Otrov osa selektivno i učinkovito uništava stanice raka

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Poznato je da otrov osa sadrži brojne kemikalije koje ubijaju bakterije, no osim toga, znanstvenici su otkrili kako neke od njih mogu uništiti i stanice raka. Do nedavno nije bilo poznato na koji način to rade, no nova studija otkriva kako određena tvar iz otrova ose može napraviti rupu u vanjskoj ovojnici stanice raka.

Otrov brazilske ose Polybia paulista sadrži molekulu nazvanu MP1 koja može inhibirati rast stanica raka prostate, mokraćnog mjehura i leukemije, te pri tome ne šteti zdravim stanicama, no nije bio poznat način na koji to radi. Istraživači su pretpostavljali da odgovor leži u membranama stanica raka jer MP1 cilja stanice raka koje u svojoj vanjskoj membrani imaju dvije masne molekule odnosno lipide, za razliku od normalnih stanica koje ih nemaju. Upravo su ti lipidi – fosfatidilserin (PS) i fosfatidiletanolamin (PE) putokazi koji označavaju stanice raka za uništavanje.

U ispitivanju kako MP1 djeluje, znanstvenici João Ruggiero Neto i Paul Beales s brazilskog državnog Sveučilišta su u laboratoriju stvorili stanične membrane sa po jednim lipidom u vanjskoj membrani te sa oba lipida zajedno, a nakon toga su ih izložili djelovanju MP1. Rezultati su pokazali da je upravo kombinacija oba lipida bila dobitna. Naime, PS omogućuje da se MP1 veže na stanicu, što omogućuje da PE napravi otvor u staničnoj membrani. Otvori koji nastaju su dovoljno veliki da kroz njih mogu izaći molekule RNA i proteini, nakon čega je stanica raka uništena.

Za razliku od uobičajenih kemoterapija, u laboratorijskom ispitivanju na stanicama raka kod štakora, MP1 se pokazao kao dobar agens jer je uspješno razlikovao stanice raka od normalnih stanica te se predviđa kako bi mogao postati dobar kandidat za razvoj lijekova protiv raka. Ukoliko do toga dođe, to će biti prvi lijek koji je usmjeren na lipidne membrane stanica raka. U svakom slučaju, dobra je vijest da se u moru sintetičkih lijekova ispituju i oni iz prirode od kojih većina ima upravo takvo selektivno djelovanje te ne uništava zdrave stanice.

Izvori: Discover magazine, Huffington Post

One comment

Leave a comment