Topljenje leda uzrokovalo promjene u zemljinoj gravitaciji!

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Možda ovo zvuči kao scenarij za znanstveno-fantastični film, ali Europska je svemirska agencija (ESA) objavila da je Antarktik tijekom posljednjih pet godina izgubio toliku količinu svoje ledene površine da je to posljedično izazvalo primjetan pomak u zemljinoj gravitaciji.

2009. lansiran je satelit GOCE da bi izradio detaljno mapiranje Zemljine gravitacije, zajedno sa svim fluktuacijama snage. Istraživači su nedavno počeli analizirati zaprimljene podatke s tog satelita te su primijetili nešto neobično : varijacije u gravitaciji koje su vidjeli na Antarktiku odrazile su se na promjene u ledu kako se ubrzao kolaps ledenih ploča. Promjenu su potvrdili i podaci niske rezolucije dobiveni sa satelita GRACE kojim upravljaju SAD i Njemačka.

Ove su fluktuacije vidljive samo putem satelita, ne i na tlu pa kad biste se sada našli na Antarktiku, ne biste bili ništa “lakši” nego bilo gdje drugdje na svijetu. Iako o gravitaciji često razmišljamo kao o konstanti, njezina jačina zapravo ovisi o mjestu na Zemljinoj površini na kojem se nalazite kao i o gustoći tla (ili leda) na kojem se nalazite.

Ovo je prilično sumorna vijest, ali nije previše iznenađujuća jer je jedan nezavisni tim zaključio da su ledenjaci zapadnog Antarktika pokrenuli “nezaustavljiv” kolaps što dovodi i do povećanja razine mora. ESA-in tim se nada da će uspješno proširiti svoju istragu i zabilježiti gravitacijske promjene na cijelom kontinentu kako bi mogli bolje izmjeriti učinak klimatskih promjena na to područje.

One thought on “Topljenje leda uzrokovalo promjene u zemljinoj gravitaciji!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s