Bakterija koja se hrani nuklearnim otpadom

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Iako su bakterije koje se hrane otpadom već ranije otkrivene u relativno netaknutom tlu, znanstvenici su sada po prvi puta otkrili mikrobe koji mogu preživjeti u vrlo teškim uvjetima kakvi su u radioaktivnim odlagalištima.

Odlaganje nuklearnog otpada je vrlo zahtjevno, osobito kada se radi o vrlo velikim količinama. Najveće količine radioaktivnog otpada se ukapaju duboko pod zemlju u podzemna odlagališta, a prethodno se oblažu betonom. S vremenom, podzemne vode će doprijeti do tih otpadnih materijala i reagirat će s cementom i postati vrlo alkalne. Ova promjena dovodi do niza kemijskih reakcija, što za sobom povlači razgradnju raznih materijala na bazi celuloze, a koji su prisutni u takvom otpadu.

Jedan takav produkt, izosaharinska kiselina (ISA), izaziva veliku zabrinutost, jer može reagirati sa širokim rasponom radionuklida, nestabilnim i toksičnim elemenatima koji nastaju tijekom proizvodnje nuklearne energije i čine radioaktivnu komponentu nuklearnog otpada.

Ako se ISA veže na radionuklid poput urana, radionuklidi će postati daleko više topivi i bit će više vjerojatno da će istjecati iz podzemnih trezora na površinu okoliša, gdje bi mogli ući u vodu za piće ili u prehrambeni lanac.

No, istraživači otkrili mikroorganizme koji mogu spriječiti ovaj problem.

Rad na uzorcima tla s vrlo alkalnog industrijskog mjesta u Velikoj Britaniji, koje nije radioaktivno, ali trpi teška onečišćenja zbog vrlo alkalnog otpada nastalog od vapna, otkrio je specijalizirane bakterije koje napreduju u alkalnim uvjetima kakvi se također očekuju u zacementiranom radioaktivnom otpadu. Ovi organizmi se nisu samo vrhunski prilagodili na život u visokoalkalnom vapnenom otpadu, već mogu koristiti ISA kao izvor hrane i energije, pod uvjetima koji oponašaju one u radioaktivnim odlagalištima otpada.

Profesor Jonathan Lloyd, sa Sveučilišta za zemaljske i atmosferske znanosti te znanosti o okolišu iz Manchestera navodi: “Nuklearni otpad će ostati zakopan duboko pod zemljom tijekom mnogo tisuća godina tako da će bakterije imati dovoljno vremena za prilagodbu. Naš sljedeći korak će biti promatranje utjecaja bakterija na radioaktivni materijal. Očekujemo da će pomoći zadržati radioaktivne materijale stabilnim pod zemljom putem svojih neobičnih prehrambenih navika i njihove sposobnosti da prirodno razgrađuju ISA.

Izvori: Daily Mail, Yahoo News

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s