Otkrivena prva zvijezda s atmosferom prepunom kisika

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Skupina astronoma sa Saveznog sveučilišta Rio Grande do Sul i sveučilišta u Kielu nedavno je otkrila nešto vrlo jedinstveno: bijelog patuljka s atmosferom sastavljenom gotovo u potpunosti od kisika!

Bijeli patuljak, kako se vjeruje, nastaje kada relativno malena zvijezda ostane bez „goriva“ nakon čega počne gubiti svoj vanjski sloj te se zbog utjecaja gravitacije smežura. A što je gravitacijska sila veća, teži će elementi biti privučeni u zvijezdinu jezgru dok će se istovremeno oni lakši uzdizati ka površini. No, ovaj bijeli patuljak je nešto drugačiji jer se na njegovoj površini, umjesto uobičajene mješavine lakih elemenata, nalazi gotovo samo kisik. Dapače, udio kisika iznosi više od 99,99% dok se ostali elementi kao što su neon, magnezij i silicij ondje nalaze samo u tragovima.

Ova zvijezda, nazvana SDSS J124043.01+671034.68 ili, kako su joj astronomi nadjenuli nadimak „Dox“, tako je postala prva svoje vrste među do sada poznatih 32.000 bijelih patuljaka. Iako je u ovom trenutku nemoguće točno reći što je uzrokovalo ovu jedinstvenu formaciju, istraživači vjeruju da je uzrok jedan raniji događaj. Naime, pretpostavlja se da je Dox nekada bila dio binarnog zvjezdanog sustava gdje je druga zvijezda postala crveni div (zvijezda s malom ili umjerenom masom koja se nalazi na kraju svoje evolucije) i koja se vjerojatno našla u bliskoj interakciji s Doxom. Astronomi smatraju da je to bio uzrok kasnijoj eksploziji ovog bijelog patuljka zbog koje su iz njezinog vanjskog sloja nestali svi ostali elementi osim kisika.

Stvarni mehanizam i uzrok ovog stanja nam još uvijek nije jasan jer je riječ o zaista rijetkoj vrsti zvijezda o kojoj znamo vrlo malo, no već njezino otkriće i sastav mijenjaju i nadopunjuje naše znanje o evoluciji ovih svemirskih stanovnika.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s