Pigmejska mumija iz San Pedra

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Početkom 30-ih godina prošlog stoljeća u planinama San Pedro u Wyomingu dva tragača za zlatom minirala su jednu veliku stijenu. Kad se prašina slegla, otkrio se otvor u malenu prostoriju visine oko 1,2 metra, dužine oko jednog metra te dubine od oko 4,5 metara. Ondje su, navode, prvi puta vidjeli mumiju malene osobe.

Porijeklo ovog čovječuljka bio je misterij. Lokalna su indijanska plemena bila poznata po mitovima i pričama o “malim ljudima”, “malim dušama” ili Nimerigama. U nekima od tih priča ovi su mali ljudi posjedovali magične, isjeliteljske moći dok su u drugima bili dio okrutnog plemena koje je Indijance napadalo otrovnim strijelama. Otkriće mumificiranih ostataka privuklo je veliku pozornost izazivajući mnoga pitanja i stvarajući kontroverze. Iz tog su razloga znanstvenici pohrlili gonjeni željom za otkrivanjem istine koja se krila iza male mumije nazvane “Pedro”, a koja je svojom visinom (u sjedećem položaju) od oko 15 cm jasno poručivala da je riječ o ne tako običnom pronalasku.

Pedro je pronađen u sjedećem položaju, prekriženih nogu , na malenoj izbočini. Sa svojim je ispupčenim očima i spljoštenom lubanjom bio izvrsno očuvan, čak u tolikoj mjeri da su bili vidljivi i njegovi nokti. Pedrova je glava bila premazana želatinastom supstancom za koju je bilo jasno da služi očuvanju tijela. Nos mu je bio također spljošten, imao je sve zube, a njegova je koža bila smeđa i naborana zbog čega je ličio na starca.

Nekoliko je antropologa u početku tvrdilo da je riječ o ostacima djeteta, vjerojatno rođenog prerano ili koje je preminulo nedugo nakon rođenja. Ova je teza, međutim, naišla na veliko neslaganje jer je drugi dio znanstvenog miljea smatrao da je riječ o ostacima odrasle osobe koja je umrla u dobi između 16 i 65 godina. Rendgenske su snimke otkrile oštre zube i ostatke hrane u želucu, a za koju se pretpostavilo da je riječ o mesu. Ove su snimke također upućivale na to da je Pedro pretrpio nasilnu smrt – slomljene kosti, oštećene kralježnica i lubanja bili su potpora ovoj tvrdnji.

Otkriće ovih mumificiranih ostataka dovelo je i do nagađanja da je riječ o prevari, osobito zbog prisutnosti supstance kojom je bila premazana Pedrova glava jer se smatralo da su to ostaci preminulog dojenčeta koje je uzeto iz medicinske ustanove ili da je mumija napravljena korištenjem grubog oblika taksidermije. Neki su smatrali da je mumija dokaz postojanja patuljaste rase ili možda čak i izvanzemaljskog života.

Moderna bi ispitivanja vjerojatno pružila detaljnije informacije, ali malena je mumija u međuvremenu “nestala”. Nakon što je 40-ih godina prošlog stoljeća bila javno izlagana, kupio ju je Ivan Goodman. Nakon njegove je smrti prešla u vlasništvo Leonarda Wallera, a Pedro od tada više nije viđen. 2005. John Adolfi iz New Yorka ponudio je nagradu od 10.000 dolara osobi koja će donijeti mumiju tvrdeći da će ona opovrgnuti evoluciju.

Zanimanje za ovu mumiju je očito još uvijek veliko. 90-ih godina prošlog stoljeća u televizijskog seriji “Neriješeni misteriji” objavljena je i priča o njoj u koju je bio uključen intervju s dr. Georgeom Gillom, profesorom biološke antropologije sa Sveučilišta Wyoming koji je bio uključen u ispitivanja mumije. 1979. dr. Gill je dobio rendgenske snimke mumije te je zaključio da je riječ o dojenčetu ili fetusu nepoznatog pretpovijesnog indijanskog plemena. Izjavio je da vjeruje da je dojenče bolovalo od anencefalije, kongenitalne abnormalnosti odnosno poremećaja u razvoju mozga. Nakon emitiranja te epizode, jedan mu je rančer donio drugu mumiju koja je navodno pronađena također ranih 30-ih na istom području. Nakon istraživanja te mumije dr. Gill je rekao da su rezultati potvrdili njegovo mišljenje o Pedru, uključujući postavljenu dijagnozu anencefalije.

Otkrića mumificiranih ostataka nisu tako rijetka u Wyomingu koji ima suhu klimu. Kao što je dr. Gill napomenuo – Indijanci su možda otkrili i druge mumije dojenčadi koja su bolovala od sličnih bolesti i da su, prirodno, pretpostavili da je riječ o ostacima malih odraslih osoba što bi potkrepljivalo legendu o “malim ljudima”.

S obzirom da su Pedrovi ostaci nestali, misterij se zadržao sve do današnjih dana. Većina se znanstvenika ipak slaže da je riječ o ostacima odrasle, ali rastom malene osobe muškog spola. Moderna bi znanost mogla pružiti detaljnije odgovore o njegovu porijeklu, bolestima, prirodi želatinaste tekućine i ostalome. Za sada ostaju samo pitanja, sumnje, špekulacije i nagađanja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s