Topljenje leda uzrokovalo promjene u zemljinoj gravitaciji!

by Barbara

Os uma

Možda ovo zvuči kao scenarij za znanstveno fantastičan film, ali Europska svemirska agencija (ESA) je prošlog tjedna objavila da je Antarktik izgubio toliku količinu svoje ledene površine tijekom posljednjih pet godina da je to posljedično izazvalo primjetan pomak u zemljinoj gravitaciji.

GOCE satelit je lansiran  2009.g kako bi izradio detaljno mapiranje Zemljine gravitacije, zajedno sa svim fluktuacijama snage. Kako su istraživači nedavno počeli analizirati zaprimljene podatke tako su primijetili nešto neobično : varijacije u gravitaciji koje su vidjeli na Antarktiku su se odrazile na promjene u ledu kako se ubrzao kolaps ledenih ploča. Promjenu su potvrdili i podaci niske rezolucije dobiveni sa satelita GRACE kojim upravljaju SAD i Njemačka.

Ove su fluktuacije vidljive samo putem satelita, ne i na tlu pa, kada biste se sada našli na Antarktiku, ne biste bili ništa “lakši” nego bilo gdje drugdje na svijetu. Iako o gravitaciji često razmišljamo kao o konstanti, njezina jačina zapravo ovisi o mjestu na Zemljinoj površini na kojem se nalazite kao i o gustoći tla (ili leda) na kojem se nalazite.

Ovo je prilično sumorna vijest, ali nije previše iznenađujuća jer je, nešto ranije ove godine, jedan nezavisan tim zaključio da su ledenjaci zapadnog Antarktika započeli “nezaustavljivi” kolaps što dovodi i do povećanja razine mora. Sada se ESA-in tim nada da će uspješno proširiti svoju istragu i zabilježiti gravitacijske promjene na cijelom kontinentu kako bi mogli bolje izmjeriti učinak klimatskih promjena na to područje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s