Kisik ipak ne stvaraju samo biljke

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Oko petinu Zemljine atmosfere čini kisik kojeg izlučuju biljke kao rezultat fotosinteze, a koriste ga skoro sva živa bića na planetu kako bi njihov metabolizam mogao funkcionirati. Znanstvenici su sada uspjeli dokazati da se kisik u gornjim slojevima atmosfere može stvoriti izravno iz ugljičnog dioksida što je promijenilo modele evolucije naše atmosfere.

Zemljina atmosfera nije oduvijek bila ispunjena tolikom količinom kisika. U njezinoj ranoj povijesti je to bila mješavina ugljičnog dioksida i drugih plinova i bila je slična atmosferi koja okružuje Mars ili Veneru. Vjeruje se da je rast biljaka bio taj koji je ugljični dioksid pretvorio u kisik kroz kemijske reakcije koje stvara fotosinteza, no nova studija ukazuje da postoji još jedan način stvaranja kisika iz ugljičnog dioksida, a to je ultraljubičasto svjetlo.

Znanstvenici sada vjeruju da je dio kisika postojao i prije rasta fotosintetičkih organizama, rekao je Cheuk-Yiu Ng, fizički kemičar sa Sveučilišta u kaliforniji i ko-autor studije nedavno objavljene u časopisu Science. Navodi da je kisik (O2) bio rezultat sudara i sjedinjenja dva atoma kisika na nekoj površini, a ne razdvajanja molekula kisika od ugljičnog dioksida (CO2) jer, kada svjetlost razdvoji CO2, molekule se obično razdvoje na ugljični monoksid (CO) i jedan atom kisika (O).

Znanstvenici su stoga izgradili jedinstveni instrument kako bi razdvojili ugljični dioksid uz korištenje ultraljubičaste svjetlosti u uvjetima vakuuma. Ova se naprava sastoji od dva lasera od kojih jedan razdvaja CO2, a drugi detektira dobivene fragmente što je pružilo potporu teoriji o takvom načinu stvaranja kisika. Kada su prvim laserom obasjali ugljični dioksid, drugi je otkrio molekule O2 i atoma ugljika što je ukazalo na to da je dio ugljičnog dioksida tako proizveo kisik (količine oko 5%).

Pretpostavljaju da se ovakvo stvaranje kisika upravo odvija jer se razina ugljičnog dioksida povećava u gornjoj atmosferi Zemlje gdje ultraljubičasto svjetlo koje dolazi od Sunca u visokoenergetskom vakuumu udara Zemlju (ili neki drugi planet). Ovo je prvi puta da je ovakva reakcija zabilježena u laboratorijskim uvjetima, a to također znači da će povijest evolucije naše atmosfere to morati uzeti u obzir. Istraživači također daju naslutiti da bi se ova tehnika mogla koristiti pri stvaranju kisika u svemiru ili drugim planetima iako su potrebne daljnje studije koje će (nadaju se) potvrditi osnove stvaranja ovakve reakcije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s