Prirodni poticaji za mozak

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Mozak ovisi o specifičnim hranjivim tvarima kako bi funkcionirao punim kapacitetom. Postoje određeni nutrienti koje izostavljamo zbog naše prehrane i stila života, no promjenom ovih uvjeta moguće ih je nadoknaditi iz cijelog niza prehrambenih i drugih izvora. Prirodni dodaci za poticanje rada mozga su sve popularniji, te vam predstavljamo one koji su pokazali najviše učinkovitosti.

Vitamin D3
Iznimno važan vitamin za razvoj mozga tijekom cijelog života. Smanjene razine vitamina D3 su povezane s autizmom, disleksijom i ADHD-om kod djece i neurodegenerativnih bolesti poput demencije, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti kod odraslih. Vitamin D također ima sposobnost zaustavljanja upala.

Optimalan izvor vitamina D3 je sunce. Većina naših predaka bila je u stanju izvući optimalne razine vitamina D3 kroz redovito izlaganje suncu. U sjevernim podnebljima, ljeti bi se snabdjevali boravkom na suncu, a preko zime su ovaj vitamin dobivali putem svog načina prehrane, hraneći se ribom, mesom i sirovim mlijekom, jer ova hrana sadrži male dijelove potrebnog vitamina no dovoljne da održe zdravlje kroz zimu.
Istraživači su otkrili da su optimalne razine vitamina D3 između 70 – 100ng/ml. Više od 95% društva se osjeća dobro pod tim razinama. Uzimajući 10.000 ij vitamina D3 dnevno je odličan način da se osiguraju optimalne razine. No opskrba organizma vitaminima i mineralima na prirodan način je uvijek najbolja putem hrane ili iz okoline.

Omega-3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline i Astaksantin smanjuju upale. Omega-3 masne kiseline pomažu pružiti bolju aktivnost receptora stanične membrane, dok Astaksantin ima jedinstvenu sposobnost prolaska krvne barijere mozga kao i krvno-retinalne barijere. To pomaže zaštititi mozak i oči od upalnih oštećenja i smanjuje rizik za sljepoću, kataraktu, makularnu degeneraciju, demenciju, Alzheimerovu bolest i druge neurološke poremećaje.

Astaksantin je karotenoid, pigment koji se u prirodi stvara u biljkama, mikroalgama i u škampima, rakovima, jastozima te lososu. Najbolji prirodni izvor astaksantina, koji se i komercijalno uzgaja i prerađuje, je mikroalga Hematococcus pluvialis.

Astaksantin djeluje posebno dobro protiv peroksil radikala koji oštećuju membrane. To je važno jer su sve bitne masti, a posebno dugi lanci omega-3 masnih kiselina poput EPA i DHA vrlo krhki i osjetljivi na slobodne radikale. Astaksantin je najmoćniji antioksidans koji inhibira oksidaciju tih esencijalnih masnoća. Uzima se u kombinaciji s Omega 3 suplementima, a naravno, evidentno je da se može unositi i određenom prehranom.

Probiotici
Zdravlje crijeva je iznimno važno za zdravlje mozga. Djeca s neurorazvojnim problemima često imaju alergije na hranu. Kada su crijeva oštećena, čestice hrane prelaze u krvotok gdje imunološki sustav stvara upalni napad. Ova upala dolazi do mozga i uzrokuje neurološke procese.
Mnogi pojedinci također imaju bakterijsku neravnotežu u svojim crijevima i parazite poput Candide. Paraziti i oportunističke bakterije oslobađaju toksine u krvotok koji također opskrbljuje i mozak i uzrokuje upalu koja vodi do lošeg pamćenja i degeneraciju mozga.
Najbolje probiotike možete dobiti iz kombuche i tibicosa (vodeni kefir).

Vitamini B-kompleksa
Metilacija je ključni biokemijski proces koji se događa milijardama puta svake sekunde za popravak DNK u tijelu. B vitamini su ključne komponente za zdrav metilacijski proces.
Ključni metilatori uključuju Vitamin B6, folnu kiselinu i B12. Istraživanje je pokazalo da smanjena razina tih hranjivih tvari rezultira znatno povećanim rizikom od razvoja demencije, poremećaja raspoloženja i anksioznih poremećaja te neurodegenerativnih procesa. Niacin B3 se također pokazao kao bitan za kognitivne funkcije.

Ginkgo biloba
Ginkgo povećava protok krvi u mozgu, a također pomaže poboljšati pamćenje. Djeluje kao antioksidans i štiti moždane stanice od štetnih slobodnih radikala. Ovaj biljni suplement može pomoći spriječiti štetu koju uzrokuje Alzheimerova bolest, prema zaključku njemačkih istraživača koji su objavili studiju u časopisu BMC Geriatrics. Istraživanje Natural Standarda, zaključuje da dokazi podupiru korištenje Ginka za ljude u ranoj fazi Alzheimerove bolesti ili demencije, no kaže da je nejasno može li ginko poboljšati pamćenje kod zdravih ljudi. No Svjetska zdravstvena organizacija navodi da klinički dokazi podržavaju korištenje ginka za rješavanje simptoma blage do umjerene cerebrovaskularne insuficijencije, koja uključuju lošu koncentraciju, oslabljenu memoriju i depresiju. Biljka također smanjuje bol i druge simptome povezane s perifernom arterijskom okluzivnom bolesti, kao što je intermitentna klaudikacija, drhtanje ekstremiteta, vrtoglavica, zujanje ili zvonjava u ušima.

Ginseng
Ginseng pomaže u održavanju tjelesnih sustava pod kontrolom u vrijeme stresa, dakle, smanjuje učinke stresa na tijelo. Ovaj biljni mozak dodatak također pomaže poboljšati pamćenje, koncentraciju i funkciju imunološkog sustava.
Istraživanje provedeno na sveučilištu Northumbria zaključuje da kombinacija ginsenga i ginka može dramatični potaknuti rad mozga te može imati primjenu u medicini. Istraživači su pokazali da ginko biloba može poboljšati moć koncentracije, dok ginseng izoštrava memoriju. Voditelj studije Andrew Scholey je izjavio: “Ove dvije biljke zajedno djeluju sinergijski na reprezentativan način.”

Passiflora incarnata
Tradicionalno, ova biljka se koristi kao biljni lijek za liječenje tjeskobe i nesanice. Klinička studija pokazuje da čaj od ove biljke može poboljšati kvalitetu sna. Lišće i korijenje imaju dugu povijest korištenja kod Indijanaca u Sjevernoj Americi i usvojeni su od strane europskih doseljenika. Svježe ili sušeno lišće se koristi za čaj koji se koristi za liječenje nesanice, histerije i epilepsije, a također je cijenjena zbog svojih analgetskih svojstava.

Gotu kola
Ovaj dodatak pomaže smanjiti anksioznost, poboljšava mentalnu jasnoću, povećava IQ i pamćenje. Prema studiji objavljenoj 2008. u “Journal of Alzheimer’s Disease”, gotu kola štiti neurone u mozgu od oštećenja. Na ispitivanju provedenom na štakorima utvrđeno je da štiti stanice u hipokampusu, području mozga odgovornom za kratkoročno i dugoročno pamćenje, kao i prostornu navigaciju.

Vjerojatno je popis korisnih prirodnih elemenata i duži, no svakako je poznato da sva hrana i piće koje konzumiramo utiče na naše zdravlje. Stoga je velika preporuka da obratimo pažnju na zdravu, raznoliku prehranu organskog porijekla, uz dovoljno tjelovježbe, boravka na suncu i svježem zraku uz omiljen način opuštanja.

Izvori: Natural News, Live Strong

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s