Mogu li probiotici evoluirati u tijelu?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

U tekstu Probiotici – čudotvorni čuvari zdravlja pisali smo o tome što su probiotici i o njihovim blagodatima za naše zdravlje. Zdravstvena zajednica je također prepoznala njihovu korist te ih liječnici sve češće preporučaju pacijentima u svrhu rješavanja nekih tegoba, kao primjerice neželjenog proljeva nakon uzimanja kure antibiotika. Međutim, nedavno je istraživanje pokazalo da oni neće jednako djelovati na svakog te da se mogu i okrenuti protiv domaćina.

U istraživanju Sveučilišta Washington u St. Louisu proučavan je soj bakterije Escherichia coli (E. coli) koji se u Europi prodaje kao probiotik protiv proljeva. Utvrđeno je da se DNK bakterije promijenila zbog čega je ona razvila nove sposobnosti nakon što je nekoliko tjedana boravila u mišjim crijevima. U nekim uvjetima probiotici su se čak okrenuli protiv svojih domaćina i stekli sposobnost izjedanja zaštitnog sloja na crijevima (uništavanje ovog sloja povezano je sa sindromom iritabilnog crijeva).

U spomenutom je istraživanju jedna skupina miševa jela hranu bogatu vlaknima, druga je dobivala „zapadnjačku“ hranu bogatu šećerima i mastima, a s malo vlakana dok je treća skupina jela „zapadnjačku“ hranu no s puno vlakana. Uz to, odabrani su miševi različitih sastava crijevne mikroflore, točnije, jedna okolina u kojoj nisu postojale bakterije, jedna s neuravnoteženim sastavom, normalna okolina te ona opet normalna no tretirana probioticima. Otkriveno je da su ishrana i sastav bakterija u crijevima utjecali na napredak i način evoluiranja bakterije.

“Ako ćemo koristiti živa bića kao lijekove, moramo znati da će se prilagoditi, a to znači da ono što stavljate u svoje tijelo nije nužno ono što će biti tamo već par sati kasnije”, kaže viši autor Gautam Dantas, profesor patologije i imunologije, molekularne mikrobiologije i biomedicinskog inženjerstva na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington u St. Louisu.

„Nema mikroba koji je imun na evoluciju. To nije razlog da se ne razviju terapije koje se temelje na probioticima, no razlog je zbog kojeg trebamo biti sigurni da razumijemo kako se mijenjaju i pod kojim uvjetima.”

S obzirom da rezultati ove studije sugeriraju da se probiotik koji je koristan za jednu osobu može prilagoditi i postati štetan u drugoj te otkriće da se probiotici razvijaju i ponašaju različito u pojedinaca s različitim mikrobiomima i prehranom, očito je da se otvaraju putovi za personalizaciju medicine temeljene na probioticima. Stručnjaci trenutačno razvijaju probiotike za liječenje stanja kao što su upalna bolest crijeva, fenilketonurija (PKU) i nekrotizirajući enterokolitis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s