neophodne za zdravlje kostiju, poput vitamina K2 i kalija. Vaše tijelo treba kalij za održavanje odgovarajuće pH razine u vašem tijelu i optimizira omjer natrija i kalija koji također utječe na vašu koštanu masu. Ako jedete procesiranu hranu, postoji dobra šansa da je vaš omjer kalija i natrija daleko od optimalnog, jer procesirana hrana obiluje natrijem, a siromašna je kalijem.

Neuravnotežen omjer natrija i kalija može doprinijeti brojnim bolestima, uključujući i osteoporozu. Preporuča se konzumacija neprerađenog povrća, odnosno onog koje nije termički obrađeno, ako ne možete konzumirati povrće na takav način, mogu se praviti i sokovi.

Vitamin K2 je presudan za zdravlje kostiju

Vitamin K se razlikuju po svojoj formi, te razlikujemo dvije prirodne forme: K1 (filokinon) i K2 (menakinon). Tijelu je neophodan vitamin K za sintezu proteina koji kontroliraju krvarenje, a time i za normalni krvotok. Osim toga je neophodan za zdravlje kostiju i ostalih tkiva.

K1 se u najvećim količinama nalazi u zelenolisnom povrću, a konzumacijom takvog povrća se u organizmu konzumenta pretvara u vitamin K2. Stoga se K2 nalazi u mlijeku preživača, a time i u mliječnim prerađevinama, a također se K1 konvertira u K2 pomoću bakterija koje nastanjuju probavni trakt. Biološka uloga vitamina K2 je da pomaže kretanju kalcija ka odgovarajućem području u tijelu, kao što su kosti i zubi. Također igra ulogu u uklanjanju kalcija iz područja gdje on ne bi trebao biti, kao kao na primjer u arterijama i mekim tkivima. K2 djeluje u suradnji s brojnim drugim hranjivim tvarima, od kojih su najvažniji vitamin D, kalcij i magnezij.

Optimalne količine vitamina K2 su još uvijek pod istragom, ali čini se vjerojatnim da bi 180-200 mikrograma ovog vitamina trebalo biti dovoljno za aktiviranje K2 ovisnih proteina.

Vitamin D je kritičan nutrijent za optimalno zdravlje, a najbolji je dobiven od izlaganja suncu. Međutim, mnogi uzimaju ovaj vitamin oralno, što zapravo može biti problematično ako ne uzimaju odgovarajuće količine vitamina K2. Problem nastaje jer kada se uzima vitamin D, tijelo stvara više K2 ovisnih proteina koji pomažu pomicanju kalcija u tijelu. No, vitamin K2 je potreban za aktivaciju tih proteina. Ako proteini nisu aktivirani, kalcij u tijelu neće biti pravilno raspoređen što može dovesti do slabijih kostiju i stvrdnutih arterija.

Ukratko, vitamin K2 osigurava taloženje i uklanjanje kalcija iz odgovarajućih područja. Uzimanje vitamina D, stvara se pojačani zahtjev za K2. Oba vitamina zajedno rade na jačanju kostiju i poboljšanju zdravlja srca.

Fermentirano povrće izvor vitamina K2

Prema vlastitom stilu života, kao i prehrani te ako imate osteoporozu, bolesti srca ili dijabetes, možete pretpostaviti imate li deficit ovog vitamina. U prehrani vitamin K2 možete naći u mesu, jajima, mliječnim prerađevinama, sirevima poput brie ili gouda, guščoj i ribljoj jetrenoj pašteti te fermentiranom povrću.

Fermentirano povrće je zapravo obično ukiseljeno povrće, ali na prirodan način, bez octa, uz dodatak soli ili specifičnih bakterija. Konzumacija fermentiranog povrća može biti jedna od najboljih stvari za cijelokupno zdravlje. Fermentacija je odličan način da se očuva hrana, osiguravajući svježu hranu bogatu vitaminima tokom cijele zime. Ona također prožima tijelo s korisnom mikroflorom koja vas može držati zdravima i jakima. Nama najpoznatiji primjer fermentiranog povrća je kiseli kupus.

Fermentirano povrće ima visoku razinu antioksidansa i koristi zdravlju na mnoge načine, hranjive su u njima očuvane i razbijene u više lako probavljivih oblika. Također se stvaraju nove kulture, koje zatim stvaraju vitamine B skupine. Osim toga fermentacijom se uklanjaju toksini iz hrane: na primjer, sve žitarice sadrže fitinsku kiselinu koja blokira apsorpciju cinka, kalcija, željeza i magnezija. Primjer za to je rejuvelac, napitak koji se dobiva namakanjem i fermentiranjem žitarica u vodu. Namakanje i fermentacija žitarica neutralizira fitinsku kiselinu. Na kraju, takvo povrće djeluje blagotvorno na mikrofloru probavnog sustava.

Ne sadrži svo fermentirano povrće visoke doze vitamina K2, već to ovisi o bakteriji kojom se potiče fermentacija. Jedan od primjera je natto, japansko tradicionalno jelo od fermentirane soje uz pomoć bakterije Bacillus suptilis, koje sadrži iznimno puno ovog vitamina.

Nedavno istraživanje je pokazalo da fermentirano povrće koristi poseban starter kulture dizajniran za optimizaciju vitamina K2, a u kombinaciji s vitaminom D je jedna od najboljih strategija za održavanje zdravih kostiju i sprečavanje gubitka koštane mase.

Zašto je prehrana superiornija od lijekova?

Vaše kosti su sastoje od minerala u kolagenu. Minerali daju kostima čvrstoću i gustoću, ali kolagen daje fleksibilnost. Bez dobre fleksibilnosti, one postaju krhke i lako lomljive. Dakle snaga kostiju je više nego samo gustoća kostiju – što je razlog zašto su lijekovi za povećanje gustoće kostiju opasni jer djeluju u samo jednom smjeru čineći ih čak i više lomljivima.

Prirodne strategije za zdrave kosti

Kosti se zapravo sastoje od barem desetak minerala. Ako se samo usredotočimo na kalcij, kosti će vjerojatno oslabiti i povećati će se rizik od osteoporoze, kao što objašnjava dr. Robert Thompson u svojoj knjizi “Laži o kalciju“. Tijelo može koristiti kalcij pravilno ako potječe iz biljaka. Neki od dobrih izvora su i sirovo mlijeko preživača koji pasu na pašnjacima, lisnato zeleno povrće, kožica agruma, rogač, sezam. No, također su potrebni izvori silicija i magnezija, za koje neki istraživači kažu da se zapravo enzimatski “preobražavaju” prema vašem tijelu u vrste kalcija koje kosti mogu koristiti. Ovu teoriju je prvi put iznio francuski znanstvenik Louis Kevran, nominiran za Nobelovu nagradu koji je proveo godine proučavajući povezanost silicija i kalcija.

Dobar izvor silicija su krastavci, paprika, rajčica, i brojno bilje, uključujući preslicu, koprivu i alfalfa. Apsolutno najbolji izvor magnezija je sirovi organski kakao.

Veliki izvor minerala u tragovima, koji su važni za mnoge funkcije našeg tijela je himalajska sol, koja sadrži sva 84 elementa koji se nalaze u vašem tijelu. Također bi u obzir trebalo uzeti i alge, koje su prava riznica minerala.

Dakle, najbolji načina za održavanje zdravlja kostiju je prehrana bogata svježim, cjelovitim namirnicama koja maksimiziraju prirodne minerale, tako da tijelo ima sirovi materijal potreban za obavljanje zadaće koja mu je namjenjena, uz izlaganje suncu, lagane tjelovježbe i šetnje.

Izvori: PubMed, Mercola, Wikipedia, Natural News

2 comments

  1. […] Magnezij je jedan od onih dodataka ishrani poznat po svojim korisnim značajkama diljem zdravstvene zajednice. U tijelu on sudjeluje u više od 300 biokemijskih procesa dok je njegova najvažnija zadaća proizvodnja energije što je važno za sve stanične funkcije i procese. Magnezij pomaže pri održavanju normalnog rada mišića i živaca, srčanog ritma, zdravog imuniteta i jakih kostiju o čemu detaljnije možete pročitati u našim prethodnim tekstovima ovdje i ovdje. […]

    Like

  2. […] su sirovo mlijeko i tamno zeleno lisnato povrće (više o tome u tekstovima Mit o osteoporozi i Prehrana za zdravije kosti). Oni su također veliki prirodni izvori vitamina D, budući da vitamin D nastao izlaganjem suncu […]

    Like

Leave a comment