Kađenje – učinkovita mjera eliminiranja patogena

Os Uma
Autor: Irena Dujmušić

Ritualna praksa kađenja poznata je od prapovijesti, a koristi se još i danas. U duhovnom smislu, vjeruje se da kađenje otpušta duh biljke što pomaže energetskoj ravnoteži pojedinca, grupe ljudi ili prostora. Drugim riječima, duhovne mirisne kupke omogućavaju eliminaciju negativnosti koja se nakuplja i zadržava u osobi ili prostoru. Osim u duhovne svrhe, za tjeranje negativne energije te osvježavanje zraka u prostoriji, prednosti kađenja su i zdravstvene, što je znanstveno dokumentirano.

Istraživanja navode kako dimljenje može imati zdravstvene koristi, odnosno, kako pročišćava zrak uništavajući štetne bakterije. Jedno istraživanje iz 2006., koje je analiziralo biljne i ne biljne tvari koje se koriste za dimljenje u 50 zemalja, pokazalo je iznenađujuća preklapanja. Ljekoviti se dim uglavnom koristi za rješavanje plućnih problema (23,5%), neuroloških (21,8%) i dermatoloških (8,1%). Autori rada pregled zaključuju porukom kako moderna medicina treba istražiti ljekovito djelovanje kađenja zbog neporecivih prednosti dima kao sustava za isporuku lijeka jer lijekovi na bazi dima brzo dolaze do mozga i učinkovito se apsorbiraju.

Istraživanje iz 2007. je potvrdilo korisnost kađenja te pružilo dokaze kako je dimljenje snažan oblik sterilizacije, jer može u potpunosti eliminirati razne patogene. Istaknuto je kako je paljenje i dimljenje drveta te mješavine mirisnih i ljekovitih biljki unutar sat vremena reducirao sadržaj bakterija u zraku za više od 94 posto, a taj je učinak u zatvorenoj prostoriji trajao i do 24 sata. Što je još bolje, nakon mjesec dana u otvorenoj prostoriji nije otkriveno čak sedam bakterija, što ukazuje na izniman baktericidni potencijal.

Najpopularnije biljke za kađenje su kadulja, tamjan, cedar i lavanda, no i mnoge druge, a svežanj za dimljenje možete napraviti i sami. Jednostavno uberite ili nabavite bilje koje vam odgovara, povežite ih u svežanj te osušite. Potom, kada vam to odgovara, uživajte u duhovnim, mirisnim i zdravstvenim prednostima kađenja.

Tekst je objavljen u časopisu Svjetlost broj 146. za ožujak/travanj 2016. i objavljuje se uz dozvolu uredništva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s