Facebook razvija bespilotne letjelice koje mogu letjeti mjesecima

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Pojavila se vijest da Facebook radi na mogućem preuzimanju Titan aerospacea, tvrtke koja proizvodi bespilotne letjelice, dronove, koje se kreću na solarni pogon. Ove letjelice mogu putovati planetom oslanjajući se na sunce kako bi u zraku ostale godinama. Mogu nositi teret težine i do 93 kilograma. Zbog čega je jednoj društvenoj mreži potrebna ova visoka tehnologija? Navodno, Facebook želi dovesti pristup internetu do manje razvijenih dijelova svijeta na kojima još nije izgrađena infrastruktura.

“Da bismo letjeli tim letjelicama – bespilotnim zrakoplovima koji moraju letjeti mjesecima, možda godinama bez prestanka – mi, u stvari, moramo letjeti iznad vremenskih prilika, iznad svog zračnog prostora,” rekao je Yael Maguire, inženjer Laboratorija za povezivanje Facebooka. “To je između 18 i 20.000 metara. Zrakoplovi obično ne lete onuda, a svakako ne dronovi.”

Veličina letjelica će biti “otprilike veličine komercijalnog zrakoplova, poput 747,” iako će morati biti manje težine. Jedan od modela na kojem laboratorij radi je dužine “oko šest ili sedam Toyota Priusa, ali težine je oko četiri kotača tog vozila,” rekao je Maguire.

Ovaj pokušaj Facebooka i njegovih vlasnika nije prvi u povijesti. Zabilježeni su mnogi pokušaji osiguravanja zračnog pristupa internetu. Od početka 90-ih godina prošlog stoljeća objavljeno je barem pet velikih sličnih projekata, uključujući Iridium i Globalstar čiji je cilj bila pokrivenost mobilne telefonske mreže. Teledesic, pothvat kojeg su financirali Bill Gates, Paul Allen i saudijski princ Al-Waleed bin Talal, privukao je mnoge ljude, ali je otpisan prije no što je pokrenuo svoju prvu konstelaciju.

Globalstar – područja koja ova mreža danas obuhvaća

Čini se da se Facebook sada natječe izravno s Googleom i njihovim projektom naziva Projekt Loon kojim se pokušava smanjiti površina planeta koja nije internetski umrežena. Loon je još od 2011. u beta testiranju te koristi vremenske balone koji krstare stratosferom i omogućuju povezivanje putem posebnih prijemnika na terenu.

Kako bismo otkrili smisao svih tih aktivnosti, potrebno je razdvojiti našu kratkoročnu paniku i dugoročnu strategiju. Facebookova je kupovina Instagrama i WhatsAppa bio nusproizvod dvije stvari: čistog straha i mogućnosti kovanja određenog oblika monopolističkog novca poznatog kao Facebookove dionice. Na što se odnosi dugoročna strategija? Google je odlučio da će napredna robotika, strojno učenje, raspoređeni senzori i digitalno mapiranje postati temeljni sastojci kombinatorike budućnosti, a Google namjerava biti dominantna sila.

S obzirom da je pristup internetu u industrijaliziranom svijetu sada gotova stvar, sav preostali rast tvrtki temelji se na preostalih 5 milijardi ljudi na svijetu koji još nemaju dobru internetsku vezu. Obje tvrtke pokušavaju ubrzati proces umrežavanja iz jednostavnog razloga – profita. Bespilotne letjelice se očito smatraju dobrim sredstvom za ostvarivanje tog cilja iako obje tvrtke naglašavaju da svoje napore u stvari ulažu u poboljšanje i napredak čovječanstva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s