Zašto su adolescenti razdražljivi ujutro?

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Imate dijete u pubertetu koje ne želi “na vrijeme” u krevet, a ujutro jedva ustane i pri tom je vrlo neraspoloženo? Niste jedini, jer su sva djeca tijekom puberteta takva i za to nisu ništa krivi. Naime, još jedno istraživanje sugerira da razdražljivost adolescenata ne potječe od njihovog lošeg stava, već zbog toga što se rano ustajanje za školu kosi s njihovim biološkim satom.

Poznato je da je pubertet posebno doba u životu svakog čovjeka, u kojem su tipične česte promjene raspoloženja, a razdražljivo raspoloženje je posebno izraženo rano ujutro kada su djeca prisiljena buditi se rano za školu. Novo istraživanje pokazuje da rano ustajanje može utjecati na raspoloženje adolescenata, a promjena vremena kada škola počinje utječe ne samo na raspoloženje već i na ukupno zdravlje i sposobnost učenja.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Učenje, mediji i tehnologija” ukazuje da naša sposobnost da funkcioniramo optimalno, što uključuje i učenje, ovisi o biološkom satu, a ne o uobičajenim društvenim normama.

Naš ciklus budnosti i spavanja, odnosno cirkadijski ciklus, je rezultat kompleksne ravnoteže između stanja budnosti i pospanosti. Koliko je on bitan i kako utječe na naše zdravlje saznajte ovdje.

Kada su dječji biološki i školski sati usko usklađeni, njihove sposobnosti nisu umanjene, no tijekom adolescencije, posljedice ne usklađenosti postaju drastično jasne, kada je sukob između društvenog i biološkog vremena veći nego ikada u našim životima.

Tijekom puberteta, biološki sat je pomaknut prema kasnim večernjim satima, te većina adolescenata teško zaspe prije 11 sati. Razlog je odgođeno otpuštanje melatonina, te se oni osjećaju budnima po noći, a pospanima ujutro. Kada su prisiljeni ustajati rano zbog odlaska u školu, rezultat neusklađenosti cirkadijskog ritma s društvenim obavezama postaje očit i očituje se pospanošću, lošim ocjenama i zdravstvenim problemima.

Sveučilišni psiholog profesor David Brown izjavljuje da zbog ovoga postoje neka djeca koju učitelji jednostavno nikada nisu vidjeli u njihovom najboljem izdanju, budući da je većina ispita rano ujutro.

Utjecaj ranog buđenja na performanse u školi nije najveći problem, kako ukazuju druge studije. Jedna studija, provedena na zamorcima, ukazuje da mijenjanje njihovih ciklusa sna i budnosti vrlo štetno djeluje na zdravlje. Dr. Martin Ralph s istog Sveučilišta izjavljuje da je kardiovaskularni sustav zamoraca bio uništen, patili su od oboljenja bubrega i općenito su živjeli kraće. Dodaje da se djeca zapravo bude usred svoje noći, prije nego li se njihovo tijelo probudilo, i da pate od sindroma sličnom onome kod bolesti putovanja. Smatra da bi bilo idealno da škole i fakulteti ne započinju s radom prije 11 sati.

Znanstvenici dodaju da postoji postoji više dokaza koji pokazuju prednosti sinkronizacije vremena za obrazovanje s tjelesnim satovima. Također ističu da dok mnoge studije dosljedno pokazuju prednosti kasnog buđenja, istovremeno ne postoje dokazi o korisnim učincima ranog buđenja bilo na zdravlje ili na uspjeh u školi. Upravo suprotno, kod ranog ustajanja adolescenata, studije su pokazale učestalu sklonost ka depresiji i pretilosti.

Stoga, kada vaše dijete ugrabi priliku i odspava ujutro duže – nemojte ga buditi, njegovo tijelo zna što je za njega najbolje!

Izvori: Independent, Daily Mail

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s