Masivni podzemni lunarni tuneli pogodni za kolonizaciju ljudi na Mjesecu

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Znanstvenici su izjavili kako gravitacione anomalije koje ukazuju na postojanje podzemnih praznih prostora na Mjesecu, na osnovu podataka GRAIL letjelica, mogu u bliskoj budućnosti poslužiti kao odlična skrovišta za ljude.

Još 2009. godine, uz pomoć Kaguya svemirske sonde otkriveno je područje s dubokim jamama, u takozvanom području Marius Hills, a 2011. je Lunar Reconnaissance Orbiter snimio više detalja pokazujući otvore koji indiciraju ulaz u podzemne tunele. 2016. godine NASA je pronašla gravitacione anomalije koje ukazuju da se radi tunelima koji prodiru duboko ispod površine Mjeseca i koji mogu biti iznimno široki.

U jednom istraživačkom radu navedeno je da lunarni tuneli, ako su dovoljno duboki, mogu potencijalno biti i kilometrima široki. “Teoretski maksimalna veličina lunarnih lava tunela ovisi o raznim čimbenicima, ali s obzirom na dovoljnu dubinu (500 m) i litostatsko naprezanje, naši rezultati pokazuju da lava tuneli širine do 5 km mogu ostati strukturno stabilni.”

Tuneli su nastali prodiranjem lave iz velikih vulkanskih lunarnih mora, a stručnjaci se nadaju da će biti od velike koristi prilikom naseljavanja Mjeseca, jer bi mogli štititi ljudske kolonije od zračenja i temperaturnih varijacija.

Izvor: Space.com

One comment

Leave a comment