Legalizacija ubijanja robota

Os Uma

Računala, roboti, umjetna inteligencija danas su toliko snažno prisutni u našoj svakodnevnici, a biti će još i više. Umjetna inteligencija u ovom ili onom “izdanju” upravlja našim životima na posredan ili neposredan način.

Funkcioniranje vitalnih instalacija povjereno je “elektroničkom krvotoku”. Za dvije do tri godine na cestama će se nalaziti operativna vozila kojima neće upravljati čovjek. Roboti kao seksualni partneri samaca više nisu stvar budućnosti. Sudovi diljem svijeta suočeni su i sa zahtjevima za legalizaciju braka čovjeka i robota.. Okrenemo li se oko sebe već danas naš život umnogome ovisi o nečem što čovjek više nije u mogućnosti direktno kontrolirati. A prošlo je tako malo vremena otkako je Isaac Asimov u svojim znanstveno-fantastičnim romanima uspostavio famozna tri zakona robotike. Što ako robot pogriješi i našteti čovjeku? Tko će odgovarati ako se robot koji upravlja vozilom na cesti ili atomskom elektranom ili smrtonosnim oružjem ili u konačnici sustavima u našoj kući, otme kontroli i zaprijeti zdravlju i opstanku čovjeka!? Predaleko smo otišli u suživotu ljudske i umjetne inteligencije, a da to nismo popratili zakonskim i sigurnosnim mehanizmima.

U Europskom parlamentu svijesni su pravnog i sigurnosnog vakuma, pravog jaza koji se stvorio u tehnološkom svijetu današnjice. Hitno je potrebno uspostaviti zakonsku regulativu o pravima i obvezama robota odnosno odgovornosti za njihov rad i djelovanje. Nužno je brzo djelovati i u implementaciji “prekidača za trenutno ubijanje (zaustavljanje) robota” ukoliko bi njihova aktivnost mogla ugroziti ili ugrožava čovjeka.

Ljudi se emocionalno povezuju sa robotima. Naši automobili su možda najlakše razumljiv upliv umjetne inteligencije u ljudsku svakodnevnicu. Današnji novi automobil pravi je, tehnološki gledano, svemirski brod za kojeg MI MISLIMO DA NJIME UPRAVLJAMO, no to nije tako. Istina, volan je u našim rukama no što kada računala zaključe da neće zakočit ili da treba dodati pun gas – čovjek tada ne može ništa napraviti.

Živimo u svijetu znanstvene fantastike kakvom su ju romanopisci opisivali prije tek koje desetljeće. Roboti su svuda oko nas ma koliko se to nama činilo da nije tako. Vrijeme je da u robote ugradimo Asimovljeva tri zakona robotike i prekidač za trenutno ubijanje stroja (prisilno zaustavljanje, ako baš hoćete) ako za to bude potrebe. Što mislite, mogu li strojevi “osijećati”, može li “elektronička krv” odlučiti i djelovati po svojoj svijesti i savjesti? Slijedi nam prava revolucija u društvenom suživotu sa umjetnom inteligencijom.

Mislite li da je autor pretjerao sa tekstom? Sjetite se novog fiće ili stojadina prije samo tridesetak godina. Jeste li onda mislili da ćemo danas u vlastitom dvorištu imati parkirane metalne ljubimce na kotačima sa umjetnom inteligencijom daleko potentnijom od svemirskih brodova iz znanstveno fantastičnih romana ne tako davne prošlosti. Prekidač za ubijanje robota moramo instalirati prije nego uživo budemo sudionici u Terminatorskom okružju.

Autor: Marino Tumpić
Izvor: Astronomski Magazin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s