Triklosan – što trebamo znati?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Za početak, što je triklosan? To je sastojak koji se dodaje mnogim proizvodima za široku potrošnju u svrhu smanjenja ili prevencije od bakterijske kontaminacije. Njega je moguće naći u proizvodima kao što su odjeća, posuđe, namještaj i igračke. On se također može dodati i antibakterijskim sapunima, zubnim pastama i nekim kozmetičkim proizvodima.

Triklosan se trenutačno ne smatra opasnim za ljude, no nekoliko je znanstvenih studija u novije vrijeme pokazalo da bi ovaj sastojak trebalo pomnije proučiti. Naime, istraživanja na životinjama su pokazala da triklosan mijenja regulaciju hormona dok su druge studije o bakterijama pokazale vjerojatnost da triklosan pridonosi stvaranju bakterija otpornih na antibiotike.

Za neke proizvode široke potrošnje postoje jasni dokazi da je triklosan koristan. 1997. izvršen je pregled djelotvornosti triklosana u zubnoj pasti Colgate Total gdje se pokazalo da je u tom proizvodu učinkovit u prevenciji gingivitisa. No, za druge potrošačke proizvode ne postoje dokazi da on pruža dodatnu korist za zdravlje. Ne postoje dokazi da triklosan u antibakterijskim sapunima i gelovima za tuširanje i kupanje pruža veću korist od pranja običnim sapunom i vodom.

U novoj studiji koja je provedena na Sveučilištu Davis u Kaliforniji ukazuje se da triklosan narušava kontraktilnost skeletnih mišića i mišićnu funkciju kod miševa. Učinci ove kemikalije na srčane funkcije su bili „vrlo dramatični“, ističu znanstvenici. Nakon što su miševi bili izloženi jednoj dozi triklosana, funkcija srčanog mišića je bila reducirana za 25% dok je jačina stiska smanjena za 18%. Ribe su također bile izložene triklosanu, količini koju bi inače akumulirale u divljini tijekom tjedan dana. Kod njih je to rezultiralo smanjenom sposobnošću plivanja.

Kada su individualne ljudske mišićne stanice (iz srca i skeletnih mišića) bile izložene dozi triklosana sličnoj izloženosti u svakodnevnom životu, to je poremetilo funkciju mišića te izazvalo propadanje srčanih i skeletnih mišića. Vodeći autor studije je istaknuo:

Triklosan se nalazi u gotovo svakom domu i prožima naš okoliš. Ovi rezultati pružaju snažne dokaze da ova kemikalija treba biti uzrok zabrinutosti za ljudsko i zdravlje okoliša.

Daljnje je istraživanje pokazalo da triklosan utječe i na posredovane reakcije estrogena te da je utjecalo na mnoge kemikalije koje imitiraju estrogen, a za koje je poznato da povećavaju rizik od raka dojke. Ova je kemikalija također potisnula hormone štitnjače kod štakora, a to je za sada jedina studija koja je pokazala da je triklosan potentno endokrino ometalo. Prošla su istraživanja također pokazala da izloženost triklosanu remeti izražavanje gena vezanih uz hormone štitnjače kod žaba pa čak i u vrlo niskim razinama. Triklosan smanjuje kružnu koncentraciju hormona štitnjače, tiroksina (T4) kod štakora.

Ako vam je potrebno još naznaka da triklosan vjerojatno nije najbolji sastojak kojim želite oprati svoje zube ili kojeg želite utrljati ispod pazuha, uzmite u obzir da je prvi puta registriran 1969. godine kao pesticid. Dapače, još uvijek je registriran kao pesticid, ali se uz to koristi u proizvodima za osobnu njegu i u industrijske svrhe. Primjerice, ugrađen je u transportne trake, crijeva za gašenje požara, opremu za pravljenje leda kao antimikrobni pesticid, a dodaje se i ljepilima, tkaninama, plastici, vinilu, voštanim emulzijama za podove, gumama, sagovima i tako dalje.

Ova je kemikalija za sada detektirana u urinu 3/4 Amerikanaca što dodatno ukazuje na tjelesnu zasićenost triklosanom. Ukoliko odlučite prestati koristiti proizvode koji ga sadrže, to bi bio pozitivan učinak na vaše i zdravlje vaše obitelji. Jednostavno ne postoji razlog da ikada kupite bilo koji proizvod koji sadrži triklosan. On je obično jasno naveden na deklaraciji proizvoda pa je lako provjeriti i odlučiti prije kupnje. Zapamtite, ova kemikalija se ne nalazi samo u sapunima, nego i u gelovima za tuširanje, zubnim pastama, šamponima te u više od 140 drugih proizvoda za osobnu njegu i čišćenje kućanstva.

Nažalost, s obzirom na količinu korištenja, triklosan sada također zagađuje rijeke, potoke i kanalizacijski mulj koji se ponovno koristi na poljoprivrednim područjima tako da postoji velika šansa da smo mu izloženi i iz okolišnih izvora.

One comment

Leave a comment