Redovnice koje uzgajaju kanabis

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Samostan Sisters of the Valley (Sestre iz doline) je u stvari trosobna kuća koja se nalazi na periferiji grada Merced u Kaliforniji, u slijepoj ulici pored željezničke pruge. Njega vode dvije redovnice: Kate i Darcy, licencirane uzgajivačice medicinskog kanabisa od kojeg izrađuju razne kanabinoidne tinkture i meleme namijenjene liječenju.

Ove dvije redovnice, pravog imena Christine Meeusen (Kate) i Darcy Johnson, svoje proizvode prodaju putem internetske trgovine Etsy ili vlastite stranice sistersofcbd.com na kojoj navode da one nisu tradicionalne časne sestre i ne pripadaju nekom određenom redu nego se tako nazivaju kako bi ljudima dale do znanja da je njihov put duhovan. Ipak, naziv nije jedino što ih povezuje s duhovnim praksama i vjerovanjima. Principi njihovog reda uključuju mješavinu duhovnosti new agea (vrijeme žetve i izrade pripravaka od kanabisa prilagođavaju mjesečevim ciklusima dok istovremeno mole neka se „u njihov ljekoviti pripravak uliju ozdravljenje i svrha“), ekološku osviještenost („Smatramo da je ova biljka božanska u obliku u kojem ju nam je dala Majka Zemlja“), progresivnu politiku (sestra Kate na pitanje o tome vrijeđa li ju kad je netko oslovi samo imenom odgovara: „Vrijeđa me što se bankari ne nalaze u zatvoru“), feminizam („Žene mogu promijeniti ovu industriju i učiniti ju industrijom lijekova, a ne opijata“) te snalažljivo poslovanje.

redovnice uzgoj marihuana os uma

One tako svoj posao obavljaju noseći duge traper-suknje, bijele košulje i redovničke habite. Riječ je o zaista malom redovničkom redu koji za sada broji tri člana (nedavno im se priključio treći član – uzgajivačica kanabisa iz okruga Mendocino, poznata kao sestra Rose), no želja im je u svakom većem gradu imati članicu koja će prodavati njihove pripravke. Sestre Kate i Darcy svaki dan započinju višesatnim „Vremenom za Bibliju“ što je njihov naziv za obavljanje korespondencije  putem e-maila, Etsya, Facebooka, Twittera, Instagrama i You Tubea:

Vjersko izražavanje i stav kojeg ove redovnice iznose bi se mogao smatrati marketinškim trikom, osobito ako se u obzir uzme izostanak stida ili povučenosti kad su mediji u pitanju, no čini se da sestre Kate i Darcy iskreno vjeruju u ljekovita svojstva kanabisa te da su njihova nastojanja i pomoć u liječenju stvarni i neiskvareni.

Christine Meeusen (55) se ovime počela baviti poslije teškog razvoda braka te se 2008., nakon 10-godišnjeg života u Amsterdamu, vratila u SAD, zajedno s troje djece i gotovo bez novaca. Njezin brat ju je nagovorio da se, zajedno s njime, preseli u kalifornijsku Central Valley i ondje pokrene posao temeljen na uzgoju i obradi kanabisa. Nakon što je Christine svojem nećaku pomogla da se pomoću kanabisa riješi svoje ovisnosti o heroinu, počela je vjerovati u korisnost ove biljke. Krajem 2011. se počela odijevati kao redovnica, otprilike u vrijeme vrhunca djelovanja pokreta Occupy kad je, nakon što je čula da je američki Kongres odlučio pizzu klasificirati kao povrće, rekla: „Ako je pizza povrće, onda sam ja redovnica!“ I, doista, obukla je redovničku odjeću i priključila se prosvjedima, a članovi pokreta su joj nadjenuli nadimak „sestra Occupy“.

redovnice marihuana os uma

Sestra Kate kaže da njezina namjera nikad nije bila uvjeriti ljude da je ona „prava“ redovnica nego je uživala u načinu ophođenja prema njoj kad bi bila obučena u redovničku odoru. Nakon što je otkrila da njezin brat prodaje proizvode na crnom tržištu, izbacila ga je iz kuće i posla te osmislila koncept sestrinstva koje uzgaja medicinsko bilje. S Darcy Johnson ju je upoznao zajednički prijatelj i one su se povezale i složile već nakon par minuta telefonskog razgovora. Darcy je tada odlučila napustiti Washington i pridružiti se Kate.

No, njihov posao je sada ugrožen i one se pripremaju za pravnu bitku s okrugom Mercer koji razmatra zabranu uzgoja kanabisa i to zahvaljujući propustu u finalnoj inačici američkog Zakona o sigurnosti i regulativi medicinskog kanabisa. „Prihvati, reguliraj i oporezuj, to je sve što želimo od njih,“ kaže sestra Kate objašnjavajući da je sve što su ikad željele bio jednostavan život na mirnoj i samoodrživoj farmi u duhovnom okruženju.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s