Kako smanjiti rizik od razvoja raka kod djece?

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Uvijek nas čudi kako to da se rak može razviti i kod sasvim male djece, no zapravo se moramo pitati kako to da se ne razvija i češće, budući da su djeca manje otporna. Osim kemijskih zagađivača iz okoliša, tu su i oni iz hrane, a sveukupno djelovanje svega toga na mali dječji organizam može biti fatalno.

No, preventivno djelovanje znatno umanjuje šanse od razvoja raka, a pod time se prvenstveno misli na to da se od djece uklone svi potencijalni uzročnici poremećaja zdravog stanja, koji bi mogli dovesti do opasnih bolesti, poput raka. Tu spadaju kemijski zagađivači, koji se nalaze u plastičnim predmetima koji okružuju djecu od najmlađe dobi, deterdženti i sredstva za higijenu ali i hrana. Osim što treba izbjegavati svu hranu koja nije uzgojena na organski način, bez pesticida i kemijskih gnojiva, tri vrste hrane su se posebno istaknule kao problematične. To su čips, pahuljice od žitarica i grickalice.

Američka agencija za standarde hrane (FSA) svake godine provodi ispitivanje proizvoda, a za 2013. je pronašla alarmantne razine akrilamida u nekim popularnim proizvodima. Ova tvar se razvija tijekom procesa kuhanja, i povezana je s većim rizikom od razvoja raka. Početkom ovog mjeseca objavljeni su rezultati, a previsoke razine ove tvari se nalaze u rižinim keksima (Organix), pšeničnim pahuljicama (Cow & Gate) i multižitaricama s bananom (HEINZ). Također su pogođeni čips, pahuljice od žitarica i neki smrznuti proizvodi od krumpira.

Kada se hrana (krumpirići, tost, keksi i dr.) priprema na visokim temperaturama, proces pod nazivom Maillard reakcija kod proizvoda stvara smeđu boju, dodaje okus i krckavost. Međutim, ta reakcija stvara i akrilamid.

U priopćenju FSA stoji: “Ispitivanja su pokazala da akrilamid u prehrani uzrokuje rak kod životinja. Znanstvenici zaključuju da akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od raka.”

Dr. Diane Benford, FSA stručnjakinja za kontaminante u hrani navodi da razgradnja akrilamida u tijelu formira još jednu tvar – glicidamid, za koji je u studijama pronađeno da uzrokuje mutacije gena i tumore.

Treba istaknuti još jednu iznimno važnu stvar, a to su dječje mliječne formule, koje nisu obuhvaćene ovom ispitivanjem. Kod djece koja su prerano rođena, one mogu izazvati nekrotični enterokolitis, a ta je bolest je najčešća bolest probavnog sustava koja može izazvati smrt kod nedonoščadi. Ovo umjetno mlijeko sadrži opasne tvari, između ostalog i pesticid koji je kancerogen – bakar sulfat. Što pesticid radi u mlijeku u prahu za bebe, nije poznato, no vjerojatno kao i fluor u zubnim pastama – ima neko suludo opravdanje. Općenito, dojenačke formule povezuju se sa više od 50 kratkoročnih i dugoročnih štetnih učinaka na zdravlje. Jedino zdravo mlijeko za djecu je majčino mlijeko, ukoliko se ona zdravo hrani i ne uzima lijekove.

Naravno, proizvođači spornih proizvoda su svoje proizvode ili povukli, ili smanjili razine akrilamida, te će priča uskoro pasti u zaborav. No, nama je ovo iznimno važno, bez obzira na ispitivanja koja se provode ili ne, i koja će ili neće izaći u javnosti, jer nam govori koliko je hrana zagađena, a da mi o tome ne znamo skoro ništa. No kada saznamo, postajemo svjesni i možemo sačuvati zdravlje naše djece tako što ćemo smanjiti njihovu izloženost kemikalijama oko njih i onima iz hrane.

Izvori: Daily Mail, Green Med Info, Natural News

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s