Egipatska grobnica koja zapanjuje šarenilom

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

U još jednom velikom arheološkom otkriću u egipatskim pustinjama, otkrivena je zapanjujuće dobro očuvana grobnica prepuna natpisa i šarenih reljefa starijih od 4.000 godina. Pripadala je visokom dužnosniku imena Khuwy, za kojeg se vjeruje da je bio plemić tijekom Pete dinastije, razdoblja koje je trajalo od 25. do 24. stoljeća pr.n.e.

“Khuwyjeva grobnica ima oblik slova L i započinje malim hodnikom koji ide prema dolje u predsoblje. Odatle vodi u veću komoru s oslikanim reljefima i prikazom vlasnika grobnice koji sjedi za žrtvenim stolom”, u izjavi ministarstva antikviteta rekao je Mohamed Megahed, voditelj tima za iskapanja.

Ono što ovu grobnicu čini posebnom jest njezin osebujan, šareni dizajn. Uglavnom je izrađena od bijelih vapnenačkih opeka, no ondje se nalazi nekoliko slika koje su zadržale boju unatoč prolasku vremena, u nijansama koje su povezane s kraljevskom obitelji. Također se može pohvaliti ulazom u tunel koji se obično nalazi samo u piramidama.

(Photo by Mohamed el-Shahed / AFP)

Otkrića povlače pitanja o Khuwyjevom utjecaju i njegovom odnosu s faraonom Djedkareom Isesijem, koji je vladao drevnim Egiptom za vrijeme Pete dinastije. Isesijeva piramida ne nalazi se daleko od mjesta gdje je pronađena grobnica, što navodi na mogućnost da je Khuwy mogao biti rodbinski povezan s faraonom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s