U samo jedan dan u Indiji je posađeno više od 50 milijuna stabala!

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

 

11. srpnja 2016. godine, 800.000 volontera iz države Uttar Pradesh u Indiji tijekom 24 sata posadilo je ukupno 50.414,058 sadnica stabala, kao dio sporazuma postignutog na Pariškoj konferenciji o klimi u prosincu 2015.

Prema tom sporazumu, Indija se obvezala potrošiti 6 milijardi dolara za pošumljavanje 12% svog teritorija. Sveukupno je posađeno 80 različitih vrsta drveća duž cesta, željezničkih pruga i na javnim zemljištima. Službeno je potvrđeno i da je Indija ovim iznimnim ekološkim projektom postavila novi svjetski rekord u sadnji stabala tijekom 24 sata.

Državni dužnosnici raznih vlada svijeta polako počinju shvaćati razmjere devastacije planeta koji dovode do sve težih posljedica i čini se da shvaćaju kako je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se smanjilo zagađenje emisijama ugljičnog dioksida. U tome puno može pomoći drveće, koje izdvaja ugljični dioksid iz zraka, čime se smanjuje količina stakleničkih plinova u atmosferi.

Šumski pokrov se diljem svijeta drastično smanjuje zbog iskorištavanja tla za poljoprivredu, pašnjake, ogrjev ili izgradnju. Mnoge su zemlje svjesne da bez šumskog pokrova nema života, no napori koji se ulažu u obnovu šuma nisu dovoljni, unatoč nekim planovima i pokušajima pošumljavanja. Očito je da prava dubina problema nije ozbiljno shvaćena, potrebno je puno truda da se spriječe nekontrolirane eksploatacije šuma i puno zalaganja da se zasađene mladice stabala održe.

Svijest o očuvanju planeta mora porasti i treba postati svakodnevna misao svakog ljudskog bića jer bez toga, svi naši povremeni napori i ulaganja će biti uzaludni.

Izvori: National Geographic, Guinness World Records

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s