Kako izbjeći GM hranu

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Genetski modificiranim organizmima (GMO) se putem tehnika genetskog inženjeringa uvode određene promjene u njihovu DNK. Smatralo se da će ova tehnologija povećati prinose hrane i stvoriti super hranu koja će narasti veća i biti otpornija na štetočine. Unatoč rastućem broju dokaza, FDA i industrija hrane i dalje tvrde da su GMO sigurni, dobro ispitani i neophodni kako bi se nahranio svijet koji umire od gladi. Nakon mnogo godina istraživanja rizika i koristi GM proizvoda, sada je sasvim očito da oni predstavljaju značajnu opasnost za taj isti “gladni” svijet.

Jedna od najpopularnijih genetskih modifikacija usjeva biljke čini imunima na herbicide. Konkretno, tvrtka Monsanto je izradila čitav niz Roundup Ready usjeva koji su otporni na RoundUp herbicide. Međutim, prirodni je svijet daleko superiorniji od ljudskog pokušaja manipulacije i kontroliranja prirode.

Neke zemlje zahtijevaju da se GM proizvodi označe, ali mnoge namirnice ostaju neoznačene. Prema nedavno provedenoj anketi, 53% ispitanika je izjavilo da ne želi konzumirati takve proizvode. U Americi je genetski modificirano 60-70% hrane, a hrana za djecu se nalazi na vrhu popisa proizvoda koji sadrže GMO.

Mnoga prerađena hrana sadrži 90-100% GM sastojaka. Većina svih neorganskih kruhova i ostalih pekarskih proizvoda sadrže GM sastojke, kao i većina neorganske čokolade, slatkiši, bomboni, žvakaće gume, itd. Većina proizvoda dobivenih od životinja iz neorganskog uzgoja sadrže GM sastojke (jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, meso). Te su životinje obično hranjene ishranom koja sadrži više od 90% GMO-a. Većina neorganskog pića (pivo, vino, bezalkoholna pića, sokovi…) također sadrže GMO.

Ne postoji veliki broj neorganskih prehrambenih proizvoda koji ne sadrže GMO, ali važno je naučiti varljive marketinške trikove koje koriste lažni „zdravstveno osviješteni“ brandovi  koji vas samo žele prevariti kako biste kupili njihovo smeće ispunjeno GMO-om. Mnogi „eko“ brandovi u stvari podupiru prisutnost GMO-a u njihovim proizvodima, pa čak i oni na kojima se nalazi naljepnica „bez GMO“! To je točno jer je od vitalne važnosti da naljepnica proizvoda koji ne sadrži GMO navodi da je „verificiran“ od strane ne-GMO projekta ili drugog izvora. Inače, otkriveno je da je riječ o ispraznoj tvrdnji.

Važno je da naljepnica proizvoda koji ne sadrži GMO navodi da je verificiran od strane ne-GMO projekta ili drugog izvora

Vjerojatno vas u tom slučaju i ne čudi činjenica da su ti „eko“ i „prirodni“ proizvođači, kao što je Kashi, u stvari utrošili na milijune dolara za borbu protiv označavanja GMO-a? Postaje sve jasnije koje tvrtke jednostavno ne brinu o zdravlju potrošača nakon što proučite njihove najviše upravljačke razine. Primjerice, Kellogg posjeduje Kashi. Ovdje možete vidjeti koje točno mega korporacije posjeduju mnoge lažne „prirodne“ entitete.

Slijedi nekoliko savjeta koji će vam pomoći pri izbjegavanju kupnje GM hrane:

 • Kupujte organsko kad god je to moguće
 • Obratite pažnju na naljepnice koje označavaju hranu koja nije GMO
 • Izbjegavajte neorganske proizvode koji sadrže kukuruz, soju, uljanu repicu, kikiriki, lucernu, šafraniku, rajčice, tikvice, papaju, šećernu trsku i papriku
 • Izbjegavajte nusproizvode kao što su kukuruzni sirup, maltodekstrin, soja lecitin, sojin protein itd.
 • Izbjegavajte neorganske mliječne proizvode i ostale komercijalizirane životinjske proizvode
 • Uzgajajte vlastitu hranu koliko je god to moguće ili ju kupujte od lokalnih uzgajivača koji ne koriste GM sjeme i proizvode

Osim truda prilikom kupnje i čitanja sastojaka na naljepnicama, te izbjegavanja organskih proizvoda koji počinju brojem 9 na naljepnici koda , nudimo vam popis namirnica koje najvjerojatnije sadrže GMO i koje bi trebalo izbjegavati kada ih koristite iz neorganskih izvora:

 1. Kukuruz
 2. Soja
 3. Šećer
 4. Papaja
 5. Aspartam – da, aspartam je genetski modificiran; to je otkriveno još 90-ih godina u malo poznatom izvješću
 6. Uljana repica
 7. Tikvice
 8. Bundeva
 9. Mliječni proizvodi – većina ih sadrži GM hormon, poznat pod nazivom rBGH, napravljen od kloniranog DNK, a koji je trenutno zabranjen u više od 27 zemalja
 10. Pamuk – u obliku pamučnog ulja
 11. Meso – sav GM u mesu proizlazi iz GM kukuruza i soje kojima su hranjene životinje
 12. Žitarice – osim ako su označene kao organske (inače sadrže kukuruzni sirup, sojine i mliječne proteine)
 13. Grickalice
 14. Tjestenina
 15. Sladoled i smrznuta gotova hrana – gotovo je zajamčeno da će sadržavati GM sastojke, uključujući kukuruzne i sojine proizvode, protein sirutke iz rBGH mlijeka i GM šećernu repu, osim ako je označeno drugačije
 16. Ulja – maslinovo ulje nije GMO, dok biljno obično jest (kukuruzno, sojino i suncokretovo)
 17. Začini i gotova hrana – ovi proizvodi sadrže GM soju, kukuruz i/ili suncokret osim ako je označeno drugačije
 18. Kruh i krekeri – gotovo sav komercijalni kruh je napravljen na bazi sastojaka od soje (uostalom, pokušajte sami pri slijedećoj kupnji kruha od prodavačice u trgovini zatražiti kruh koji ne sadrži soju, uvjerit ćete se u navedeno)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s