Monsanto u higijenskim proizvodima za žene

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

U razdoblju od kraja 70-ih do početka 80-ih godina prošlog stoljeća, u Americi je zbog korištenja tampona preminulo više od 50 žena. Iako su američki FDA i industrija higijenskih proizvoda za žene pokušali prikriti ovaj podatak i od njega stvoriti neprovjerene glasine, otkriveno je da tamponi izrađeni od određenih neprirodnih vlakana prenose smrtonosne bakterije i otpuštaju količinu kemikalija dovoljnu da ubije ili nanese štetu tisućama žena.

Udruga potrošača organskih proizvoda (Organic Consumers Association) je u vezi toga objavila:

Najgori prekršitelji su ultraupijajući tamponi Rely tvrtke Procter and Gamble. Prema knjizi „Sapunica: Prava priča o Procter and Gamble“ (Soap Opera: The Inside Story of Procter and Gamble), tvrtka je godinama zanemarivala i odbacivala pritužbe potrošača na tampone. 1975. je u svojem dopisu otkrila da tamponi Rely sadrže poznate kancerogene tvari te da proizvod mijenja sastav prirodnih organizama koji se nalaze u rodnici. Tamponi Rely su 1980. uklonjeni iz prodaje, no mnoge žene tvrde da su iza sebe ostavili naslijeđe u vidu histerektomija (operacija uklanjanja maternice) i gubitka plodnosti.

O čemu je ovdje riječ i kako mogu higijenski proizvodi ugrožavati žene? Gotovo svi higijenski ulošci i tamponi se proizvode od izbijeljene umjetne svile, pamuka i plastike. Dakle, što mislite, koliko su ti materijali sigurni za ženinu rodnicu, osobito ako napomenemo da za sobom ostavljaju sićušna vlakna koja mogu uzrokovati infekciju mokraćnog mjehura ili onu vaginalnu, zajedno s (većini poznatim) sindromom toksičnog šoka? Uz to, tamponi upijaju prirodne izlučevine i dobre bakterije koje rodnica stvara kako bi ostala zdrava.

Dapače, ako se detaljnije prouči utjecaj samo jednog sastojka, umjetne svile (rajon), vlakna koje se izrađuje od celuloze koja se od prirodnog materijala određenim postupkom (koji uključuje korištenje kemikalija kao što su ugljični disulfid, sulfatna kiselina, klor i natrijeva lužina) pretvara u vrlo umjetan proizvod čije korištenje može (između ostalog) uzrokovati mučninu, povraćanje, bol u prsima i glavobolju, postaje jasnije odakle prijeti opasnost. Uz to, higijenski ulošci sadrže i popriličnu dozu plastike koja sprječava disanje kože na intimnom području što može uzrokovati razne infekcije. Štoviše, i ulošci i tamponi se izbjeljuju klorom što posljedično stvara dioksin, kemikaliju povezanu s rakom dojke, endometriozom, supresijom imunološkog sustava i mnogim drugima.

polje pamuka os uma
Pamuk – prirodan i čovjeku pogodan materijal se posljednjih godina pretvara u opasan sastojak mnogih proizvoda

Toksičnost higijenskih proizvoda već neko vrijeme stvara zabrinutost kod mnogih žena, osobito kad spoznaju da se, uz navedene sastojke koji stvaraju razne zdravstvene probleme, u mnoge proizvode ove vrste unosi još jedan opasan sastojak – pesticidi! „Rajon/viskoza koji se koristi u tamponima Tampax se izrađuje od celuloze koja se obrađuje pomoću raznih kemikalija, a izbjeljivanje klorom pritom predstavlja najveću opasnost jer se u tom procesu stvaraju klorirani ugljikovodici, opasna skupina kemikalija čiji nusproizvodi uključuju dioksine… Ne postoji sigurna razina dioksina koju smijemo unositi u organizam. Njih je nemoguće razgraditi pa se nakupljaju u organizmu,“ napisala je nutricionistkinja Meghan Telpner.

No, čini se kao da je industrija higijenskih proizvoda za žene smatrala da opasnosti korištenja njihovih proizvoda nisu baš velike te je u cijelu priču uvela i glifosat, kemikaliju koju sadrži Monsantov (možda) najpoznatiji proizvod – RoundUp, herbicid koji se koristi kod genetski manipuliranih usjeva pamuka, a koji je otkriven u mnogim higijenskim proizvodima koji sadrže pamuk, točnije, kod 85% njih. Riječ je o proizvodima koji se koriste u svakodnevnoj potrošnji kao što su tamponi, higijenski ulošci, „sterilne“ gaze, vata i maramice.

pamuk gmo os uma
Nije li paradoksalno što se proizvodi s kancerogenim tvarima koriste i u zdravstvenim ustanovama?

Poznato je da glifosat uzrokuje karcinom. Čak ga je i Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala kao „vjerojatno kancerogenog“, na temelju brojnih studija koje su to pokazale. Štoviše, potvrđeno je da će glifosat već u vrlo malim dozama promovirati stvaranje kancerogenih stanica. No, Monsanto u svojoj propagandi i dalje tvrdi da je ta kemikalija bezopasna, kao što to čini već desetljećima, zajedno s cijelom zajednicom proizvođača GMO-a koja uglavnom kaže da se „žene koje se brinu zbog učinka GMO-a protive znanosti jer su preglupe da bi shvatile tehnologiju“. Bez obzira na njihove izjave, već zdrav razum i minimalno poznavanje biologije i funkcioniranja ljudskog tijela daju zaključiti da će se u rodnici vrlo lako upiti glifosati iz tampona ili higijenskih uložaka te nakon toga završiti u krvotoku.

Što je onda alternativa koja se nudi ženama koje ne žele kupnjom i korištenjem njihovih proizvoda financirati daljnji rast Monsanta i ugrožavati svoje zdravlje? Ovdje su na prvom mjestu higijenski proizvodi izrađeni od organskog pamuka ili nekih drugih organskih materijala. Dakle, obraćanje pažnje na oznaku na proizvodima (pa, svima koji su napravljeni od pamuka, čak i odjeća) koja će jasno dati do znanja da je riječ o pamuku koji nije GMO. Srećom, naša osviještenost sve više tjera proizvođače, ali i prodavače da na artiklima istaknu tu prednost u odnosu na one koji sadrže GMO.

Žene i djevojke, jeste li čule za menstrualnu čašicu? To je flleksibilna silikonska posudica koja se umetne u vaginu te koja tako tijekom dana prikuplja krv. Potrebno ju je isprazniti otprilike svakih 12 sati nakon čega se može ponovno umetnuti i dalje koristiti. Možda vam ovo rješenje djeluje pomalo odvratno, ali to samo dok se ne upoznate s njezinim prednostima. Uostalom, kaže se da je sve „stvar navike“. Također, uzmite u obzir da ćete njome uštedjeti novac, ali i pomoći u očuvanju prirode. Uz to, mnoge žene koje koriste menstrualnu čašicu kažu da su im se drastično smanjili menstrualni bolovi.

menstrualne čašice os uma
Menstrualne čašice dolaze u raznim bojama i veličinama

No, ukoliko vas ideja o korištenju ove vrste zaštite tijekom menstruacije ne privlači, na tržištu se nalaze i higijenski ulošci za višekratnu upotrebu, a možete napraviti i vlastite: uzmite komad pamučne tkanine te na njemu iscrtajte oblik higijenskog uloška (A). Na drugom komadiću tkanine iscrtajte dva ista oblika, samo oko pola cm veća i s dodatkom „krilaca“ (B). Nakon toga dobro operite tkanine i izrežite iscrtane oblike. Prišijte dva oblika s „krilcima“ (B) uz umetanje prvog oblika (A) u sredinu. I dobili ste svoj higijenski uložak, skoro onakav kakvog su koristile naše bake! Slikovni postupak potražite ovdje.

Glifosat je do sada uglavnom bio tema rasprava o hrani, no sada je jasno da to nije jedini način na koji on može završiti u našem tijelu i uzrokovati nepopravljivu štetu. Stoga, razmotrite i proučite malo proizvode koje koristite, ne samo one namijenjene intimnoj higijeni žena nego i one koje koristi cijela vaša obitelj, a osobito one čiji je glavni sastojak pamuk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s