Odobren automobil s pogonom na slanu vodu

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

U proboju koji će svakako privući pažnju naftne industrije, ali i proizvođača električnih automobila, njemačka tvrtka Quant je upravo ovih dana dobila odobrenje za lansiranje na tržište automobila kojeg pogoni „slana voda“.

E-sportlimousine, kako glasi naziv ovog vozila, radi pomoću pogonskih elektrolitskih protočnih stanica izrađenih u sustavu NanoFlowcell  koji stvara nevjerojatnih 920 konjskih snaga te brzinu 0-100 km/h dostiže za 2,8 sekundi dok njegova maksimalna brzina iznosi 350 km/h! Udaljenost koju ovim vozilom možete odjednom preći iznosi 600 km.

NanoFlowcell sustav se temelji na staničnoj tehnologiju koju je 70-ih godina prošlog stoljeća razvila NASA. Sustavu je za funkcioniranje potrebna samo slana voda dok istovremeno ne ispušta nikakve plinove. Ovaj sustav kombinira aspekte stanica elektrokemijskih baterija s onim gorivih stanica. Elektrolitska tekućina (koja se obično sastoji od metalnih soli u vodenoj otopini – odnosno slane vode) kroz stanicu se crpi iz spremnika. Ovo  formira neku vrstu baterijskih stanica s unakrsnim protokom elektrolitske tekućine.

Naravno da je riječ o skupoj tehnologiji, a samim time i skupom automobilu, no nove tehnologije uvijek pružaju nadu u njihov razvoj i širu primjenu na raznim poljima djelatnosti kao što su pomorski, željeznički i zračni promet. Uz to, riječ je i o ekološki prihvatljivom izvoru energije koji je u Europi, nakon opširnih testiranja i inspekcija, dobio zeleno svjetlo i postao zakonit.

E-sportlomousine se neće uskoro naći u slobodnoj prodaji, ali tvrtka koja ga je proizvela tvrdi da ovo službeno odobrenje prototipa znači da mogu početi istraživati opcije proizvodnje kao i druge načine primjene ove nove tehnologije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s