Pilula koja oponaša rezultate vježbanja

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

San svake osobe koja želi dobro izgledati, a ne želi sate i sate provesti vježbajući je – pilula koja oponaša koristi vježbanja bez potrebe za ustajanjem iz udobnog kauča! Australski znanstvenici su proveli „revolucionarno“ istraživanje pri čemu su izdvojili 1.000 molekularnih promjena u tijelu koje inače uzrokuje vježbanje. Ovime bi se na policama ljekarni i specijaliziranih prodavaonica uskoro mogla naći čudesna pilula za vježbanje.

Voditelj ovog istraživanja, profesor David James sa Sveučilišta u Sydneyu je izjavio: „Vježba je najmoćnija terapija za mnoge bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i neurološke poremećaje. Međutim, za mnoge osobe, vježba nije izvediva opcija liječenja.“

Za ovo su istraživanje korištena tkiva četiri zdrava, muška dobrovoljca. Uzorci su prikupljeni prije i nakon 10-minutnog intenzivnog zagrijavanja na sobnom biciklu i kasnije proučavani uz korištenje tehnike zvane masena spektometrija kojom se proučavao proces fosforilacije proteina (vezanje fosfatne skupine proteina). Ovaj proces inače djeluje tako što mijenja ulogu proteina u tijelu, točnije, može aktivirati, deaktivirati ili izazvati promjene u njihovom djelovanju čime se stanicama omogućuje regulacija bioloških procesa.

vježbanje pilula Os uma

Naravno, razvoj lijeka koji stimulira 1.000 promjena u molekulama nije jednostavan zadatak zbog čega će se daljnjim istraživanjem pokušati otkriti koje su od tih promjena najvažnije i kako se one mogu kombinirati. Stoga pretpostavljaju da će proći još barem jedno desetljeće prije nego što se takva pilula nađe na tržištu. Navode da se najveći problem odnosi na to što bi takva pilula trebala istovremeno utjecati na više vrsta molekula i njihove obrasce ponašanja u tijelu dok uobičajeni lijekovi današnjice ciljaju pojedinačnu vrstu molekula.

U međuvremenu, dok se ovakva pilula ne realizira, istraživanja pokazuju da možda postoji i jednostavniji način oponašanja rezultata vježbanja bez potrebe za znojenjem. Iako je riječ o eksperimentu provedenom nad manjim brojem jedinki (njih 35), pokazalo se da dnevne doze vitamina C u iznosu od 500 mg utječu na poboljšanje tonusa krvnih žila kao što je to slučaj kod osoba koje to ostvaruju prakticiranjem brzog hodanja.

Dakle, one osobe koje iz raznih razloga nisu u stanju ustati i početi vježbati, mogu sebi pomoći uzimanjem vitamina C, dok će se one koje su zdrave, ali ipak pomalo lijene, ipak morati pokrenuti i svoje zdravlje i formu održavati na staromodan, no učinkovit, način. Barem još narednih desetak godina.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s