Mars na Zemlji: moqui kuglice iz Utaha

Os Uma
Piše: Barbara Kovačević

Planinari koji lutaju kanjonima Utaha u SAD-u ponekad naiđu na čudan prizor. Na mjestu gdje Navajo pješčenjak gubi svoje kultne ružičaste, narančaste i crvene pruge stvaraju se željezom obložene kamene kuglice. Točnije, to su loptice formirane od pijeska koje su zacementirane tvrdom ljuskom minerala željeznog oksida.

Desetljećima su ove kuglice bile obična geološka neobičnost sve dok slične nisu otkrivene na Marsu (takozvane Marsovske borovnice). Ondje su to kuglice koje su stvorili minerali u vodi, a koje su se kasnije smjestile u sedimentnim stijenama. To je otkriće (uz rani dokaz o postojanju vode na Marsu) povećalo interes za zemaljske neobične kuglice.

O porijeklu moqui kuglica se ne zna mnogo. U SAD-u većina njih nastaje od Navajo formacije pješčenjaka u državi Utah gdje su se kuglice formirale u najvećoj mjeri. Poznate su još pod nazivima grmljavinske lopte i šamanski kamenčići, a pojavljuju se u različitim oblicima od veličine špekule do veličine loptice za bejzbol. Naziv moqui kuglice dobile su prema Hopi (Moqui) Indijancima koji su nekada naseljavali ovo područje, a vjeruje se da su ih šamani i drugi mistici koristili stoljećima.

Na jeziku Hopija se riječ „moqui“ prevodi kao „voljeni preminuli“, a legenda kaže da su se preminuli preci Hopi Indijanaca s jugozapadnog područja SAD-a njima igrali navečer, u vrijeme kad je dušama dozvoljeno da posjete Zemlju. Kad sunce ponovno izađe, one se moraju vratiti na nebesa pa stoga za sobom ostavljaju ove kuglice kako bi njihova rodbina znala da su sretni i da su dobro.

Posljednja studija provedena nad moqui kuglicama otkrila je da su one stare oko 25 milijuna godina. Za geologe predstavljaju zapis o tome kako je voda pred nekoliko milijuna godina pomicala stijene, a to bi moglo pomoći i pri boljem shvaćanju vode i života i na drugim planetima. Iako nisu u potpunosti sigurni kako su se točno ove kuglice formirale, znanstvenici se slažu da željezo u njima dolazi iz bijelih slojeva Navajo pješčenjaka čije su mineralne boje perkoliranjem ogulile podzemne vode. Nakon toga je određena kemijska reakcija spojila moqui kuglice sa željezom. Neki znanstvenici smatraju da su sićušni mikrobi potaknuli taj kemijski proces i da bi slično zgrušnjavanje na Marsu jednog dana moglo otkriti znakove drevnog života.

Ovi se željezni kamenčići doimaju gotovo crnima uz točkastu površinu koju je godinama polirao okolni pijesak. Uz malene i okrugle, formirali su se i drugi oblici kao što su diskovi, cijevi i ravne pločice. Osobe posvećene duhovnosti ovim kamenčićima pridaju određenu energiju te njihove oblike prepoznaju kao „ženske“ i „muške“. Vjeruje se da tiho sjedenje s moqui kamenčićima (u svakoj ruci po jedan) umiruje duh, poput meditacije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s