Izgubljeni grad Cahokia

Os uma

by Barbara

Otkrivena je indijanska metropola koja je tisućljećima ležala skrivena ispod modernog grada. Arheolozi, koji su vršili iskapanja za most preko rijeke Mississippi (koji će povezivati Missouri i Illinois) su ispod modernog St. Louisa otkrili izgubljeni grad Cahokiu. Njihova otkrića upućuju na „sofisticiranu, raspršenu metropolu koja se proteže preko obiju strana Mississippia,“ izjavio je Andrew Lawler.

Za Cahokiu, koji se nalazi u blizini Collinsvillea u Illinoisu, se u početku vjerovalo da je samo „sezonski logor“, ali stručnjaci sada smatraju da je to mjesto od mnogo većeg značaja.

Lawler je napisao: „Prije jednog tisućljeća ova je strateška točka uz rijeku Mississippi bilo bogato susjedstvo Indijanaca, postavljeno usred najveće koncentracije ljudi i monumentalne arhitekture koja je sada poznata kao Meksiko. Tada je na stotine slamom pokrivenih pravokutnih kuća, pažljivo poravnatih uz kardinalne smjerove, stajalo ondje u sjeni desetaka ogromnih zemljanih humaka flankiranih velikim ceremonijalnim trgovima.“

„Cahokia je bio jedini prekolumbijski grad sjeverno od Rio Grandea i bio je velik čak i prema današnjim europskim i srednjoameričkim standardima dok je privlačio imigrante udaljene stotinama kilometara da dođu, žive, rade i sudjeluju u masovnim ceremonijama.“

Posljednja su iskapanja otkrila dokaz o više od 500 slamnatih kuća. Na svojem je vrhuncu grad bio dom 100 000 Indijanaca. Ali Cahokiu je nedostajala gustoća majanskih ili europskih naselja – umjesto toga, čini se da se grad organizirao po uzoru na „modernu američku urbanu raštrkanost“.

Ostaci drevnog grada se mogu vidjeti na 2000 rali velikom mjestu povijesnog iskapanja humaka Cahokia koje se nalazi nasuprot St. Louisa preko rijeke Mississippi. Ovaj grad, koji je najsofisticiranija indijanska civilizacija sjeverno od Meksika, je bio naseljen u razdoblju između 700. g.n.e. i 1400.g.n.e. i bio je poznat po svojim ručno rađenim zemljanim strukturama.

Prvobitno je stanovništvo brojalo nekoliko stotina ljudi, ali u 11. st. se taj broj popeo na nekoliko desetaka tisuća. Na svojem je vrhuncu (između 1100. i 1200.g.n.e.) grad prekrivao gotovo šest kvadratnih milja i mogao se pohvaliti populacijom od 100 000 ljudi.

Stanovnici su izgradili više od 120 zemljanih humaka. Očuvano ih je 68, a najveći od njih je nazvan Redovnički humak. Ovaj je humak svoj naziv dobio prema zajednici redovnika koji su ondje boravili neko vrijeme, nakon što su se Europljani počeli naseljavati na ovom području. Iskapanja na vrhu Redovničkog humka su otkrila dokaze o velikoj građevini, vjerojatno hramu ili prebivalištu najvećeg šefa, a koja bi se vidjela diljem grada.

Arheolozi su otkrili i dodane otvore zapadno od Redovničkog humka koji su otkrili krug napravljen od drveća. Smatrajući da je njihovo postavljanje obilježavalo solsticije i ekvinocije, prozvali su to mjesto američkim Woodhengeom. Dokazi o još jednom drvenom krugu su otkriveni u blizini Humka 72 koji se nalazi južno od Redovničkog humka.

Ondje su pronađeni i ostaci muškarca, starosti oko 40 godina koji je vjerojatno bio važan vladar ovog grada. Na istom mjestu, u blizini Humka 72, je također otkriveno još 250 kostura za koje znanstvenici vjeruju da su bili žrtvovani, što temelje na znakovima ritualnih pogubljenja, načina pokapanja i ostalim čimbenicima.

Smatra se da je pad broja stanovnika započeo nakon 1200.g, a dva stoljeća kasnije je cijelo mjesto bilo napušteno. Teorije nagađaju da su razlozi tome bile klimatske promjene, rat, bolest i suša.

Ovo se mjesto još uvijek smatra svetim, a Indijanci vjeruju da je ono izvor snažne psihičke energije. 1964.g je Cahokia određen kao nacionalna povijesna znamenitost, a 1982.g kao svjetska kulturna baština.

Naslovna fotografija: Na svojem se vrhuncu grad mogao pohvaliti populacijom od 100 000 stanovnika

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s