Izvanzemaljska poruka je možda zabilježena u našem genetskom kodu

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Odgovor na pitanje jesmo li sami u svemiru se možda nalazi pred našim očima, ili doslovce, unutar svake stanice našeg tijela. Sadrže li naši geni inteligentno dizajniranu „oznaku proizvođača“ ispisanu prije mnogo eona negdje drugdje u našoj galaksiji?

Dva znanstvenika u Kazahstanu vjeruju da ljudi doista u svojem genetskom kodu nose matematičku poruku i da je napredna vanzemaljska civilizacija našu galaksiju „oplodila“ vanzemaljskim signalom koji je na neki način pronašao put do Zemlje i ljudi.

Vladimir I. shCherbak s kazahstanskog Nacionalnog sveučilišta al-Farabi i Maxim A. Makikov s Astrofizičkog instituta Fesenkov pretpostavljaju da se ta matematička i semantička poruka ne može objasniti Darwinovom teorijom evolucije. Oni to nazivaju „biološki SETI“ i tvrde da je ova shema trajnija i da ima veću šansu otkriti vanzemaljski signal od prolaznog vanzemaljskog radio prijenosa.

U članku objavljenom u časopisu „Icarus“ tvrde: „Jednom fiksiran, kod je mogao ostati nepromijenjen tijekom kozmičkih epoha; u stvari, to je najtrajnija poznata konstrukcija. Iz tog razloga ona predstavlja izuzetno pouzdano mjesto za pohranu inteligentnog zapisa. Jednom nakon što se genom prikladno prepiše, ostat će zamrznut i u stanicama potomstva, a kasnije se može dostaviti kroz prostor i vrijeme.“ Autori dalje navode da svi obrasci u genetskom kodu moraju biti statistički značajni i posjedovati inteligentne značajke koje su u skladu s bilo kojim poznatim prirodnim procesom kako bi mogli proći test dizajnerske oznake.

Nadalje, oni tvrde da njihova detaljna analiza ljudskog genoma pokazuje cjelokupnu preciznu urednost u mapiranju nukleotida DNK kao i aminokiselina. „Jednostavno uređenje koda otkriva ansambl aritmetičkih i ideografičkih obrazaca simboličkog jezika,“ izjavili su. Kažu da to uključuje korištenje decimalnog zapisa, logičnih transformacija i korištenje apstraktnog simbola nule. „Ovi se temeljni obrasci, točno i sustavno, pojavljuju kao produkt precizne logike i netrivijalnog računarstva,“ dodaju.

Ovo ih tumačenje dovodi do jednog pomalo nategnutog zaključka, a to je da se čini da je genetski kod „izumljen van sunčevog sustava prije nekoliko milijardi godina.“ Ova izjava podupire ideju o panspermiji, teoriji da je Zemlja oplođena vanzemaljskim životom. Ovo je svakako nov i odvažan pristup osvajanju galaksije.

Mi toliko malo znamo o porijeklu života na Zemlji, a čak i otkriće života negdje u Sunčevom sustavu ne bi pružilo nezavisno testiranje ove ideje jer se panspermija mogla pojaviti i prirodno među planetima i mjesecima. Uz to, čak i ako će se genetski kod u konačnici smatrati otiskom vanzemaljskog Velikog stvoritelja, tada se postavlja pitanje: tko je stvorio njega?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s