Rijetke vremenske pojave

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Posljednjih nekoliko godina smo svjedočili raznim zapanjujućim vremenskim uvjetima koji za neka podneblja nisu uobičajeni. Možemo ih nazvati čudnima, ekstremnima, pa možda čak i normalnima, ali postoje mjesta na planetu koja su iskusila zaista neuobičajene i jedinstvene vremenske fenomene.

Snijeg u Sahari

Snijeg u Sahari je nešto što je u veljači 1978. iznenadilo svih. Tada je pao na nekim mjestima južnog Alžira i na pola sata zaustavio promet. Snježne su padaline na planinskim dijelovima tog područja više uobičajene jer se zimi na Tahatu, najvišem planinskom vrhu, temperature spuštaju dovoljno nisko da bi otprilike svake tri godine uzrokovale snježne padaline. Ovaj je fenomen posljednji put na istom području zabilježen u siječnju 2012. Lokalno mu se stanovništvo veseli jer, osim što obično ne traje dugo, kažu da takva hladnoća ubija parazite na palmama.

snijeg-u-sahari-os-uma

Spearfish

Spearfish je gradić u Južnoj Dakoti, SAD, koje zauzima posebno mjesto u knjizi vremenskih promjena jer drži rekord u najbržoj promjeni temperature. To se dogodilo u siječnju 1943., u ranim jutarnjim satima, kada je unutar dvije minute temperatura zraka porasla za 27 °C! Porasla je od -20 °C do 7 °C te se njezin rast nastavio povećavati da bi do 9 h iznosila 12 °C. Nakon toga je temperatura unutar 27 minuta ponovno pala na -20 °C. Ove su iznenade promjene u temperaturi uzrokovale pucanje prozorskih  i trenutno zamrzavanje vjetrobranskih stakala. Chinook, topli vjetar s oceana koji puše u unutarnjim područjima pacifičkog sjeverozapada SAD-a, je naveden kao glavni uzročnik ovih temperaturnih oscilacija.

Pravi toplinski val

Grad Marble Bar u zapadnoj Australiji je legendaran zbog svojeg vrućeg vremena. I prije no što se u ostatku svijeta počelo pričati o toplinskim valovima, ovaj je grad proveo 160 dana pod temperaturom koja se nije spuštala ispod 38 °C. To se dogodilo u razdoblju između 31. listopada 1923. do 7. travnja 1924.. Najviša zabilježena temperatura zraka je tada iznosila 47,5 °C i to u siječnju 1924.. Možda za lokalno stanovništvo to i nije bio veliki šok s obzirom da je prosječna temperatura Marble Bara za siječanj, veljaču, ožujak, studeni i prosinac oko 37 °C, ali ovo razdoblje još uvijek drži svjetski rekord.

australija-os-uma

“Twister”

Stanovnici Sand Pointa u blizini Otoka Unga (jedan od otoka Shumagin južnozapadno od Anchoragea) su 2005. bili svjedoci vremenskog fenomena za kojeg su stariji mještani rekli da se dogodio prvi put. U trajanju od otprilike pola sata, mogli su promatrati divljanje tornada po obližnjim planinama. Tornado je uzrokovao i za to područje neuobičajene ostale vremenske prilike kao što su temperatura zraka od 15 °C, vlaga i sparina.

Tornada

1974. godine, stanovnici 13 američkih država, kao i stanovnici Ontaria, proživjeli su udare tornada unutar razdoblja od 16 h koji su se inače običavali povremeno pojavljivati tijekom nekoliko mjeseci. U tih nekoliko sati je zabilježen nastanak 148 tornada od kojih su neki, prema Poboljšanoj Fujita ljestvici štetnosti tornada, bili pri samom vrhu.

Kasni uragan

Vrhunac sezone uragana se odvija tijekom rujna i listopada, ali 2005. je Atlantski ocean iznjedrio jedno “zakašnjelo” iznenađenje. Uragan Epsilon, oluja 1. kategorije, je, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi SAD-a, postao jedini takav u prosincu tijekom više od 120 godina bilježenja. Formirao se istočno od Bermuda, a svoj je vrhunac doživio 2. prosinca pri brzini od 149 km/h. To je prosinački uragan koji je najdulje trajao (5 dana). Ostali uragani 1. kategorije, zabilježeni u prosincu, su bili Lili (koji je nastao sredinom prosinca 1984.) i Nicole koji se formirao u tropima koncem studenog, ali je još bjesnio i tijekom prosinca 1988.

Ovaj pregled vremenskih odstupanja i neobičnosti će vjerojatno, s obzirom na sve veći broj vremenskih iznenađenja, postati drugačiji. S obzirom da je i 2014. godina pri kraju, možemo se podsjetiti i nekih nedavnih vremenskih događanja kao što je ove godine bio Sibir gdje je, u najhladnijem naseljenom mjestu, Oymyakonu, zabilježeno 12,7 °C. To i dalje zvuči hladno, ali prosječna temperatura za ovo područje iznosi -46 °C. Ove je godine i neobična suša pogodila Kaliforniju, na jugu SAD-a je padao snijeg, u Velikoj Britaniji se ova godina smatra godinom s najviše padalina od 1766., a, sudeći prema iskustvu ovog kasnog proljeća i katastrofalnih poplava i na našim prostorima, čeka nas još mnogo iznenađenja i (ne)prilika.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s