Razvoj implantata za samoizlječenje

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Wolverine, Ghost Rider, Nevjerojatni Hulk – čini se da bismo uskoro svi mogli to postati jer Pentagon želi običnim ljudima dati jednu od nadljudskih sposobnosti, a to je samoizlječenje uz pomoć sićušnih implantata.

Tijekom posljednjih 100 godina bili smo svjedoci nevjerojatnim naprecima u medicini koji su poboljšali živote oboljelih. No, mnoge se bolesti ne mogu liječiti tabletama, iako na tržištu postoji više lijekova nego bolesti. Iz tog razloga DARPA (agencija Ministarstva obrane SAD-a odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku) razvija futuristički medicinski implantat koji ne samo da prati stanje organa u tijelu nego i pomaže da se oni sami iscijele kad nastane problem.

Ovaj program, poznat pod nazivom ElectRx (Električni recepti), mogao bi pomoći pri smanjenju ovisnosti o farmaceutskim proizvodima. Doug Weber, voditelj DARPA-inog ureda za biološke tehnologije, u svojem je priopćenju izjavio:

Tehnologija DARPA-e planira kroz ElectRx iz temelja promijeniti način na koji liječnici dijagnosticiraju, prate i liječe ozljede i bolesti.

Praveći odmak od konvencionalne medicine, DARPA planira razviti ugradiv uređaj koji radi poput inteligentnog pacemakera dok kontinuirano prati tjelesno stanje i pruža povratne informacije u obliku poticaja koji nadalje pomaže održavanju zdravlja organa.

Ova se tehnologija temelji na biološkom procesu poznatom kao neuromodulacija, a u kojem periferni živčani sustav (živci koji povezuju svaki dio tijela s mozgom i leđnom moždinom) prati stanje unutarnjih organa i regulira tjelesni odgovor na infekcije i bolesti. U DARPA-i tvrde da se ovaj proces, kada je osoba ozlijeđena  ili bolesna, ponekad može raspasti zbog čega neuromodulacija, umjesto da pomogne osobi, može pogoršati stanje uzrokujući bol, upalu i slabljenje imunološkog sustava. ElectRx bi to mogao držati pod kontrolom. Električni impulsi iz uređaja stimulirali bi živčane uzorke koji pomažu tijelu da se samo iscijeli dok bi podalje držao obrasce živčanih poticaja koji kod oboljele osobe stvaraju još veću štetu.

Zahvaljujući nedavnoj identifikaciji živčanih sklopova uključenih u reguliranje funkcioniranja imunološkog sustava, ove bi naprave mogle biti korisne u tretiranju raznih upalnih bolesti kao što su reumatoidni artritis i upalne bolesti crijeva. Znanstvenici se nadaju da bi mogao dovesti i do uspješnijeg liječenja moždanih i mentalnih bolesti kao što su epilepsija, depresija i PTSP.

DARPA se nada da će uređaj biti toliko malen da će se moći implantirati pomoću igle i da će se moći smjestiti na živčane završetke, ovisno o potrebi. Implantat koji je veličine živčanih vlakana mogao bi smanjiti nuspojave koje uzrokuju implantati čiji se električni impulsi ne šalju izravno u živčane kanale, rekli su dužnosnici DARPA-e.

ElectRx mora proći još dug razvojni put prije no što se nađe u upotrebi jer istraživači prvo moraju razviti nove biološke senzore i osmisliti tehnike koje će omogućiti precizno usmjeravanje pojedinačnih živaca ili manjih skupina živčanih vlakana koji kontroliraju relevantne organe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s