Oprez – možda vas špijuniraju preko vaših nadzornih kamera!

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Ukoliko ste u vašem domu postavili nadzorne kamere kako bi povećali sigurnost ukućana i vašeg doma – oprez, moguće je da vas preko njih “kućni hakeri” špijuniraju i objavljuju sve u izravnom prijenosu na internetu.

Daily Mail prenosi da su prošli tjedan tijekom dva sata gledali internetsku stranicu, koja je dostupna svima u svijetu, i gledali snimke beba u krevetićima, školarca koji se igrao na svom računalu, dječaka kako spava u krevetu, unutrašnjost vikarove sobe za presvlačenje u crkvi u Surreyu, stariju ženu kako se odmara u fotelji i dva muškarca u kuhinji kako dijele obrok, sve u Velikoj Britaniji.

Ako ste instalirali kameru tog tipa, koja može biti hakirana na ovaj način, onda ste možda i vi pod prismotrom. Najosjetljiviji uređaji su monitori za bebe, kućne sigurnosne kamere i CCTV jedinice koje nadziru urede, prodavaonice i tvornice. Hakiranje se može spriječiti jednostavno promjenom tvornički zadanih sigurnosnih kodova.

Njihovo istraživanje pokazalo je da se može vidjeti skoro 60.000 sati prijenosa uživo s nadzornih kamera u Velikoj Britaniji i to svaki dan na samo jednoj internetskoj stranici. Ovoliki broj prikazivanja je i zbog sve većeg broja nadzornih kamera, no također predstavljala užasno zadiranje u privatnost. Mnogi ljudi kupuju ovakve uređaje bez ikakve pomisli da mogu biti špijunirani u svakom trenu, u gotovo svakakvim situacijama. Osim prikaza iz domova, tu su i prijenosi iz ureda, kafića, bazena, škola, gimnastičkih dvorana, frizerskih salona i drugih mjesta.

Ovo špijuniranje ne predstavlja samo zadiranje u intimu, osim što stvara zastrašujući osjećaj ono predstavlja i veliku prijetnju sigurnosnoj zaštiti podataka, jer kamere ne rijetko snimaju primjerice urede te gledaju ravno u ekran nečijeg računara i na taj način prikazuju financijske podatke ili lozinke. Isto to je moguće i u vašem domu, ukoliko vam kamera nadzire i taj dio. Osim toga, možda vam kamera nadzire glavni ulaz i na taj način, ako je hakirana, prikazuje kada ste na odlasku iz kuće, što omogućava provalnicima nesmetan ulazak.

Iz sigurnosnih razloga, Daily Mail nije prikazao stranicu gdje se prikazuju direktni prijenosi s hakiranih kamera. Navedeno je i da ta stranica drži točne lokacije kamera namjerno nejasnima, pružajući samo imena gradova i mjesta. Nije jasno tko stoji iza te web stranice, ali je utvrđeno da hosting pruža tvrtka pod nazivom MediaNet sa sjedištem u moldavskom glavnom gradu Chisinau.

Brzom pretragom na internetu možete i sami pronaći razne upute kako hakirati kamere, dakle to nije novost, no mnogi nisu svjesni ove opasnosti, upravo zato jer i jesu uzeli kamere da bi povećali sigurnost.

Dakle, ako se želite zaštititi i uzimate nadzorne kamere koje ćete priključiti na Internet, potrebno je sljedeće:

1. Pazite da kamera koju kupujete omogućuje da promijenite zadanu lozinku.
2. Ako uputstvo o uporabi to ne objašnjava, nazovite proizvođača i tražite jasne smjernice.
3. Uzmite dovoljno vremena kako bi postavili jaku lozinku i mijenjajte je redovito.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s