Roditelji oprez – internetom kruži “Blue Whale” izazov, bolesna igra koja uništava dječje živote

Os Uma
Autor: Irena Dujmušić

Nakon pojave besmislenog izazova za adolescente “Blue Whale” s potencijalnim smrtnim ishodom, koji se od prošle godine širi iz Rusije, isti se nastavlja širiti društvenim mrežama i ugrožava dječje živote. Budući da je trend prihvaćanja ovog izazova iznimno velik, a sa sobom donosi visoku stopu samoozljeđivanja te krajnji ishod u vidu samoubojstva, svi smo dužni obratiti pažnju.

Ponovno svjedočimo da je ljudsko društvo duboko zatrovano zlom, glupošću i besmislicom, a to se širi poput epidemije. Najviše su ugrožena djeca, koja su vrlo podložna sugestijama, a upravo se to iskorištava u ovom izazovu. Naime, djeca putem interneta i društvenih mreža zbog radoznalosti, inata i kojekakvih problema pristupaju izazovu koji od njih traži ispunjavanje po jednog zadatka svaki dan tijekom 50 dana. Igru započinju s riječima “I’m ready, I want to play” što znači da žele pristupiti izazovu te im je potreban “Curator” odnosno vodič koji će im zadavati zadatke. Sve se to označava i s hashtagovima uz f57, f58, Wake Me Up at 4.20., bluewhalegame i slično, uz razne inačice i na raznim jezicima, a lako se mogu vidjeti na Twitteru ili Instagramu, Na Instragramu su poduzeli određene mjere zaštite te ovdje stoji upozorenje o mogućem uznemirujućem sadržaju uz upute kako se može pomoći osobi koja razmišlja o samoubojstvu ili samoozljeđivanju. Također stoji da su nedavne objave skrivene zbog upozorenja da sadržaj nije u skladu s smjernicama Instagrama. Mnoštvo hashtagova koji upućuju na izazov se nalaze i na Facebooku. Ono što ohrabruje je da postoji i veliki broj mladih i odraslih ljudi koji koriste te hastagove kako bi upozorili drugu djecu da se radi o prevari, o izazovu koji je opasan jer zahtjeva samoozljeđivanje te samoubojstvo i koji ih upućuju da se obrate nekome za razgovore.

Izazov je započeo u Rusiji, gdje je članak u magazinu Novaya Gazeta naveo kako su izbrojali 130 samoubojstava djece u periodu od studenoga 2015. do travnja 2016. te da je većina djece bila član određene grupe na internetu. Daljnja istraga nije pokazala povezanost samoubojstava s izazovom Blue Whale, no činjenica je da je Internet bio preplavljen fotografijama djece koja sudjeluju u izazovu, a koje prikazuju samoozljeđivanje. Nadalje, kritike idu kako ne postoje skupine koje žele navesti djecu na samoubojstva već da adolescenti koji imaju problema u svojem društvenom ili obiteljskom životu imaju sklonost priključiti se skupinama na društvenim medijima čiji članovi imaju slične probleme.

Iako razne “Blue Whale” grupe nisu izravno povezane sa stotinama samoubojstava u Rusiji, one svakako postoje, a nastale su ubrzo nakon smrti Rine Palenkove, djevojke koja si je oduzela život nakon što je objavila svoju fotografiju na ruskoj društvenoj mreži VKontakte. Slika je široko rasprostranjena na društvenim medijima, a Rina je uskoro postala središnja figura čudnovatih skupina nalik kultu. Njena se fotografija dijelila diljem interneta i širile su se glasine da je ona bila dio samoubilačke sekte. Naravno, tu su se i bizarno uključile razne druge skupine koje su ovaj trend pokušale iskoristiti. Jedan od njih je kreator zajednice “Sea of Whales” koji kaže kako administratorima nije bilo u interesu poticanje djece na samoubojstva već generiranje posjeta na stranici i povećanje komercijalnog profita. Kitov je izjavio da je stanoviti Filip, administrator sada izbrisane zajednice f57, samo želio povećati broj pretplatnika kako bi privukao oglašavače na njegovu stranicu jer je u Rusiji društvena mreža VKontakte također i popularno tržište oglašavanja putem koje se može zaraditi dosta novaca. Filip je jednostavno iskoristio temu samoubojstva, koja je postala trend među adolescentima, te je iskoristio smrt Rine Palenkove prodajući njezine klonirane stranice, prepisku, videozapise i fotografije njezinog groba. Uglavnom, zbog profita su neki luđaci iskoristili ovu temu ne razmišljajući ni malo o ranjivosti i povodljivosti djece te dobi.

Bez obzira na svu zavrzlamu i nejasnoće oko nastanka ovog suludog izazova, činjenica je da se on odvija i danas, i to diljem svijeta. Pretpostavka je da ne postoje osobe koje zaista upravljaju izazovom, već se neke osobe javljaju kao vodiči, iz čiste zabave ili bez dovoljno svijesti o tome kakav problem stvaraju potencirajući ovaj izazov. Također je moguće i da se sami adolescenti pretvaraju da sudjeluju u izazovu, s imaginarnim vodičima, kako bi privukli pažnju javnosti. No, činjenica je – djeca prihvaćaju izazov i sudjeluju u zadacima koji zahtijevaju nespavanje, samoozljeđivanje i samoubojstvo. Mnogi su tu iz radoznalosti, mnogi će srećom odustati na vrijeme, no neki neće, iz straha, jer se navodi da im “netko” prijeti kako će, ako odustanu, nauditi njihovim najmilijima, iskoristiti njihove privatne podatke i/ili nauditi njima samima.

Roditelji u prevenciji mogu odigrati najvažniju ulogu, obraćajući pažnju na ponašanje svog djeteta, prateći kako spava, kada spava, s kime se dopisuje, što piše i gledajući moguće ozljede na tijelu. Potrebno je stvoriti otvoren odnos s djetetom te izgraditi povjerenje. Djeca, kojoj je poznato da se netko od njihovih vršnjaka ponaša neuobičajeno ili znaju da sudjeluju u izazovu, se trebaju obratiti odraslim osobama od povjerenja. Onima koji sudjeluju u izazovu, iz bilo kojih razloga, treba objasniti da ne postoji nitko tko će ikome nauditi ili tko će bilo što o njihovom privatnom životu iskoristiti. Sve je puka laž koja je uzela previše maha.

Možda će nadležne institucije reagirati i poduzeti nešto, kao i razne organizacije za zaštitu djece ili za sigurnost na internetu, no odgovornost leži na svima nama, na svaki mogući način. Svi smo dužni upozoriti na postojanje ovog suludog izazova te pokušati upozoriti roditelje zahvaćene djece ili se obratiti nadležnim institucijama. Zbog toga se apelira na sve osobe da dijele informacije o ovoj pošasti, ne zato da bi se nekome povećala čitanost već zato da se ovaj problem shvati zaista ozbiljno!

Draga djeco, ne nasjedajte tako lako. Pravi izazov nije ozlijediti sebe već upravo suprotno – ne ozlijediti sebe, danas u ovom svijetu, u kojem samo gledate i slušate zlo. Budite bolji i pametniji od nas odraslih, pokušajte bolje, pokušajte mijenjati svijet, donesite mir i razum, razvijajte alternativne metode uspjeha i obrazovanja, maštajte i osmišljavajte. Stvarajte prijateljstva, birajte osobe od povjerenja i ako imate ikakvih problema – nemojte ih držati u sebi, podijelite ih s nekim, razgovarajte od tome, povjeravajte se. Kreirajte svoju budućnost, nemojte živjeti na našoj lošoj prošlosti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s