Zagonetni stepski geoglifi podižu interes znanstvene zajednice

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Nove satelitske slike NASA-e otkrivaju prikaze neobičnih, ogromnih geometrijskih uzoraka koji se nalaze u Kazahstanu, a čija se starost procjenjuje na otprilike 8000 godina. Geoglife je još 2007. godine otkrio Dimitriy Dey, prilikom pregledavanja srednjoazijskih krajolika putem Google Earth aplikacije i koji od tada pokušava zainteresirati znanstvenu zajednicu, u čemu je napokon i uspio.

Od tada, interes za ove geoglife raste, a u istraživanje su se uključili i NASA-ini znanstvenici koji izjavljuju kako do sada nisu vidjeli ništa slično. Snimke prikazuju kolosalne kvadrate, križeve, svastike i krugove, od kojih neki imaju više od kilometar dužine, a procjenjuje se da su najstariji od tih geometrijskih oblika napravljeni prije 8000 godina. Najveći od njih, koji se nalazi u blizini neolitskog naselja, je divovski kvadrat, čiji su kutovi dijagonalno povezani, a zauzima prostor veći od Velike Keopsove piramide.

stepski geoglif kvadrat

Uzorci su formirani od ravnomjerno raspoređenih okruglih humaka zemlje koji su visoki otprilike 1 metar te široki 9 metara. Postoji najmanje 260 takvih humaka, rovova i bedema, a arheolozi iz Istambula su ih opisali kao “neproučavan fenomen”.

Dey pretpostavlja da ovi motivi nisu napravljeni kako bi se vidjeli iz zraka, već da su to bili solarni opservatoriji srodni onima u Stonehengeu. On već godinama prikuplja podatke o stepskim geoglifima, a uspio je zainteresirati i znanstvenu zajednicu, koja se uvjerila da se radi o autentičnim prikazima od iznimne važnosti te su zatražili od lokalne zajednice da potraži UNESCO zaštitu nad ovim područjem, kako bi se spriječilo uništavanje.

Stepski geoglif križ

Dey, koji je inače ekonomist po struci, ali i obožavatelj arheologije, sugerira da su ovi motivi možda napravljeni u vrijeme Mahandžhar kulture, čiji su pripadnici obitavali na prostorima stepa današnjeg sjevernog Kazahstana prije 5000 i 7000 godina p.n.e.. Stručnjaci još dvoje o ovom prijedlogu budući da se inače ne pretpostavlja da su nomadske populacije obitavale duže vrijeme na jednom mjestu te da su ulagale veliki trud i vrijeme koje je potrebno za izradu ovakvih prikaza. Konstrukcije poput ovih, kao što su i Nazca linije, izazivaju arheologe da preispitaju svoja stajališta o prirodi i vremenu velikih sofisticiranih ljudskih organizacija kao onih koje su prethodile naseljenim i civiliziranim društvima.

Izvori: RT , The New York Times

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s