Otkrivena gigantska crna rupa u sićušnoj galaksiji

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

M60-UCD1 jedna je od najmanjih galaksija koje poznajemo, a otkrio ju je NASA-in svemirski teleskop Hubble. Sada je svemirska agencija otkrila da ova malena (dijametra oko 300 svjetlosnih godina), ali vrlo napučena galaksija, skriva „čudovišnu“ crnu rupu.

„Patuljaste su galaksije one čija svjetlost iznosi otprilike jednu pedesetinu svjetlosti Mliječne staze,“ rekao je glavni voditelj studije, Anil Seth, astronom sa Sveučilišta Utah iz Salt Lake Cityija.

Ove se galaksije šire samo nekoliko stotina do nekoliko tisuća svjetlosnih godina u promjeru, a to je mnogo manje od promjera Mliječne staze koji iznosi 100.000.

Znanstvenici su do sada istraživali rjeđu vrstu patuljaste galaksije poznatu kao ultra-kompaktna patuljasta galaksija. Takve galaksije imaju najgušću kolekciju zvijezda u svemiru. M60-UCD1 sadrži oko 140 milijuna zvijezda. Ukoliko usporedimo s noćnim nebom na zemlji, čovjeku je obično vidljivo oko 4000 zvijezda, no ako bismo promatrali noćno nebo u ovoj galaksiji, vidljivo bi bilo najmanje milijun zvijezda. No, ono što je u M60-UCD1 najviše iznenađujuće jest njezina super-masivna crna rupa.

Ukoliko ponovno izvršimo usporedbu s Mliječnom stazom, ova je crna rupa pet puta masivnija od „naše“. Njezina je masa jednaka 21 milijunu sunaca i zauzima 15% ukupne mase ove malene galaksije (to je manje od 0,01% ukupne mase Mliječne staze). Astronomi su galaksiju istraživali korištenjem NASA-inog teleskopa Hubble i Gemini Northa, 8-metarskog optičkog i infracrvenog teleskopa smještenog na Havajima. Ova patuljasta galaksija kruži oko M60, jedne od najvećih galaksija u blizini Mliječne staze, na udaljenosti od oko 22.000 svjetlosnih godina od središta, a to je „bliže nego što se sunce nalazi u odnosu na središte Mliječne staze,“ rekao je Seth.

Astronomi već godinama raspravljaju o prirodi ultra-kompaktnih patuljastih galaksija – jesu li to ekstremno masivne nakupine zvijezda koje su sve nastale zajedno ili su to središta ili jezgre velikih galaksija čiji se vanjski sloj odvojio tijekom sudara s drugom galaksijom. Ta nova otkrića daju naslutiti da su ultra-kompaktne patuljaste galaksije odvojena jezgra veće galaksije jer zvjezdani klasteri ne sadrže super-masivne crne rupe.

Kada je riječ o M60-UCD1, znanstvenici pretpostavljaju da je to nekada bila vrlo velika galaksija koja je sadržavala i 10 milijardi zvijezda, ali je „prošla središtem veće galaksije, M60, i u tom su se procesu zvijezde i tamna tvar u vanjskom dijelu odvojili i postali dio M60,“ izjavio je Seth u priopćenju. „To se dogodilo prije 10 milijardi godina. U stvari, ne znamo.“

Astronomi pretpostavljaju da način na koji se zvijezde kreću u drugim ultra-kompaktnim patuljastim galaksijama ukazuje da bi i one mogle biti domaćini super-masivnim crnim rupama. Sve u svemu, znanstvenici sugeriraju da bi ovakve patuljaste galaksije mogle udvostručiti broj super-masivnih crnih rupa u susjednim područjima svemira.

Naslovna ilustracija: prikaz super-masivne crne rupe u središtu vrlo guste galaksije M60-UCD1, NASA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s