Ne ako…

Os Uma
Autor: Mirjana Arbanas

Jeste li se, nakon potrebne terapije lijekovima koju vam je propisao liječnik, zapitali zašto se ponekad i dalje osjećate loše, kao da lijekovi ne djeluju i ne ispunjavaju svoju svrhu? Da bi terapija bila uspješna, potrebno je proučiti što ste toga dana konzumirali od hrane ili ljekovitih biljaka jer će to ponekad, u interakciji s određenim lijekovima, stvoriti kombinaciju koja je štetna ili čak poništava učinak lijeka.

Tako će, primjerice, borovnica biti dobra kad su želučane tegobe u pitanju, ali nju se ne smije jesti ako imate bubrežne kamence ili ako ste trudni. Ehinaceja je odlična za jačanje imuniteta, ali istovremeno škodi osobama koje boluju od ulceroznog kolitisa, Chronove bolesti, multiple skleroze, imaju herpes ili HIV dok će remetiti i normalan rad štitne žlijezde.

Preparati od gaveza se ne smiju koristiti kod gnojnih rana dok će čaj od gloga koji inače povoljno djeluje na rad srca, biti štetan i remetiti djelovanje lijekova za sniženje krvnog tlaka zato što ga prevelike doze gloga mogu naglo sniziti. Uz to, ne preporučuje se da ga koriste trudnice, dojilje i djeca.

Gospina trava ili kantarion, jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova protiv depresije, se ne koristi ako primate kemoterapiju ili uzimate sredstvo za smirenje ili protiv depresije. Slično tome, konzumiranje hmelja će pojačati djelovanje sredstava za spavanje. Iđirot (poznat još pod nazivima mirišljivi šaš, vodeni božur, mirisni korijen, mirisava trska, sabljar, komuš, kalamus, babat i vodena sabljica) bi trebalo izbjegavati kada imate proljev.

kantarion os uma
Gospina trava

Kadulja je svestrana i vrlo ljekovita biljka, ali nemojte je koristiti u trudnoći, ako bolujete od epilepsije, migrena, čestih glavobolja i grčeva u mišićima. Kad su lijekovi za zgrušavanje krvi u pitanju, izbjegavajte kamilicu. Nadalje, ako koristite lijekove za smirenje, nemojte miješati alkohol i kamilicu niti uzimati veće količine kamilice jer bi velike doze mogle izazvati mučninu. Kamilica će ponekad kod nekih osoba uz to izazvati i alergijsku reakciju.

Kopriva, koja inače jača imunitet i popravlja krvnu sliku, ako nije kuhana, oštećuje bubrege i snižava krvni tlak zbog čega bi ju osobe koje inače pate od niskog krvnog tlaka trebale izbjegavati. Slično tome, ako jedete variva od koprive ili pijete čaj, potrebno je unositi i veće doze kalija. Dobra stara lipa je inače vrlo popularna u narodnoj biljnoj medicini, no pri njezinom kuhanju treba biti oprezan: čaj od lipe se ne bi smio koristiti često i u velikim količinama jer će oštetiti srce. Također, osobe starije životne dobi i djeca bi trebali izbjegavati čaj od lipe.

Melisa je odlična za mnoge stvari, osobito kao sredstvo za smirenje, ali ako pijete čaj od melise, nemojte piti tablete za smirenje. Medvjeđi luk (poznat i pod imenima crijemuš, sremuš, divlji luk i šumski luk)  mnogi obožavaju te ga u ishrani koriste u obliku namaza, začina ili variva, no treba imati na umu da on jako snižava krvni tlak. Ekstra djevičansko kokosovo ulje ubrzava metabolizam, pospješuje gubitak kilograma te podiže bazalnu temperaturu.

melisa os uma
Melisa

Neravnoteža hormona štitnjače iziskuje pažnju u ishrani. Ako bolujete od hipotireoze (smanjenog rada štitne žlijezde), izbjegavajte namirnice kao što su soja i svi pripravci od soje kao i kikiriki, pinjole, proso, jagode, breskve, slatki krumpir, brokulu, kupus, kelj, cvjetaču, prokulice, rotkvicu i pastrnjak. Jedite namirnice bogate selenom kao što su brazilski oraščići, smeđa riža i luk, te namirnice bogate tirozinom (neurotransmiter i aminokiselina koja potiče moždanu aktivnost) kao što su bademi, avokado, sezamove i bućine sjemenke, mahunarke općenito kao i sve orašaste plodove. Soja također šteti dojkama, izaziva rak, stvara probleme sa štitnjačom dok istovremeno smanjuje razinu kalcija, željeza i cinka u krvi.

Kad je hipertireoza u pitanju, za nju ne postoji preporučena ishrana, no pametnim odabirom možete ublažiti neke simptome. Konzumirajte kupusasto povrće i pojačajte unos omega-3 zdravih masnih kiselina. Slično tome, ako koristite lijekove koji reguliraju rad štitnjače i kalcij kao dodatak prehrani, imajte na umu da mora proći barem četiri sata između uzimanja ta dva lijeka. Isto tako, nemojte piti kavu ili uzimati pripravke bogate biljnim vlaknima sat prije i nakon uzimanja terapije lijekovima.

U odnosu na tjelovježbu, pola sata dnevno, pet puta tjedno potiče rad štitne žlijezde dok istovremeno potiče rad metabolizma iako će previše kardio vježbi koje podižu puls dovesti do povišenja razine hormona kortizola što bi vaše vježbanje moglo učiniti kontraproduktivnim. Vježbajte sa 70% svojeg kapaciteta, odnosno, dokle možete bez napora pričati.

stolisnik os uma
Stolisnik

Kod korištenja čaja od metvice treba voditi računa da ga se ne koristi dugoročno jer može doći do oštećenja bubrega i stvaranja kamenaca. Pelin, kao biljka koja potiče izlučivanje žuči, otklanja probavne smetnje i čisti organizam od nametnika, može izazvati vrtoglavice, padavicu, mučninu i stvaranje prevelike količine želučane kiseline i to ako se koristi dulje od mjesec dana.

Stolisnik je odličan pomagač kod problema sa želucem i mokrenjem, kao i mnogih drugih tegoba, no i on će sniziti krvni tlak zbog čega je potrebno biti na oprezu. Valerijana će svakako pojačati djelovanje lijekova za smirenje, ali će stvoriti i ovisnost pri duljem korištenju. Zeleni čaj razrjeđuje krv zbog čega treba biti oprezan pri njegovoj konzumaciji u slučaju da koristite lijekove za razrjeđivanje krvi ili antidepresive.

Ostalo je još mnogo toga za reći jer je naš organizam složen, a ni svaka osoba i bolest nisu isti. Stoga slušajte svoje tijelo i pratite poruke koje vam šalje te mu pomozite da ublaži i smanji nastale tegobe. Vodite brigu o tome što unosite i koristite, osobito kad je o hrani riječ i u što ranijoj dobi jer svaka nepromšljenost će prije ili kasnije biti skupo plaćena.

Naš gost-urednik, Mirjana Arbanas, je osoba s 30-godišnjim iskustvom u branju i korištenju ljekovitog bilja. Ovaj tekst je kratki sažetak njezinog znanja obogaćenog praksom i radom s mnogim osobama od kojih su mnoge riješile svoje tegobe i izliječile razne bolesti praćenjem njezinih naputaka, savjeta i korištenjem biljnih pripravaka.

Leave a comment