Koliko bismo dugo preživjeli bez Sunca?

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Što bi se dogodilo kad bi se Sunce „ugasilo“? Ovo je jedno od češćih pitanja koja laici postavljaju znanstvenicima. Ukoliko ste se i sami to zapitali, u ovom ćemo vam tekstu pružiti odgovor i pokušati dočarati život na Zemlji u takvim uvjetima. Nećemo brinuti o tome kako bi se to moglo dogoditi (jer je pretpostavka skoro nemoguća), samo ćemo pretpostaviti da se sunčeva evolucija ubrzala do određenog, po nas, katastrofalnog događaja i da je ono postalo samo hladna i inertna sfera.

Prva promjena koju bismo primijetili bio bi, naravno, izostanak svjetlosti. Ne bi nastao potpuni mrak zahvaljujući Mliječnoj stazi koja bi omogućila dovoljno svjetlosti da ponešto vidimo, ali cijelo bi vrijeme na planetu vladala atmosfera vječne noći. Zemlja se ne bi odmah ohladila i postala ledena i beživotna gromada koja plovi svemirom. Barem ne ako temperaturu usporedimo s prostorom oko nje i ne barem nekoliko milijuna godina. Stanovnici na površini bi hladnoću ipak osjetili mnogo ranije jer se pretpostavlja da bi, unutar tjedan dana, površinska temperatura dosegnula – 17°C dok bi godinu kasnije iznosila i  -73°C. Usporedbe radi, prosječna zemljina površinska temperatura sada iznosi oko 14 °C.

Gornji slojevi oceana bi se zamrznuli, ali upravo bi taj led izolirao dubinsku vodu i spriječio potpuno smrzavanje oceana na nekoliko tisuća godina. Nakon par milijuna godina, Zemlja bi dosegnula stabilnu temperaturu od oko -240°C, a to je temperatura na kojoj bi se toplina koja zrači iz zemljine jezgre izjednačila s toplinom koju naš planet odašilje u svemir.

Iako bi to neki organizmi koji žive na Zemljinoj kori preživjeli, veći dio života bi živio samo kratko razdoblje nakon „gašenja“ Sunca. Fotosinteza bi se odmah zaustavila zbog čega bi veći dio biljaka nestao za nekoliko tjedana. Veće bi drveće opstalo nekoliko desetljeća, zahvaljujući sporom metabolizmu i dovoljnim zalihama šećera. Posljedično, uginuo bi i veći dio životinjskog svijeta i to poprilično brzo iako bi lešinarske vrste opstale sve dok ih hladnoća ne bi ubila.

Kako bismo onda mi ljudi mogli donekle preživjeti u uvjetima kada se cijeli prehrambeni lanac prekida i dok nas šiba neizdrživa hladnoća? Znanstvenici kažu da bi naša vrsta mogla preživjeti u podmornicama na najdubljim i najtoplijim mjestima u oceanima dok bi nuklearna ili geotermalno pogonjena staništa možda bila atraktivnija opcija. Danas na Islandu oko 87% domova koristi geotermalnu energiju, a vulkanska bi nas toplina mogla održavati i nekoliko stotina godina u uvjetima bez Sunca.

I, na kraju, potrebno se podsjetiti se da Sunce ne samo da grije Zemlju nego joj i pomaže da ostane u orbiti. Ako bi njegova  masa odjednom nestala, planet bi odletio u svemirske dubine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s