Novi veliki napredak u istraživanju teleportacije

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Fizičari iz Švicarske objavili su da su uspješno teleportirali kvantno stanje fotona u kristal, a u kojem se informacija prenijela iz svjetlosti u materiju i to na rekordnoj udaljenosti od 25 kilometara. Ovaj je eksperiment nadmašio prethodni rekord iz 2003. godine kad je udaljenost iznosila 6 kilometara.

Prijelaz iz svjetlosti u materiju uz korištenje teleportacije fotona do kristala pokazuje da u fizici nije važan sastav čestica nego njihovo stanje s obzirom da one mogu postojati i opstati izvan tako ekstremnih razlika kao što su one koje svjetlost razlikuju od materije.  Ovi najnoviji eksperimenti omogućili su potvrdu toga da se kvantno stanje fotona može održati dok se transportira u kristal bez da se to dvoje nađe u izravnom kontaktu.

Pokušajte zamisliti kristal kao banku memorije koja pohranjuje podatke fotona dok se potonje prenose na daljinu uz korištenje učinka teleportacije. Kriptografi su vrlo zainteresirani za ovo područje jer bi se kvantne čestice mogle koristiti za prenošenje većeg broja podataka nego što to uspijeva binarni kod današnjih računala dok bi njihove informacije bilo nemoguće probiti. Jednostavno dodirivanje jednog od “isprepletenih” parova uništilo bi tu poruku.

Što je, u stvari, ovo kvantno ispreplitanje i koja su njegova svojstva? Potrebno je da prvo zamislite dva isprepletena fotona (drugim riječima, dva su fotona neraskidivo povezana njihovim ujedinjenim stanjima na najviše infinitezimalnoj razini). Jedan je pogonjen duž optičkog vlakna (u ovom slučaju, dugačkog 25 km) dok drugi nije i šalje se ka kristalu. To je poput igre biljara kada treći foton udara u prvi koji uništava oba. Ono što znanstvenici mjere je taj sudar. Ali, informacija koja se nalazi u trećem fotonu ne biva uništena, nego nalazi svoj put do kristala koji također sadrži drugi isprepleteni foton.

Félix Bussières, vodeći autor ove objave, objašnjava:

“Može se vidjeti da je kvantno stanje tih dvaju elemenata svjetlosti, ta dva isprepletena fotona koji su poput sijamskih blizanaca, kanal koji omogućuje teleportaciju iz svjetlosti u materiju.”

Iako upotrebljiva kvantna teleportacija ostaje još uvijek dalekosežna, ovo je veliki napredak u kvantnoj mehanici jer je dokazano da stanje ima prednost nad “prijevoznim sredstvom”, odnosno, da kvantna svojstva nadilaze klasična fizička svojstva.

Naslovna fotografija: kristali koji sadrže fotonske podatke nakon teleportacije; Ženevsko sveučilište, UNIGE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s