Kratka zanimljivost – Eterična ulja za borbu protiv raka

Eterična ulja se uvelike koriste u aromaterapiji, zna se da djeluju antioksidativno i antibakterijski, no zahvaljujući istraživanjima, sada je poznato da posjeduju i antikancerogena svojstva. Kineski znanstvenici su proučavali ljekovitost 10 najpopularnijih eteričnih ulja koja se najčešće koriste: od metvice, đumbira, limuna, grejpa, jasmina, lavande, kamilice, timijana, ruže i cimeta.

Za svako od ovih ulja se proučavala njihova antibakterijska potencija, kao i učinak na ljudske stanice karcinoma dojke, pluća i prostate, in vitro. Znanstvenici su primijetili da učinak uništavanja stanica raka ovisi o primijenjenoj količini ulja, odnosno, uz više ulja uništavalo se više stanica raka. U koncentraciji od svega 0,2 %, sva eterična ulja su iskazala snažnu citotoksičnost protiv stanica raka prostate, dok je većina bila također učinkovita protiv stanica raka pluća. U ispitivanju učinka eteričnih ulja na stanice raka dojke, ulja od timijana, jasmina, cimeta i kamilice su se pokazala izrazito učinkovitima. Eterično ulje timijana je uništavalo čak 97% stanica raka dojke, a ulje kamilice 93%.

Eterična ulja su se i inače koristila kao podrška u liječenju oboljelih od raka, za poboljšanje fizičkog, emocionalnog i duhovnog blagostanja. Ovo istraživanje ukazuje na do sada nepoznata svojstva eteričnih ulja i njihovu moguću primjenu, koja bi za razliku od uobičajenih, agresivnih metoda liječenja, mogla samostalno ili uz druge prirodne metode, liječiti uz visoki postotak izlječenja i to bez nuspojava.

Izvori: National Cancer Institute, Natural News

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s