Kako pročistiti zrak u vašem domu

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Kvaliteta zraka u domu ili uredu se drastično razlikuje od kvalitete vanjskog zraka stoga loš zrak u prostoru kojem boravite može imati veliki značaj za vaše zdravlje. U tom smislu, postoje prirodni načini kako učinkovito pročistiti zrak, uz puno bolje i zdravije djelovanje od svih umjetnih preparata.

Zrak koji udišemo u zatvorenom prostoru ovisi o mnogo faktora – pojavi vlage, raznim kemikalijama kojima se rješavamo nečistoće i nametnika, te umjetnim mirisima i filterima na klima uređajima. Sobne biljke mogu popraviti kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru, a ujedno djeluju dekorativno i unose život u prostor.

Istraživači NASA-e su ispitali prirodnu sposobnost biljaka u eliminiranju onečišćujućih tvari u zraku te predlažu da se u prostor od 167 četvornih metara postavi od 15 do 18 takvih biljaka koje će čistiti zrak i opskrbljivati ga kisikom. Naravno, za manji prostor je potrebno manje biljaka, no to svakako trebaju biti biljke u svojoj punoj veličini.

NASA predlaže sljedeće biljke koje će osvježiti zrak i ukloniti toksine poput benzena i formaldehida te razne mikrobne patogene:

* Bršljan (Hedera helix)

* Zeleni ljiljan (Chlorphytum comosum)

* Zlatni puzavac (Epipemnum aureum)

* Spatifilum (Spathiphyllum Mauna Loa)

* Aglaonema (Aglaonema modestum)

* Bambus palma (Chamaedorea seifrizii)

* Sanseverija (Sansevieria trifasciata)

* Srcoliki filodendron (Philodendron scandens oxycardium)

* Filodendron (Philodendron selloum)

* Filodendron “slonovo uho” (Philodendrum domesticum)

* Obrubljeni zmajevac (Dracaena Marginata)

* Kukuruzni zmajevac (Dracaena fragrans Massangeana)

* Janet Craig Dracena (Dracaena deremensis Janet Craig)

* Prugasti zmajevac (Dracaena deremensis Warneckii)

* Fikus Benjamin (Ficus benjamina)

Osim biljaka, možete koristiti i svjetiljke od himalajske soli koje pomažu smanjiti razine alergena i patogena u zraku, poput gljivica i bakterija. Jednako tako djeluju i takve svijeće. Ove svjetiljke su prirodni generatori negativnih iona, koji se stvaraju tijekom procesa isparavanja putem jedinstvene kombinacije soli i izvora svjetlosti u svjetiljci. Sol ima higroskopna svojstva, što znači da privlači vodu na svoju površinu te će voda brzo isparavati zbog male količine topline dobivene putem izvora svjetlosti. Plijesan u zraku, bakterije i alergeni često nose pozitivan naboj, koji se može neutralizirati negativnim ionima.

Isto tako, prostor se može osvježiti, a i blago dezinficirati uz uporabu eteričnih ulja koja će se pomiješati s vodom te staviti u raspršivač.

Prije svih ovih postupaka, treba razmisliti o svim faktorima koji doprinose onečišćenju zraka. To primjerice znači zamjena svih otrovnih kemikalija za čišćenje s prirodnim ekološkim preparatima, upotrebljavanje sredstava za bojanje bez hlapivih organskih spojeva, život bez tepiha te kupovina namještaja od punog drveta umjesto iverice. Kada se razine zagađenja u vašem prostoru smanje, tada je lako još dodati neke od predloženih načina za uživanje u čistom zraku.

Izvori: Natural News, Natural News, Butter Nutrition, Wellness Mama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s