Geopatski stres: utjecaj „loših“ vibracija

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Geopatski stres je iskrivljenje ili poremećaj u zemljinom elektromagnetskom polju, odnosno, Schumannovoj rezonanciji. Naime, zemlja rezonira s elektromagnetskom frekvencijom od otprilike 7,83 Hz što spada u raspon ljudskih alfa moždanih valova i smatra se frekvencijom koja pogoduje zdravlju ljudi. Međutim, podzemni potoci, kanali, cijevi za vodu, struja, tuneli i podzemne željeznice, mineralne nakupine i geološki rasjedi narušavaju prirodnu rezonancu Zemlje i stvaraju tzv. geopatski stres zbog čega spavanje ili dugoročni boravak u takvim zonama može loše utjecati na ljudsko zdravlje, ponašanje i opće blagostanje.

U osnovi to znači da zemlja ima svoje prirodne vibracije koje se mogu poremetiti utjecajem podzemnih voda, drenažnih cijevi, podzemnih tunela, kamenoloma, rudnika, cesta, željeznica, manjim geološkim rasjeklinama te čeličnim stupovima, metalnim ogradama i sličnim instalacijama. Ukoliko se ta vibracija poremeti, a osoba se nalazi u zoni poremećaja (ili geopatskog stresa), to će loše utjecati na njezino zdravlje i ponašanje. Mnogi tekstovi na tu temu geopatski stres povezuju sa širokim rasponom posljedica kao što su, primjerice, nesmotrena i agresivna vožnja, zlostavljanje djece i pobačaji, samoubojstva i umorstva.

Njemački fizičar W. O. Schumann je 1952. godine 7,83 Hz identificirao kao frekvenciju magnetskog polja zemlje. S obzirom da ova frekvencija spada u raspon alfa moždanih valova kod čovjeka (onih koji se povezuju sa opuštenosti u budnom stanju), smatra se optimalnom za ljudsko zdravlje i iscjeljenje. No, čini se da Schumann nije bio prvi koji je bio upoznat s utjecajem ove frekvencije na zdravlje i dobrobit ljudi. Razne kulture i njihova povijest pokazuju da su i naši preci poznavali i shvaćali pojam geopatskog stresa i geopatskih zona.

mačka os uma
Životinje mogu poslužiti kao indikatori geopatskih zona

Kad je feng shui u pitanju, Kinezi geopatski stres nazivaju raznim imenima kao što su „zmajeve kandže“ ili „zmajeve linije“ ili „podzemni demoni“. Drevni Rimljani su pogodnost terena za gradnju ispitivali tako što su na željeno područje puštali ovce na ispašu te ih nakon godinu dana secirali i određivali stanje unutarnjih organa. Ukoliko bi se pokazalo da su organi zdravi, područje se smatralo prikladnim za gradnju. Hipokrat i Avicena (islamski učenjak) su također govorili o važnosti položaja zgrade u odnosu na zdravlje. Stari Bavarci su u potencijalne prostorije običavali instalirati mravinjake da bi otkrili sviđa li se mravima mjesto ili ne (mravi ne vole geopatski stres, više u nastavku).

Njemački istraživač barun Gustav Freiherr von Pohl (koji je skovao pojam geopatska zona) je nakon vrlo opsežnog i tada prvog istraživanja na tu temu došao do zaključka da se svaka bolest može povezati s geopatskim stresom. On je, provodeći eksperiment u malom mjestu Vilbisburgu, koristio rašlje u svrhu otkrivanja područja geopatskog stresa. Svoja otkrića je usporedio s liječničkom dokumentacijom stanovnika i pojavnosti karcinoma čime je u 100% slučajeva geopatski stres povezao s nastankom karcinoma. Ovakvo ispitivanje je ponovio u nekoliko drugih mjesta sa istim rezultatom: 100%-tnom korelacijom. Van Pohl je stoga razvio skalu od 0-16 gdje nula iznosi 7,83 Hz i predstavlja neutralnu, zdravu zonu, dok 16 predstavlja onu geopatski nepovoljnu (proteže se do 250 Hz). Prema njemu, svako područje iznad nule može stvoriti veću osjetljivost na viruse, bakterije, parazite, zagađenja okoliša, degenerativne bolesti i široki spektar zdravstvenih problema jer se naš imunološki sustav kompromitira u zoni snažnog geopatskog utjecaja.

U novije vrijeme je u Njemačkoj provedena slična studija u trajanju od sedam godina (1988.-1995.) koja je uključivala 8.200 pacijenata i brzinu njihovog oporavka od kroničnih bolesti, bez obzira na terapiju. Pokazalo se da će proces oporavka biti duži u zonama geopatskog stresa. Dr. Ulrike Banis, autorica knjige „Geopatski stres i što učiniti u vezi njega“, svoje je znanje o toj pojavi uvrstila u medicinsku praksu i ostvarila, kako kaže, kategorički uspjeh te je od skeptika postala poklonik u vezi čega kaže:

„Kao medicinski stručnjak i u odnosu na iskustvo, mogu reći da najmanje 30% kroničnih medicinskih stanja potječe od geopatskog stresa ili, da se bolje izrazim, 30% pacijenata bi bili zdraviji kad bi spavali na prikladnijem mjestu.“ Ona svoje pacijente stoga često upućuje na promjenu mjesta spavanja u zone lišene utjecaja geopatskog stresa.

Kao što je pokazao i prethodni primjer s mravima i njihovim izbjegavanjem zona geopatskog stresa, takva područja će utjecati i na neke druge životinje. Psi će ih instinktivno izbjegavati, ptice će biti najosjetljivije, a konji najotporniji (iako će obolijevati). Sove, vrane, zmije i puževi će voljeti takva područja dok će mjesta na kojima se mačka voli zadržavati gotovo uvijek biti geopatske zone. Slično tome, insekti, paraziti, virusi i bakterije bujaju na takvim mjestima.

os uma geopatski
“Uvijena” stabla slična ovome ukazuju na područja geopatskog stresa

Osim životinja kao pokazateljima i određivanja geopatskih zona rašljama, smatra se da se u tim područjima javljaju i neki drugi pokazatelji. Naime, na takvim će se mjestima razviti pukotine u zidu, stvarat će se plijesan, zapaljivi materijali će se vjerojatnije i zapaliti, a područjima geopatskog stresa kojima prolaze ceste će biti više rupa, ali i prometnih nesreća („crne točke“ na cestama).

Niti biljke nisu imune na geopatski stres pa i one mogu poslužiti kao indikatori takvih područja: stabla u koja često udaraju gromovi, odumrli dijelovi živica i/ili krošnji, voćke koje ne daju plodove, neobično isprepletena stabla i ona koja se suše. Voćke su pritom najosjetljivije dok će hrast biti najotporniji. Na travnjacima će postojati neplodna mjesta bez biljaka, dok će bilje u vrtovima stagnirati i mutirati i stvarat će se mnogo mahovine te korova i plijesni. Bršljan, slak, kopriva, paprat i križonosno bilje će bujati na takvim mjestima.

Kad su ljudi i bolesti u pitanju, smatra se da postoje neki zdravstveni čimbenici koji, uz gore navedene, mogu ukazivati na prisutnost geopatskog stresa:

  • ako se osoba ujutro budi umorna ili možda umornija nego prije odlaska na počinak,
  • ako se kod ukućana javlja osjećaj da „nešto nije u redu s domom“ te ih stoga odbija pomisao na povratak kući jer se bolje osjećaju negdje drugdje,
  • ako osoba ima neku ozbiljnu bolest kao što su karcinom ili multipla skleroza te koje se teško liječe,
  • ako ukućani često obolijevaju od ozbiljnih bolesti.

Ostali simptomi geopastkog stresa uključuju probleme s ponašanjem, fizičko i/ili mentalno zlostavljanje u kući i/ili zgradi, poteškoće s prodajom dotične nekretnine, loše i neprijateljski nastrojene odnose na radnome mjestu.

Geopatski stres je od svojeg otkrića do danas polučio brojna istraživanja, studije, naputke i ostala otkrića vezana uz tu temu te je teško u jednom ovakvom članku navesti sve detalje, pa i mjere koje se preporučuju za izbjegavanje i poništavanje utjecaja geopatskog stresa. Kao i kod mnogih stvari, i ovdje postoje skeptici koji tvrde da je sve samo slučajnost i da takav utjecaj ne postoji što je čest slučaj s tematikama koje uključuju „nevidljive“ poveznice i utjecaje. Ipak, svijet kvantne fizike nam svakog dana iznova potvrđuje da je sve energija, pa bi stoga bilo gotovo neodgovorno u potpunosti odbaciti pojam i utjecaj geopatskog stresa.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s