Peleti od konoplje – nenadmašna alternativa za grijanje

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Ova nas je zima sve uvjerila kako ekstremni uvjeti traže uvijek dostupna rješenja za grijanje, a tu se odmah nameće najjednostavnije i najučinkovitije rješenje, odnosno, konoplja.

Potrošnja drvenih peleta za grijanje je u velikom porastu, budući da smanjuju troškove grijanja u odnosu na plin, struju ili lož ulje. Osim toga, grijanje s peletima je jednostavno i čisto, u odnosu na ugljen. Iako je drvo koliko-toliko obnovljiv izvor topline, kvaliteta drvenih peleta može varirati što će rezultirati i različitim učincima grijanja te količini pepela.

Upravo se zbog toga peleti od konoplje ovdje ističu. Naime, oni će proizvesti oko 2% pepela i mogu se koristiti u velikom broju peći za pelete. Ono što je najbolje od svega je činjenica da kvaliteta peleta od konoplje ne može varirati, ona je uvijek iznimno visoka. Proizvode se od drvenaste srži biljke i ne postoji mogućnost uključivanja bilo kakvih dodatnih materijala koji bi doveli do smanjenja kvalitete.

Konoplja je s pravom nazvana najviše iskoristivijom biljkom na svijetu, od nje se može napraviti sve, od hrane i lijeka, do odjeće i opreme, baterija, plastike, goriva, građevnog materijala ili, kao u ovom slučaju, peleta. Evo i konkretnog primjera, kod izrade peleta se koristi drvenasta jezgra, a ponajprije se odvajaju vanjska vlakna koja se koriste pri izradi odjeće i drugih proizvoda. Zatim na red dolaze velike čestice jezgre koje se mogu koristiti u kombinaciji s vapnom kao građevinski materijal. Nakon te obrade preostaju male čestice koje se prerađuju u pelete.

Već je poznato kako je uzgoj konoplje izuzetno jednostavan, ne zahtjeva ni pesticide ni tretiranje tla, a svakako ne treba izuzetno štetne pesticide. Ova izdašna biljka zaista može promijeniti svijet, spasiti ga od pustošenja i zagađenja te osigurati oporavak tla. S pravom se može reći kako konoplja može spasiti svijet, jednako kao i čovječanstvo, od sve sile zagađenja i iskorištavanja te bi, za promjenu, trebali pokušati mudro razmišljati i uložiti malo truda u promjenu stavova i zakonskih regulativa koje koče naš iskorak u bolje.

Izvori: The Marijuana Times, PelHeat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s