Okus stiže iz mozga

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Naša sposobnost percipiranja pet osnovnih okusa – slatkog, kiselog, slanog, gorkog i pikantnog – ugrađena je u mozak, kažu znanstvenici koji su putem aktivacije ili gašenja određenih moždanih stanica uspjeli mijenjati doživljaj okusa. Njihov rad je time pružio dokaz tezi da kušamo mozgom, a ne okusnim pupoljcima.

Do sada se smatralo da su okusni pupoljci na našem jeziku ti koji opažaju i razlikuju okuse nakon čega poruku o tome šalju mozgu koji registrira ono što smo okusili. No, ovo istraživanje je pokazalo da će jezik otkriti prisutnost određenih kemikalija, no mozak će biti taj koji će ih percipirati kao okus.

Yueqing Peng, postdoktorski suradnik i istraživač laboratorija u kojem je provedeno ispitivanje, i njegovi kolege u laboratorijske su miševe ubrizgali specifičnu tvar koja je djelovala gašenjem neurona odgovornih za slatkoću nakon čega miševi nisu uspijevali prepoznati taj okus dok su gorčinu (kao suprotan okus korišten pri testiranju) mogli i dalje osjetiti. Ovaj učinak je trajao sve dok se ubrizgana tvar nije iščistila iz mozga.

Istraživači su tako uspjeli miševe nagnati da misle i kako je voda koju piju slatkog ili gorkog okusa i to ponovno manipulacijom moždanih stanica. U posljednjem setu eksperimenata miševe se dresiralo tako da pokažu osjećaju li sladak ili gorak okus izvođenjem određenih zadataka. Njihovo ponašanje se nije razlikovalo od onog kojeg su pokazivali pri simulaciji određenih okusa, a isto se događalo i kod onih primjeraka koji nikada prije nisu okusili niti jedan okus.

Iz laboratorija dr. Charlesa Zukera iz Medicinskog centra Sveučilišta Columbia (CUMC) u SAD-u su i prije dolazila nevjerojatna otkrića poput onog da se na našem jeziku nalaze receptori za pojedinačni okus te da svaki razred tih receptora šalje određeni signal u mozak. Također je otkriveno da se za svaki određeni receptor u mozgu nalazi i jedinstveni, odgovarajući set moždanih stanica (svaki na drugom području mozga) koje primaju te signale. Ovo posljednje otkriće je samo prirodna nadopuna prethodnim istraživanjima i sigurni smo da ćemo uskoro od njih saznati još mnogo toga o našem organizmu, osobito s polja istraživanja mozga i okusa.

Leave a comment