Dobar nam tek – bez brige, ‘samo’ 43,9% namirnica koje jedemo sadrži tragove pesticida

Os Uma
Piše: Irena Dujmušić

Prema provedenoj analizi, u koju je uključena i Hrvatska, od analiziranih 84.341 uzoraka namirnica proizvedenih iz konvencionalne poljoprivrede, njih 43,9% sadrži tragove jednog ili više pesticida, u dozvoljenim granicama.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je u analizi godišnjeg prikupljanja rezultata istraživanja iz cijele Europske Unije otkrila da dio ispitanih namirnica sadrži tragove jednog ili više pesticida, od njih ukupno 774. Od uzoraka ispitanih 2015. godine navodi se da je 53,3% uzoraka bilo “bez kvantitativnih ostataka”, a 43,9% je sadržavalo ostatke “koji ne prelaze zakonske granice”. Zanimljivo je da je ovaj izvještaj predstavljen kao pozitivan jer, eto, 97,2% posto hrane zadovoljava zakonske okvire o dozvoljenoj količini pesticida u namirnicama.

Analizirane su banane, patlidžani, brokula, djevičansko maslinovo ulje, sok od naranče, grašak, paprike, grožđe, pšenica, maslac i jaja. Neki su uzorci pokazali ostatke višestrukih pesticida, a najviša stopa prekoračenja dozvoljene količine pesticida je pronađena u brokuli (3,4% uzoraka), te stolnom grožđu (1,7%). Inače, zakon ne nalaže da se u namirnicama ne smiju naći ostaci pesticida, već “samo” da tragovi pesticida ne smiju prijeći dva puta više od zakonskog ograničenja.

Daljnja analiza otkriva još gore činjenice, naime dok tri četvrtine uzorka potječe iz zemalja EU, jedna četvrtina dolazi iz neodređenih trećih zemalja. To predstavlja najveći rizik, s postotkom od 5,6% uzoraka koji sadrže ostatke pesticida u razinama iznad dozvoljenih granica EU. Među proizvodima koji dolaze iz EU, 1,7% uzoraka bilo je iznad zakonskih granica, a jedna trećina svih otkrivenih pesticida ilegalna je u EU.

Da nije sve tako crno govore podaci da je 98.8% ekološki uzgojene hrane bilo bez ostataka pesticida ili su se oni nalazili unutar zakonskih granica, no nije navedeno koliko je njih bilo apsolutno bez pesticida.

Zaključak je da možemo odahnuti, svi jedemo hranu s pesticidima, no većinom u dozvoljenim granicama, što bi trebalo biti skroz u redu, jer tako navode regulatorne agencije. Naravno, ne navode što akumulacija svih tih ostataka pesticida čini našim organizmu. Odavno nam je jasno da više ne postoji zdrava hrana, jer su zagađeni i zrak i tlo i voda u cijelom svijetu, no možemo birati između znatno manje i više zagađene hrane. Dok još imamo izbora – birajmo organski uzgojenu hranu!

Izvor: efsa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s