Prirodna pomagala pri erektilnoj disfunkciji

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Erektilna disfunkcija ili impotencija je seksualna disfunkcija koju karakterizira nesposobnost razvitka ili održavanja erekcije penisa tijekom seksualne aktivnosti. Ovaj poremećaj nije trivijalna stvar i pogađa svaku petu mušku osobu. Najvažniji organski uzroci su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, neurološki problemi, hormonalni nedostaci i popratni učinci nekih lijekova. No, uz važnost erekcije za opće zdravlje muškarca, ona utječe i na muškarčev ego koji se uvelike oslanja na ovu sposobnost.

Muškarci se, osobito u dobi između 35 i 45 godina, također suočavaju s onim što je poznato kao andropauza kada se razine ključnih „erotskih“ hormona (kao što je testosteron) počinju drastično smanjivati. Farmaceutska je industrija uspjela kapitalizirati ovu životnu fazu muškarca razvojem lijeka naziva Viagra, no poznato je da on sa sobom nosi i ozbiljne nuspojave koje ponekad mogu biti i smrtonosne. Iz tog je razloga nastala velika potreba za alternativnim i prirodnim pomagačima ostvarivanja erekcije.

Prvi pomagač je l-arginin, aminokiselina koja igra važnu ulogu tijekom životnih razdoblja ispunjenih traumama ili stresom. Tijelo u normalnim okolnostima uspijeva proizvesti dovoljnu količinu l-arginina, no ne i pod utjecajem stresa. A kada u arterijama dođe do tzv „disfunkcije endotela“ te se one stoga više ne mogu dovoljno širiti, dodatne doze ove aminokiseline mogu popraviti stanje tako što izazivaju reguliranje dušikovog oksida čime se povećava protok krvi. Posljedično se ispravljaju i kardiovaskularni poremećaji, a samim time i erektilna disfunkcija.

Piknogenol je nevjerojatna supstanca koja nudi široki spektar dobrobiti za zdravlje, točnije, njih više od 80, a kada je u pitanju erektilna disfunkcija, on djeluje kao duboki sinergist koji pojačava prednosti l-arginina. Riječ je o registriranom zaštićenom nazivu za proizvod koji se dobiva od borove kore, a njegovi se aktivni sastojci mogu ekstrahirati i iz drugih izvora kao što su kikiriki, sjemenke grožđa i kore lijeske. On sadrži tvari koje poboljšavaju protok krvi, ali također može stimulirati imunološki sustav, ali i djelovati kao antioksidant.

Treći je pomagač nevjerojatna azijska biljka naziva ginseng koja se koristi već tisućama godina u svrhu povećavanja izdržljivosti i dugovječnosti. Danas postoji ogroman broj znanstvenih dokaza koji potvrđuju njezinu folklornu upotrebu uz više od 2008 meta-analiza postojećih istraživanja o ovoj temi, a koja potvrđuju učinkovitost crvenog ginsenga po pitanju erektilne disfunkcije.

Maca je južnoamerički gomolj koji je ujedno i hrana i lijek i koji je već odavno identificiran kao sredstvo za povećanje plodnosti i libida kod muškaraca i žena. U kliničkoj studiji provedenoj 2009.g je zaključeno da značajno utječe na subjektivnu percepciju općeg i seksualnog blagostanja kod odraslih osoba koje pate od blage erektilne disfunkcije. Ne postoje ozbiljne nuspojave mace, ali, kao i bilo koji drugi dodatak prehrani, ne bi ju trebalo uzimati u velikim količinama. S obzirom da je na tržištu najčešće dostupna u obliku praha, najbolje je početi uzimanjem pola čajne žličice (dok se jedna žličica smatra prosječnom dnevnom dozom). Također se preporuča uzimanje tijekom nekoliko dana uz par dana pauze itd.

Sveti začin šafran je vrlo cijenjen kao kulinarski sastojak, ali i kao lijek. Istraživanja su pokazala da značajno utječe na poboljšanje erekcije ukoliko se uzima u dozama od 200 mg dnevno. Nakon otprilike deset dana se primjećuju pozitivni učinci šafrana na trajanje i količinu ostvarenih erekcija.

Ukoliko patite od erektilne disfunkcije, možete si pomoći na još neke dodatne načine. Vježbanje je jedan od najboljih načina na koje možete poboljšati ne samo svoj izgled nego i samopouzdanje i seksualnu vitalnost jer je jedna studija iz 2009.g pokazala da tjelesna neaktivnost pridonosi erektilnoj disfunkciji. Također, preporučljivo je izbjegavanje antidepresiva za koje se pokazalo da su najveći uzrok seksualne disfunkcije kao i statini za koje je poznato da negativno utječu na muške spolne žlijezde te da smanjuju razinu testosterona kao i libido. Na kraju, pokušajte u svoj život unijeti što veću dozu humora i zabave jer negativan stav, osobito kada ga prate i zdravstveni problemi, loše utječe na seksualnost. Uostalom, ne bi li seks trebao biti zabavan?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s