Imunološki sustav novorođenčadi je jači nego što se ranije mislilo

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Prema nalazu Kraljevskog sveučilišta u Londonu, iako imunološki sustav novorođenčeta funkcionira vrlo različito od imunološkog sustava kod odraslih, bebe ipak mogu imati jaki imunološki odgovor. Naime, njihove imunološke T-stanice mogu imati sposobnost aktiviranja upalnog odgovora na bakterije.

Naš imunološki sustav se sastoji od nekoliko različitih vrsta stanica imunološkog sustava, uključujući neutrofile koji igraju važnu ulogu u obrani protiv infekcija, i limfocita: B stanice koje proizvode antitijela, i T stanice koje ciljaju stanice zaražene virusima i mikrobima.

Do sada se općenito smatralo da djeca imaju nezreli imunološki sustav koji ne aktivira isti upalni odgovor kakav je uobičajen kod odraslih. Iako se bebe trebaju zaštitili od štetnih patogena kojima su izložene od rođenja, mislilo se da su njihove T stanice potisnute do određene mjere kako bi se spriječilo upalno oštećenje. No ova studija to stajalište dovodi u pitanje, te su istraživači gledali svojstava T stanica, ispitujući vrlo male uzorke krvi 28-ero nedonoščadi, tijekom njihovih prvih tjedana života.

Otkrili su da iako se T stanice kod novorođenčadi u velikoj mjeri razlikuju od onih u odraslih, to nije zato što su imunosuprimirane; umjesto toga, one proizvode snažnu antibakterijsku molekulu poznatu kao IL8, koju se nije prethodno smatralo glavnim proizvodom T-stanica, a koja aktivira neutrofile za napad na strana tijela.

Dr. Deena Gibbons, glavna autorica u Odjela za imunobiologiju na Kraljevskom koledžu u Londonu izjavljuje da ugrađeni antibakterijski obrambeni mehanizam kod novorođenčad ipak može biti učinkovit u zaštiti, iako se razlikuje od onoga kod odraslih te dodaje da bi to također mogao biti mehanizam kojim se dijete štiti u utrobi od infekcija kod majke. Najavljuje i da će sljedeća faza istraživanja biti usmjerena na bolje razumijevanje putova zbog kojih su imunološke stanice novorođenčadi tako različite od onih u odraslih. Ova aktivnost T stanica bi mogla postati meta za buduće tretmane usmjerene na jačanje imunološkog sustava novorođenčadi na odjelu intenzivne njege, gdje su infekcije veliki rizik za morbiditet i mortalitet.

Izvor: Science Daily

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s