Mobiteli povećavaju rizik od tumora na mozgu za 290 posto

Piše: Irena Dujmušić
Os Uma

Koliko god dugo ili kratko koristimo mobilni uređaj, svjesni smo njegove potencijalne štetnosti, a kolika je zapravo ona rasvjetljava nam sljedeća studija.

U objavljenoj studiji provedenoj na Sveučilišnoj Bolnici Örebro u Švedskoj, otkriveno je da je desetgodišnje korištenje mobitelom rezultiralo 290 postotnim povećanim rizikom od razvoja tumora mozga. Zanimljivo, tumori su pronađeni na strani glave na kojoj se mobitel najviše koristi.

Važno je istaknuti da se uporaba mobitela značajno povećala u odnosu na prije 10 godina, što znači da noviji rezultati mogu pokazati još veći rizik. Statistički, prosječan čovjek u mnogim razvijenim zemljama ima po 2 mobitela, a mnogi i više. Povećanje broja mobitela po čovjeku dovodi do „sekundarne uporabe mobitela“. Baš kao i kod pušenja, sjedenje u autobusu, zrakoplovu ili vlaku izložit će vas utjecaju od nekoliko stotina mobitela odjednom.

Drugi ključni faktor je da su djeca prije 10 godina imala daleko manje mobitela, pokušajte se sjetiti nekoliko djece koja su ih imala. Sada nije nimalo neuobičajeno vidjeti djecu mlađu od 10 godina da razgovaraju ili šalju poruke sa svog mobitela. Dobro je poznata činjenica da su djeca u razvoju više pogođena zračenjima s mobilnih uređaja, a poznati su i slučajevi poremećaja u ponašanju koji su posljedica uporabe u ranoj dobi. Također je poznato da zračenje iz mobitela zapravo mijenja mozak.

U studiji, objavljenoj u magazinu Elektromagnetska Biologija i Medicina otkriveno je da su važna područja mozga poput hipokampusa, malog mozga i frontalnog režnja, koja su odgovorna za učenje, pamćenje i druge funkcije pod negativnim utjecajem mikrovalnog zračenja.

Istraživači su otkrili da je radiofrekvencijsko zračenje tijekom razdoblja od osam mjeseci negativno utjecalo na 143 proteina u mozgu. Ukupno izlaganje mobitelima u trajanju od tri sata, a tijekom 8 mjeseci, pokazalo je rezultate da su se mnoge nervne funkcije povezane s proteinskim funkcionalnim odnosima promijenile na gore.

Čak je i svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala mobitele kao uzročnike pojave raka u istoj kategoriji kao i olovo, ispušne plinove i kloroform.

Drugim riječima, velika globalna uporaba mobitela je masivni biološki eksperiment. Pravi dugoročni učinci će biti apsolutno poznati tek kada se pojave.

Kao što sigurno znate, najbolji način za zaštitu od zračenja mobitela je da ga jednostavno ne koristite. Kad isključite telefon, to umanjuje stopu zračenja gotovo na nulu. To nije uvijek opcija za mnoge, no postoji nekoliko metoda smanjenja štete:

– Pokušajte koristiti opciju „zvučnik“ na svom mobilnom telefonu, kada je to moguće, držeći ga u ruci dalje od glave.

– Držite svoj telefon isključen noću ili kada ga ne koristite

– Stavite telefon u „avionski“ način rada, ako ga ne možete isključiti u potpunosti

– Držite ga podalje od sebe kada ga ne koristite

Obratite pažnju i na proizvode za zaštitu od zračenja za vaš mobitel. Budite svjesni da postoji i veliki broj lažnih pomagala za zaštitu od zračenja, pa potražite marke proizvoda sa stvarnim istraživanjima iza njega.

Najbitnije je da obavjestite vaše prijatelje i članove obitelji o opasnostima korištenja mobilnih uređaja, te da smanjite uporabu mobitela na najmanju moguću mjeru, pogotovo kod djece.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s