Novo znanstveno otkriće – oprašivanje morske trave obavljaju i podvodne “pčele”

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Sve do nedavno, znanstvenici su smatrali kako se podvodno bilje razmnožava isključivo šireći polen uz pomoć strujanja vode, no sada su otkrili dokaze da podvodni ekosustavi imaju oprašivače koji obavljaju isti zadatak kao pčele na kopnu.

U periodu od 2009. do 2012. godine, istraživači iz Nacionalnog autonomnog sveučilišta u Meksiku su snimali proljetna noćna lutanja ljuskara među morskom travom Thalassia testudinum. Proučavajući snimljeni materijal, otkrili su da mali beskralježnjaci više posjećuju muške peludne cvjetove, a manje one koji ne nose pelud, baš kao pčele na kopnu. Koncept je tako nov da su za to izmislili sasvim novi naziv – zoobenthophilous oprašivanje.

Kako bi bili sigurni da ljuskari zaista oprašuju, a ne da se samo hrane, postavili su dva akvarija s istom morskom travom te su u jedan dodali i sitne ljuskare, dok je drugi bio bez njih. Odmah su primijetili da se u prvom akvariju na ženskim cvijetovima pojavio polen, dok to u drugom akavariju bez ljuskara nije bio slučaj.

Do sada su znanstvenici pokazali taj odnos samo s jednom vrstom morske trave, a planiraju ispitati i druge, kako bi otkrili ovise li i one o toj interakciji. Ovaj nalaz bi trebao potaknuti napore o očuvanju podvodnog svijeta koji je neophodan ne samo za vodeni ekosustav već i za opstanak ljudi i samog planeta.

Izvor: Science Alert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s