Koliko bismo dugo preživjeli bez Sunca?

Os uma

by Barbara

Što bi se dogodilo kada bi se Sunce „ugasilo“? Ovo je jedno od češćih pitanja koja laici postavljaju znanstvenicima. Ukoliko ste se i sami to zapitali, u ovom ćemo vam tekstu pružiti odgovor i pokušati vam dočarati život na Zemlji u takvim uvjetima. Nećemo brinuti o tome kako bi se to moglo dogoditi (jer je pretpostavka skoro nemoguća), samo ćemo pretpostaviti da se sunčeva evolucija ubrzala do određenog, po nas, katastrofalnog događaja i da je ono postalo samo hladna i inertna sfera.

Prva promjena koju bismo primijetili bio bi, naravno, izostanak svjetlosti. Ne bi nastao potpuni mrak zahvaljujući  Mliječnoj stazi koja bi omogućila dovoljno svjetlosti da vidimo ponešto, ali cijelo bi vrijeme na planeti vladala atmosfera vječne noći. Zemlja se ne bi odmah ohladila i sama postala ledena i beživotna gromada koja plovi svemirom. Barem ne ako temperaturu usporedimo sa prostorom oko nje i ne barem nekoliko milijuna godina. Ali, stanovnici površine bi hladnoću ipak osjetili mnogo ranije jer se pretpostavlja da bi, unutar tjedan dana, površinska temperatura dosegnula – 17°C dok bi godinu dana kasnije iznosila i  -73°C. Usporedbe radi, prosječna zemljina površinska temperatura sada iznosi oko 14 °C.

Gornji slojevi oceana bi se zamrznuli, ali upravo bi taj led izolirao dubinsku vodu i spriječio potpuno smrzavanje oceana na nekoliko tisuća godina. Nakon par milijuna godina, Zemlja bi dosegnula stabilnu temperaturu od oko -240°C, a to je temperatura na kojoj bi se toplina koja zrači iz zemljine jezgre izjednačila s toplinom koju naš planet odašilje u svemir, objašnjava David Stevenson, profesor planetarne znanosti s Kalifornijskog tehnološkog instituta.

Iako bi to neki organizmi koji žive na Zemljinoj kori preživjeli, veći dio života bi živio samo kratko razdoblje nakon „gašenja“ Sunca. Fotosinteza bi se odmah zaustavila zbog čega bi veći dio biljaka nestao za nekoliko tjedana. Veće bi drveće opstalo nekoliko desetljeća, zahvaljujući sporom metabolizmu i dovoljnim zalihama šećera. Posljedično, uginuo bi i veći dio životinjskog svijeta i to poprilično brzo iako bi lešinarske vrste opstale sve dok ih hladnoća ne bi ubila.

Kako bismo onda mi ljudi mogli donekle preživjeti u uvjetima kada se cijeli prehrambeni lanac prekida i dok nas šiba neizdrživa hladnoća? Znanstvenici kažu da bi naša vrsta mogla preživjeti u podmornicama na najdubljim i najtoplijim mjestima u oceanima dok bi nuklearna ili geotermalno pogonjena staništa možda bila atraktivnija opcija. Danas na Islandu oko 87% domova koristi geotermalnu energiju, a vulkanska bi nas toplina mogla održavati i nekoliko stotina godina u uvjetima bez Sunca.

I, na kraju, potrebno se podsjetiti se da Sunce ne samo da grije Zemlju nego joj i pomaže da ostane u orbiti. Ako bi njegova  masa odjednom nestala, planet bi odletio u svemirske dubine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s