Učenice plastičnu ambalažu vratile proizvođačima

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Danas smo gotovo svi svjesni da je plastika svugdje oko nas i da je postala neizostavan dio našeg života. Države se, silom ili milom, trude što više sanirati problem zagađenja na što svaka od njih odvaja znatan dio iz svojeg proračuna. Pokretu eliminacije plastike pridružene su i brojne organizacije i pojedinci, svjesni opasnosti koja nam prijeti ukoliko se ovim problemom ne pozabavimo na ozbiljan način, a zahvaljujući širenju svjesnosti o zagađenosti plastikom, raznim se akcijama pridružuju i djeca.

Jedan od nedavnih primjera pružile su učenice gimnazije Subbiah Vidyalayam u Indiji koje u samo dva tjedna prikupile više od 20.000 raznih plastičnih omota svih pakiranih prehrambenih artikala koje su konzumirale u tom razdoblju. Prikupljenu su ambalažu razvrstale te poslale proizvođačima uz poruku:

„Zadovoljni smo okusom i kvalitetom vaših proizvoda, ali nismo zadovoljni plastičnom ambalažom. Želimo osigurati sigurno okruženje za naše buduće generacije i smanjiti plastični otpad. Odlučili smo prikupiti upotrijebljene plastične omote i poslati vam ih na sigurno odlaganje. Pomozite nam da uživamo u vašim proizvodima bez krivnje, uvođenjem ambalaže koja je ekološki prihvatljiva. “

Oko 10.660 omota pripadalo je tvrtki za prehrambenu industriju, Britannia, a Nabati, tvrtka koja proizvodi vafle, bila je druga po redu s 3.642 omota. Djevojke su u pismu još napisale da smatraju (a zakon to i nalaže) da su tvrtke koje proizvode plastičnu ambalažu dužne nju i sanirati te da se nadaju da će odgovorni u naredna dva mjeseca osmisliti plan za rješavanje tog problema.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s