Začini – više od dodataka jelima

Os Uma
Autor: Mirjana Arbanas

Pod začinima podrazumijevamo dijelove biljki koji se zbog svog sadržaja okusa ili mirisa koriste u pripravljanju svih vrsta hrane kao bi se tim svojstvima jelo “oplemenilo”. Začini su u srednjevjekovnoj Europi ali još i početkom novog vijeka bili iznimno značajni i kao sredstvo za konzerviranje, ali i kao podloga za lijekove. U stvari, neki od njih su prvo bili poznati po svojim ljekovitim svojstvima, a tek kasnije su se počeli koristiti u kulinarstvu.

Moderna znanost je pokazala da mnogi od njih doista pridonose zdravlju čovjeka te da hranjive tvari koje pružaju zaslužuju više pažnje zahvaljujući obilju antioksidanata i ostalih zdravih i korisnih sastojaka koje sadrže. Ako želite nadopuniti svoj zdrav način života ili ga tek uspostaviti, tada ćete većinu slijedećih začina sigurno poželjeti imati u svojem domu i koristiti ih svakodnevno dok vam ovaj tekst i navedene informacije mogu poslužiti kao smjernice i ideje u njihovom korištenju u ljekovite svrhe:

Lan – pomaže zdravlju srca i krvotoka te debelog crijeva dok istovremeno osnažuje imunitet. Ulje lana, kojeg možete kupiti ili sami napraviti, se može koristiti za suhu kožu. Također stabilizira šećer u krvi, a pomaže i kod mršavljenja. O njegovim koristima pri liječenju raka pročitajte ovdje.

Napomena: lan treba samljeti ili istući u avanu (mužaru) i potrebno je pripaziti na rok trajanja jer brzo užegne. Sjemenke smeđeg lana su bogatije omega-3 kiselinama u odnosu na zlatno-žuti lan.

Đumbirzačin čijim korištenjem (po mogućnosti u svježem obliku, ali može i sušeni) se mogu riješiti mnoge želučane i probavne tegobe, bol u grlu, kašalj i mučnina. Odlično služi kao preventiva ako se želite zaštititi od gripe, prehlade ili razvoja alergija (zahvaljujući antihistaminiku kojeg sadrži). Također se može koristiti pri tretiranju reumatoidnog artritisa, osteoartritisa te raznih bolesti mišićnog i koštanog vezivnog tkiva. Ublažava grčeve, sprječava nastajanje krvnih ugrušaka i kolesterola. Preporučuje se korištenje 5 g dnevno.

Kurkuma – potiče krvotok u abdomenu, maternici i cijelom tijelu, ublažava bolove, oporavlja jetru, regulira probavu, pomaže kod ulceroznog kolitisa i divertikula (mala, vrećasta proširenja na stjenkama posljednjeg dijela kolona) te sindroma iritabilnog crijeva. Služi u prevenciji raka debelog crijeva dok pročišćuje krv i ostale tjelesne tekućine. Vrlo je korisna pomoć kod zaustavljanja krvarenja unutar probavnog sustava i onih uzrokovanim hemoroidima. Također potiče protok žuči kroz jetru, čisti organizam od negativnih učinaka cigaretnog dima, smanjuje upalu čira na želucu, pomaže kod anemije i začepljenja krvnih žila. Površinski liječi akne, psorijazu, edeme, urtikariju, infekcije i tegobe uzrokovane atletskim stopalom (posuti po ranama). Odlična je i kao preventiva za Alzheimerovu bolest i PMS.

Napomena: trudnice, dojilje,  osobe koje koriste lijekove za regulaciju krvnog tlaka te one koje boluju od hepatitisa, žutice ili imaju žučne kamence bi trebale izbjegavati kurkumu. Više o njezinom korištenju pročitajte ovdje.

Indijski oraščić – namirnica bogata proteinima i vlaknima te mononezasićenim mastima sličnim onima u maslinovom ulju. Sadrži još kalij, vitamin B, folate, magnezij, fosfor, selen i bakar. Indijski oraščić je stoga vrlo koristan kod održavanja kardiovaskularnog zdravlja, a pomaže kod učestalih napada migrena, snižava krvni tlak, potiče prikladne obrasce spavanja kod žena u menopauzi, sprječava nastanak žučnih kamenaca te smanjuje napadaje astme. Koristi se u vrlo malim dnevnim količinama zbog jakog djelovanja.

začini os uma 1

Ginseng – začin iznimno jakih protuupalnih svojstava koji jača imunološki sustav i tijelu daje potrebnu energiju. Zabilježeno je njegovo brzo djelovanje kod respiratornih upala, gripe i upale pluća. Dnevno se koristi u količini do tri grama, a umjesto praha se može koristiti i čaj od ginsenga.

Bosiljak – snažan antioksidant i prirodni antibiotik koji jača imunološki sustav te štiti srce i krvne žile. Sadrži vitamine K, A i C, mangan, bakar, kalcij, folnu kiselinu, željezo, magnezij i omega-3 masne kiseline. Ukoliko ga želite sami uzgojiti, grči i afrički plavi bosiljak su najbolje vrste za to.

Kadulja – djeluje antibakterijski i antigljivično. Smiruje, osvježava, okrjepljuje te pomaže kod bolova i visoke temperature. Preporuča se njezino korištenje u menopauzi i kod upale grla (grgljanjem). Ovo je začin koji ima jednu od najdužih povijesti uporabe dok su ga stari Egipćani koristili kao lijek protiv neplodnosti. Posebno je korisna za jačanje živčanog sustava, poboljšanje pamćenja i svih osjetila. O njezinom utjecaju na hormone pročitajte ovdje.

Lovor – potiče cirkulaciju i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a jelima se dodaje pri kraju kuhanja kada djeluje protiv nadutosti. Sirup od lovora, koji se dobiva kuhanjem lišća u trajanju od oko 10 minuta čemu se kasnije dodaju 6 žlica šećera i sok jednog limuna, pomaže u liječenju i suzbijanju suhog kašlja.

Majčina dušica – začin čija redovita uporaba jača kondiciju. U obliku čaja se koristi pri liječenju kašlja, reume i probavnih smetnji. Ženama koje pate od izraženog PMS-a je od velike koristi dok istovremeno predstavlja izvrstan izvor vitamina C i A, željeza, mangana, bakra i dijetalnih vlakana. Također se preporučuje  kod liječenja alkoholizma jer nakon ispijanja čaja dolazi do povraćanja, a osoba koja pije gubi želju za daljnjim ispijanjem alkohola.

Napomena: osobe koje pate od problema vezanih uz rad jetre bi ju trebale izbjegavati.

Melisa (matičnjak)– ublažava bolove i smanjuje napetost zbog čega izvrsno može zamijeniti lijekove za smirenje. Hiperaktivna djeca će biti mirnija i imati bolju usredotočenost ako piju čaj od melise, a trudnicama pomaže kod održavanja trudnoće jer sprječava pobačaj, smanjuje želučane boli i vrtoglavicu. Predstavlja popularno ljekovito sredstvo za liječenje depresije, lupanja srca, migrene, napetosti, nadraženosti, straha i treme, slabog pamćenja i zamora. Preporučuje se kod histerije, hipohondrije i drugih tjeskobnih stanja.

Metvica – ublažava alergije i astmu te pomaže protiv infekcija. Hladi organizam i poboljšava probavu, a ako se doda u kupku, djelovat će umirujuće na svrab, sniženje tjelesne temperature i eliminaciju simptoma sunčanice.

Origano – sadrži karvakrol (sastojak koji inhibira rast bakterija nekoliko sojeva, kao primjerice Escherichiu coli i Bacillus cereus) zbog čega djeluje antibakterijski, a poznat je i po svojim antifungalnim te protuupalnim svojstvima. Koristan je za liječenje infekcija gornjeg respiratornog trakta, prehlade, bronhitisa, crijevnih nametnika, menstrualnih bolova, alergija, nadutosti i glavobolja dok se pokazao i kao odličan saveznik u borbi protiv raka.

začini os uma

Peršin – začin koji je bogat izvor antioksidanata i folne kiseline koja štiti zdravlje srca. Dobar je dijuretik i začin koji može neutralizirati određene vrste kancerogena kao što su to primjerice benzopireni koji čine dio cigaretnog i dima kojeg emitira ugljen. Izvrstan je izvor vitamina C i A dok je njegov učinak na čišćenje okusnih pupoljaka nadaleko poznat.

Ružmarin – podiže razinu energije te poboljšava pamćenje. Pomaže kod gihta i reume, a povoljno će utjecati i na cirkulaciju. Male količine ružmarina koje se inače dodaju jelima se ne smatraju dovoljno velikima da značajno utječu na organizam, no redovita konzumacija će vašem tijelu omogućiti da izvuče ukupnu korist od njegovih organskih spojeva i jedinstvenih fitokemikalija prisutnih u listovima.

Cimet – snižava razinu ukupnog i „lošeg“ kolesterola te triglicerida dok održava stabilnost „dobrog“ kolesterola. S obzirom da ima antimikrobna svojstva, dobro djeluje kod konzerviranja hrane, a sprječava i širenje gljivica. Dobar je izvor mangana, željeza, kalcija, bakra i cinka. Poznato je njegovo blagotvorno djelovanje kod anoreksije, raznih infekcija, kolika i krvarenja. Cimet je moćno sredstvo u borbi protiv dijabetesa tipa 2, osobito onaj cejlonski koji se smatra najboljim. Kombinacija cimeta i meda rješava probleme kroničnog kašlja i začepljenih sinusa, a već će njegov miris potaknuti rad mozga, poboljšati usredotočenost i radnu memoriju. Također sprječava nastanak Parkinsonove bolesti i paradentoze. Cimet i kurkuma su idealan spoj koji djeluje protiv nastanka tumora i AIDS-a. Optimalno je koristiti pola do dvije žličice dnevno dok će pretjerivanje oštetiti jetru.

Napomena: osobe koje koriste lijekove za razrjeđivanje krvi, antibiotike i lijekove za srce bi pri njegovom korištenju trebale biti oprezne, kao i trudnice jer cimet može uzrokovati prijevremeni porod. Slično tome, žene koje boluju od karcinoma dojke bi se trebale konzultirati sa svojim liječnikom prije korištenja većih doza.

Anis – začin čije sjeme sadrži biljnu sluz koja je vrlo korisna za probavu jer potiče apetit, ublažava bolove uzrokovane kolikama i oslobađa plinove iz crijeva. Anis će smiriti kašalj te pomoći kod nesanice i stresa.

Zvjezdani anis – sadrži atenol koji pomaže protiv kašlja, prehlade i bronhitisa. Olakšava reumatske bolove i tegobe uzrokovane artritisom.

Kopar – osvježavajuće sjemenke kopra sprječavaju fermentaciju u tijelu dok će vrlo brzo i učinkovito zaustaviti štucanje. Poznat je i kao sredstvo koje potiče proizvodnju mlijeka kod dojilja, a djeluje poticajno i na imunološki sustav dok njegovo protuupalno djelovanje pomaže u zaštiti od artritisa. Kopar djeluje opuštajuće na cijeli organizam, pojačava njegovu snagu i otpornost te djeluje na povećanje mokrenja čime se iz tijela učinkovito izlučuju otrovi. Zbog prisutnosti arginina povećava libido, a smatra se i dobrim izvorom kalcija.

Korijandar – začin koji je ujedno i odličan lijek za lošu probavu, osobito kod osoba koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva. Često se koristi za ublažavanje vjetrova i nadutosti, a prikladan je i za djecu i bebe kojima ublažava kolike, osobito u kombinaciji s kimom, usitnjenim u prah. Mješavina se uzima nakon jela, u količini koja stane na vršak noža.

Sezam – usporava starenje zahvaljujući svojem sadržaju esencijalnih aminokiselina te spoju zvanom sezamin koji snižava kolesterol u krvi tako što smanjuje njegovo upijanje iz crijeva. Bogat je magnezijem, cinkom, kalcijem i željezom te se smatra odličnim čuvarem zdravlja kostiju. Jedna šaka dnevno će pomoći pri sprječavanju nastanka osteoporoze dok će istovremeno olakšati napor i smanjiti negativne učinke stresa. Sadržaj vitamina E pomaže kod stvaranja kiseline u želucu.

začini os uma 2

Kumin – sadrži proteine, ugljikohidrate i flavonoide, bogat je željezom, a sadrži i razmjernu količinu vitamina C. Također, djeluje protuupalno i antioksidativno dok zahvaljujući svojim esencijalnim uljima, magneziju i natriju izvrsno djeluje na tegobe vezane uz probavu (proljev, nadutost). Kumin stimulira rad žlijezdi koje izlučuju kiselinu, žuč i probavne enzime, a u obliku praha će djelovati kao prirodan laksativ što pomaže kod tegoba uzrokovanih zatvorom, točnije, hemoroida. Ne manje važno, odličan je pomagač pri mršavljenju.

Gorušica – začin čije pikantne sjemenke pomažu osobama koje pate od bolesti jetre jer potiču stvaranje žuči. Ne treba pretjerivati u njezinom korištenju jer će u tom slučaju izazvati nadraženost probavnog sustava i hemoroide. Sjemenke gorušice sadrže izdašne količine zdravih fitonutritijenata naziva glukozinolati koji su se pokazali korisnima u borbi protiv nekih vrsta karcinoma kao što su rak mokraćnog mjehura, debelog crijeva i vrata maternice.

Chia biljka čije sjemenke daju energiju, pomažu pri probavi i kvaliteti sna, mršavljenju, snižavanju kolesterola i šećera dok djeluju i na jačanje kosti i zuba. Pune su antioksidanata, kvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina što pomaže u održavanju i jačanju imuniteta. Također su korisne u borbi protiv dijabetesa tipa 2 i snižavanju krvnog tlaka.

Bergamot – začin ugodnog mirisa koji podsjeća na narančin smanjuje anksioznost, depresiju i stres. U obliku čaja, koji se dobiva od listova, pomaže kod liječenja groznice, bolesti srca i mučnine dok povoljno djeluje na povećanje apetita. Poznat je i po velikoj količini antioksidanata, a učinkovito djeluje kod upale mokraćnih kanala te kao pročišćujući tonik za maternicu. Jedan od najpoznatijih čajeva koji ga sadrže je Earl grey.

Čili – začin koji „štipa“ jezik i nepce te otvara apetit. Prepun je vitamina E, a kao pojačivač imuniteta štiti od gripe i prehlade. Blagotvorno djeluje na želučano-crijevne tegobe i kao potentni inhibitor supstance P, neuropeptida povezanog s upalnim procesima. Njegova ljutina ovisi o sadržaju alkaloida kapsaicina  – što je ljući, veća je koncentracija. Ako niste ljubitelj ljutog, odvojite sjeme i žilice od mesa. Ukoliko želite smanjiti upalu, spriječiti bol ili nastanak čira na želucu, održati zdrav kardiovaskularni sustav, potaknuti probavu, ojačati imunitet ili smršavjeti, jednom do dva puta dnevno uzimajte 1/3 žličice mljevenog čilija pomiješanog s medom.

Napomena: osobe koje pate od visokog tlaka trebaju koristiti manje količine i povremeno.

Kardamom – biljka čije sjemenke (cijele ili mljevene) vrlo brzo gube okus zbog čega je najbolje kupovati cijele komuške i sjemenke vaditi neposredno pred uporabu. U narodnoj medicini se koristi za liječenje upale sluznice želuca, probavnih smetnji, glavobolja i urinarnih poremećaja dok povoljno djeluje kao lijek za astmu i druge respiratorne probleme. Također potiče cirkulaciju, uravnotežuje razinu kolesterola te sprječava rast i širenje mikroba koji uzrokuju trovanje hranom.

Klinčić – sadrži mnogo aromatičnog ulja, a obično se upotrebljava za kuhanje kompota, toplih napitaka, likera, jela od sira i jogurta ili riže. Pospješuje probavu i tek, a često se upotrebljava za dezinfekciju usta i grla. Poznat je kao začin koji će olakšati zubobolju – potrebno ga je samo staviti uz bolni zub.

Papar – začin čija je primjena ograničena samo maštom, osobito u kulinarstvu gdje se njegov okus dobro slaže s mnogim namirnicama. U narodnoj se medicini koristi za liječenje upale grla, smanjenje tjelesne temperature, protiv mučnine, vrtoglavice, zastoja mokraće i kod artritisa. Također, potiče znojenje što mu daje antioksidantni učinak.

Šafran – jedan od najskupljih začina čiji se cvjetovi, osobito divljeg šafrana, koriste za poticanje rada jetre i protiv žutice. Korisno djeluje kod kroničnog kašlja, grčeva maternice i regulacije mjesečnice te protiv bolova u leđima. 3 g suhih cvjetova prelijte s 2 dcl vruće vode, poklopite i ostavite neka odstoji pola sata. Procijedite i pijte 2-3 šalice dnevno, prije jela.

Vanilija – začin koji je izrazito aromatičan i bogatog okusa. Prirodni ekstrakti vanilije sadrže brojne antioksidante, uključujući vaniličnu kiselinu i vanilin. Djeluje protuupalno, a korisna je i u borbi protiv visokog kolesterola u krvi.

Češnjak – spremnik zdravlja čije su prednosti i koristi dokazane nebrojeno puta. Sadrži gotovo sve korisne tvari koje se u drugim biljkama inače nalaze pojedinačno. Pomaže kod uspostavljanja normalnog rada crijeva, potiče rad jetre, bubrega i prostate dok je njegovo antimikrobno djelovanje vrlo učinkovito kod raznih infekcija. Pomaže u liječenju plućnih oboljenja, gripe i bronhitisa, a poznat je i njegov antiparazitski učinak. Njegov neugodan miris je rezultat sadržaja sumpora, nama neophodnog elementa koji između ostalog djeluje na smanjenje razine kolesterola u krvi, a preventivno se može koristiti protiv razvoja malignih bolesti. Može se koristiti kod uhobolje kada ga stavljamo u uho, protiv bradavica kada ih mažemo njime ili protiv peruti i opadanja kose kada ga utrljavamo u tjeme. Najbolje ga je koristiti svježeg te prije uporabe zgnječiti što će potaknuti kemijsku reakciju nužnu za aktivaciju korisnih tvari. Siguran je kao lijek protiv astme – skuhajte 3 režnja u posudi s mlijekom.

Oblozi od češnjaka uklanjaju bolove u zglobovima i mišićima. Uz navedeno, češnjak sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, snižava krvni tlak i do 10% (zbog čega bi ga osobe koje pate od niskog tlaka trebale izbjegavati) te normalizira rad srca.

Luk – skoro neizbježni dodatak jelima, reskog i oštrog mirisa koji iritira sluznicu. Ima snažno dezinficirajuće i antibakterijsko djelovanje, pruža vitalnost, poboljšava apetit te rad želuca i crijeva, pomaže radu jetre, žuči, bubrega i mjehura, pročišćuje dišne putove, izlučuje mokraću, odstranjuje plinove i gliste iz organizma dok će gusti sok crvenog luka ojačati srce i povratiti spolnu moć. Prije korištenja ga treba dobro usitniti kako bi se oslobodili ljekoviti enzimi.

Oblog od luka stavljen na sinuse će biti od velike koristi kod oboljenja, dok će trljanje zatiljka mješavinom luka i limuna olakšati migrenu. Oblog od luka na tabanima u trajanju od sat vremena će sniziti visoku temperaturu. Topli napitak od kuhanog luka zaslađen s malo meda će smiriti napadaje kašlja – u litri vode skuhajte tri glavice luka, procijedite nakon što se malo ohladi i zasladite medom.

Naš gost-urednik, Mirjana Arbanas, je osoba s 30-godišnjim iskustvom u branju i korištenju ljekovitog bilja. Ovaj tekst je kratki sažetak njezinog znanja obogaćenog praksom i radom s mnogim osobama od kojih su mnoge riješile svoje tegobe i izliječile razne bolesti praćenjem njezinih naputaka, savjeta i korištenjem biljnih pripravaka.

One comment

Leave a comment