Pigmejska mumija iz San Pedra

Os uma

by Barbara

Početkom 30-ih godina prošlog stoljeća su u planinama San Pedro u Wyomingu dva tragača za zlatom minirala jednu veliku stijenu. Kada se prašina slegla, otkrio se otvor u malenu prostoriju visine oko 1,2 metra, dužine oko 1 metra te dubine od oko 4,5 metara. Ondje su, navode, prvi puta vidjeli mumiju malene osobe.

Porijeklo ovog čovječuljka je bilo misterija. Lokalna su indijanska plemena bila poznata po mitovima i pričama o “malim ljudima”, “malim dušama” ili Nimerigama. U nekim su od tih priča ovi mali ljudi posjedovali magične, isjeliteljske moći dok su u drugim pričama bili dio okrutnog plemena koje je indijance napadalo otrovnim strijelama. Otkriće mumificiranih ostataka je privuklo veliku pozornost na ovo područje izazivajući mnoga pitanja i stvarajući kontroverze. Stoga su znanstvenici pohrlili gonjeni željom za otkrivanjem istine koja se krila iza male mumije nazvane “Pedro” koja je svojom visinom (u sjedećem položaju) od oko 15 cm jasno poručivala da je riječ o ne tako običnom pronalasku.

Znanstvenici su proveli opsežna testiranja. Prvo su pregledali vanjske materijalne dokaze. Pedro je pronađen u sjedećem položaju, prekriženih nogu , na malenoj izbočini. Sa svojim je ispupčenim očima i spljoštenom lubanjom bio izvrsno očuvan, čak u tolikoj mjeri da su bili vidljivi i njegovi nokti. Pedrova je glava bila premazana želatinastom supstancom za koju je bilo jasno da služi očuvanju tijela. Nos mu je bio također spljošten, imao je sve zube, a njegova je koža bila smeđa i naborana zbog čega je ličio na starca.

Testiranja su se nastavila. Nekoliko je antropologa u početku tvrdilo da je riječ o ostacima djeteta, vjerojatno rođenog prerano ili koje je preminulo kratko nakon rođenja. Ova je teza, međutim, naišla na veliko neslaganje jer je drugi dio znanstvenog miljea smatrao da je riječ o ostacima odrasle osobe koja je umrla u dobi između 16 i 65 godina. Rendgenske su snimke otkrile oštre zube i ostatke hrane u želucu, a za koju se pretpostavilo da je riječ o mesu. Ove su snimke također upućivale na to da je Pedro pretrpio nasilnu smrt – slomljene kosti, oštećene kralježnica i lubanja su bili potpora ovoj tvrdnji.

Otkriće ovih mumificiranih ostataka je dovelo i do nagađanja da je riječ o prevari, osobito zbog prisutnosti supstance kojom je bila premazana Pedrova glava jer se smatralo da su to ostaci preminulog dojenčeta koje je uzeto iz medicinske ustanove ili da je mumija napravljena korištenjem grubog oblika taksidermije. Neki su smatrali da je mumija dokaz postojanja patuljaste rase ili možda čak i vanzemaljskog života.

Moderna bi ispitivanja vjerojatno pružila detaljnije informacije, ali malena je mumija u međuvremenu “nestala” nakon što je 40-ih godina prošlog stoljeća bila izlagana nakon čega ju je kupio Ivan Goodman. Nakon njegove je smrti ona prešla u vlasništvo Leonarda Wallera, a Pedro od tada više nije viđen. 2005. g je John Adolfi iz New Yorka ponudio nagradu od 10 000 dolara osobi koja će donijeti mumiju tvrdeći da će ona opovrgnuti evoluciju.

Zanimanje za ovu mumiju je očito još uvijek veliko. Tako je 90-ih godina prošlog stoljeća u televizijskog seriji “Neriješeni misteriji” objavljena i priča o njoj u koju je bio uključen intervju s dr. Georgeom Gillom, profesorom biološke antropologije sa Sveučilišta Wyoming koji je bio uključen u ispitivanja mumije. 1979. godine je dr. Gill dobio rendgenske snimke mumije te je zaključio da je riječ o dojenčetu ili fetusu nepoznatog pretpovijesnog indijanskog plemena. Izjavio je da vjeruje da je dojenče bolovalo od anencefalije, kongenitalne abnormalnosti odnosno poremećaja u razvoju mozga. Nakon emitiranja te epizode, jedan mu je rančer donio drugu mumiju koja je navodno pronađena također ranih 30-ih na istom području. Nakon istraživanja te mumije je dr. Gill rekao da su rezultati potvrdili njegovo mišljenje o Pedru, uključujući postavljenu dijagnozu anencefalije.

Otkrića mumificiranim ostataka nisu tako rijetka u Wyomingu koji ima suhu klimu. Kao što je dr. Gill napomenuo – Indijanci su možda otkrili i druge mumije dojenčadi koja su bolovala od sličnih bolesti i da su, prirodno, pretpostavili da je riječ o ostacima malih odraslih osoba što bi potkrepljivalo legendu o “malim ljudima”.

S obzirom da su Pedrovi ostaci nestali, misterij se zadržao sve do današnjih dana. Većina se znanstvenika ipak slaže da je riječ o ostacima odrasle, ali rastom malene, osobe muškog spola. Moderna bi znanost mogla pružiti detaljnije odgovore o njegovom porijeklu, bolestima, prirodi želatinaste tekućine i ostalima. Za sada ostaju samo pitanja, sumnje, špekulacije i nagađanja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s